Els EUA ja debaten sobre la independència de Catalunya 

El subcomitè d'Afers Exteriors per Europa, Euràsia i Amenaces Emergents debat sobre el paper de Washington en els processos d'autodeterminació, que han de ser "legals" i "democràtics"
Les estelades han omplert la Meridiana
Les estelades han omplert la Meridiana   |   Jordi Borràs
Els Estats Units han de defensar "rutes legals" i "democràtiques" cap a la independència davant dels moviments d'autodeterminació i han de considerar canviar la seva política actual de "només emfatitzar l'estabilitat i l'status-quo de les fronteres" i simplement tenir en compte "els interessos de l'estat original" per una que consideri també les conseqüències de la secessió.
És l'opinió de tres experts que aquest dimarts han comparegut al Comitè d'Afers Exteriors del Congrés dels Estats Units, concretament al subcomitè per a Europa, Euràsia i Amenaces Emergents, en un debat sobre la política nord-americana cap als moviments nacionals d'autodeterminació. El president i cofundador del Public International Law and Policy Group, Paul R. Williams, el professor del Dartmouth College Jason Sorens, i el vicepresident de Programes del German Marshall Fund dels Estats Units, Ivan Vejvoda, han recomanat un canvi en la política nord-americana vers als processos d'independència.

En la seva intervenció, Williams ha dit que "per tal de promoure pau i estabilitat a llarg termini és imperatiu que, al fer front a l'autodeterminació, els Estats Units canviïn d'una política que només emfatitza l'estabilitat i l'status-quo de les fronteres existents per una de sobirania guanyada". Segons aquest expert, això oferirà als EUA "una major flexibilitat" per gestionar "les aspiracions dels moviments d'autodeterminació nacional" i reduirà "la potencialitat de violència i inestabilitat política i econòmica".

Paul R. Williams defineix aquest model com la "devolució progressiva i condicional de poders sobirans i autoritat d'un estat cap a un ens sub-estatal d'acord amb la supervisió internacional". Segons diu, va ser aquest el sistema que es va seguir a Montenegro i Sèrbia, per exemple.

En el cas de Catalunya, Williams ha assegurat que si finalment s'opta per la independència, els catalans "buscaran el reconeixement internacional com a estat basant-se en la voluntat de la gent, no en les provisions de la Constitució Espanyola". Aquest expert ha defensat que el cas de Kosovo demostra que no hi ha "una prohibició legal contra la declaració d'independència d'un ens sub-estatal".

Williams ha indicat que la UE, que no té una política clara sobre la qüestió independentista, s'ha situat en una posició "impossible". En aquest sentit, ha assegurat que un reconeixement de Catalunya impulsaria els moviments independentistes a Bèlgica, Xipre, Eslovàquia o Romania, però que la manca de reconeixement provocaria "un conflicte econòmic congelat al cor d'Europa" que "eliminaria capital econòmic i polític a una Espanya fràgil".

A més, es crearia un estat català que "mantindria l'euro com a moneda i on set milions de ciutadans podrien mantenir la seva ciutadania vivint fora de la UE". "El no-reconeixement es percebria com anti-democràtic. Seria extremadament difícil de justificar, tenint en compte que gairebé tres dotzenes d'estats han assolit el reconeixement de la UE en els darrers 25 anys", ha dit.

Per Ivan Vejvoda, del German Marshall Fund dels EUA, "una estratègia democràtica i amb normes en què les parts siguin capaces de trobar una solució pacífica és sempre la desitjable". Vejvoda ha assegurat durant la seva compareixença als EUA que Espanya és "un país a observar". L'expert ha indicat que tot i que l'interès inicial era el País Basc, avui és "el desig d'independència de Catalunya que està en ulls de tothom".

Segons ha dit, els últims resultats electorals a Catalunya "demostren que hi ha una creixent onada de parts de l'elit política catalana i la societat que volen la independència". Vejvoda ha plantejat que fins i tot si s'ofereixen més poders des de Madrid, una possibilitat que ha admès que no està confirmada, no queda clar si això aturaria el moviment independentista català, especialment perquè són "els joves" els que més l'impulsen.

El professor del Dartmouth College i col·laborador del Centre Maurits Coppieters Jason Sorens ha explicat al Congrés dels EUA que "un camí legal cap a la independència pot promoure la pau al restringir els moviments secessionistes i els governs centrals a aconseguir els seus objectius d'acord amb mitjans electorals i legislatius". Amb una via legal per a la independència, ha dit Sorens a Washington, "els secessionistes no tindran excusa per la violència". Sorens ha remarcat també que el govern central "sovint no es pot comprometre a respectar un compromís regional d'autonomia sense també concedir el dret a la secessió".

Sorens ha remarcat que és normal que en casos d'independència els EUA intentin mantenir-se al marge per no molestar l'estat en qüestió, però ha indicat que "un cop hi ha una declaració d'independència, el govern dels EUA no té alternativa i ha de respondre". "En aquest cas, el govern dels EUA podria considerar no només els interessos de l'estat original, sinó també els interessos de l'estat que se separa i l'efecte de la secessió en l'estabilitat regional", ha dit. "Normalment, canviar una relació d'estat-a-nació a una de estat-a-estat redueix la violència", ha conclòs.

Comentaris
republica de ohio fa 4 mesos
diuen que donald trump quees ja quasi es el candidat republica va tindre una visio, i va deixar de parlar de la inmigracio il-legal sel'van posar els ulls al inreves i parlant en catala , va levitar i va parlar tambe de l'indepencia d'catalunya abans ho havia fet lenin ghandi i mandela els tres de la tomba van eixir i parlant en catala els tres tambe cridaven inda indapandenchia jajajajajaja.
federalista fa 4 mesos
deia que en aquesta zona tan ampla els 3 del comite a lo millor ni ubiquen catalunya, jajajaj no som el centre del mon n'hi han tensions territorials i guerres en eurasia en molts llocs i en fi l'uniers es mes gran que catalunya indepes repetiu amb mi el nom del comite per europa eurasia i amenaces emergents, es mes ampli que comite per catalunya no jajajajajajajajajaja
federalista fa 4 mesos
jaja ai que em pixe a riure a veure sere clar es pot ser indepe pero imbecil i adoctrinat no, primer son ters paios no eeuu i depres el subcomite es per europa, eurasia i amenaces emergents he mirat un mapa cosa que algu indepe mes llest deu fer i he vist que en l'area geografica del comite n'hi han unes 200 nacions sense estat amb problemes territorials no em dona temps ni espai per nombrarles totes i ja no parlen d'amenaces emergents, en fi que el senador del comite en aquesta zona tan ampla,
pep - manresa fa 4 mesos
No està malament, però encara falta una mica de coneixement real de la situació quan diu: "si finalment s'opta per la independència", els catalans ja fa temps que hem optat per la independència, una altra cosa seria que amb enganys, campanyes de la por i falses promeses com les que van fer a Escòcia els unionistes aconseguissin guanyar un referèndum vinculant, però això no vol dir que els catalans no optéssim per la independència, en condicions lliures i justes no hi hauria color
Bingo! fa 4 mesos
Amb un aliat com els Estats Units, qui necessita pertànyer a una unió europea d'ineptes?
pep - manresa fa 4 mesos
Mare meva, a mi tant me foten els ianquis com els russos o els xinesos, però si aquests ens estan a favor jo si convé em poso la mà al pit i canto l'himne dels USA i el què faci falta, si hem d'assolir la independència gràcies als russos ballo el Kasatchof, i si cal per tenir el favor dels xinesos em deixo un bigoti de Fu-man-xú
ets fa 4 mesos
Ets gran Pep, hahaha... I l'altre amargat té d'indepe el que jo d'astrofísic.
Catalanets dius, espanyolito? fa 4 mesos
Tu no ets indepe ni idiota. Només patètic.
per sort els espanyols no s'enteren fa 4 mesos
i quan arribi el moment de la llibertat es trobaran als toros o al senat fumant puros i discutin sobre el sexe dels àngels, com ara.
I al Congrés espanyol, també fa 4 mesos
I ahir va quedar ben clar. Els espanyols estan desunits, ni PSOE, ni PP, ni PPOE, ni Siudadanos van ser capaços de votar junts pel seu... "país" (?). Cas únic al món!!! Divertit :) Aquest és el segon titular. El primer, que la majoria de diputats catalans voten per la llibertat de Catalunya i se'ls en fot ja l'estat veí.
Bacoretta fa 4 mesos
¿Como ta quedao el cuerpo, Fonollosa?. Resposta: Fet una merda.
Jordi Romaguera i Cubedo fa 4 mesos
Gràcies EEUU. Almenys que algú ajudi a un país que té una tradició democràtica enfront a un altre que sempre ha tingut més de 20 colònies i encara no les vol perdre. A més, USA sap que si vol frenar l´escalada de l´espanyol, ha de fulminar l´estat que té aquest idioma com a seu. Per tant, també ajudaran Euzkadi. Recordo que vaig comprar samarretes d´Herri Batasuna, i eren fetes a USA!. Encara en tinc una!. Irlanda és lliure i els descendents d´irlandesos són americans a USA.
XX fa 4 mesos
Tenim molta sort que a Europa, a l'hora de la veritat, qui hi mana encara són els ianquis.
peponides fa 4 mesos
Crec que les classes dirigents ezpañoles faríen molt bé si es fixèssin i prenguèssin exemple de com contemplen els problèmes al Congrès dels EE.UU. Amb intel.ligència, estudiant-los a fons per gent preparada i no recorrent, com aquí, a sol.lucions porpies de l'edat mitjana, enj que una colla de terratinents resolien les qüestions plantant-se cara i a garrotades. Molt degenerats han d'estar erls governs ezpañols per recorrer als mateixos sistemes.
Paco fa 4 mesos
En EEUU el derecho a decidir los llevó a... ser EEUU.
Antiga i barbuda fa 4 mesos
Fem-ho be: la Via Catalana com a model
Yago fa 4 mesos
,,,Sobretot tenint en compte com s'han format els estats europeus, la majoria dels quals s'han format unint nacions per interessos dinàstics i manu militari, i on encara hi queden molts ressentiments i deutes pendents. Sempre serà millor fer-ho per entesa que per la força.
Yago fa 4 mesos
Més teninSortosament encara hi ha gent que hi veu amb claredat. En construcció es fonamental, si es vol estabilitat, evitar les tensions internes. Sempre es millor dividir una peça tensionada que no esperar a que es trenqui especialment en les peces grans i estructurals. Europa faria molt bé de fer sovint consideracions d'aquest tipus que portarien més cap a una unió de nacions que a una unió d'estats...

envia el comentari