Els catalans perden Muriel Casals

La diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural no ha pogut superar el traumatisme que va patir en ser atropellada per una bicicleta a finals de gener
Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí.
Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí.   |   Jordi Borràs
La diputada de Junts pel Sí Muriel Casals ha mort aquesta matinada a l'Hospital Clínic de Barcelona, on estava ingressada a la Unitat de Cures Intensives des del passat 30 de gener, després ser atropellada per una bicicleta a la Diagonal. Casals no ha pogut superar el traumatisme cranioencefàlic que li va provocar el cop. Desdel punt de vista polític, Muriel Casals ha estat una dona clau en la candidatura de Junts pel Sí, pel seu tarannà dialogant i la seva ascendència en el món de la societat civil organitzada des que va ser presidenta d'Òmnium Cultural. Pocs dies abans de patir l'accident havia estat nomenada presidenta de la Comissió Constituent del Parlament de Catalunya.

Muriel Casals havia format part del PSUC i, més endavant, d'ICV, però des de l'any 2008, a través d'Òmnium, va anar virant cap a l'independentisme, fins a convertir-se en una de les impulsores i cares visibles del procés. El juliol de 2015 deixà la presidència de l'entitat cultural per presentar-se de número tres a la llista de la coalició independentista Junts pel Sí de les eleccions del 27S. El seu nom va ser proposat per la CUP com a presidenta de consens per rellevar Artur Mas. 

Muriel Casals, nascuda a Avinyó el 1945, era doctora en Economia per la Universitat de Barcelona, i actualment era professora emèrita del departament d'Economia i d'Història Econòmica de la UAB.

Recupera aquí el minut a minut de les reaccions i mostres de condol per la mort de Casals.
Comentaris
hi ha censura dins d'aquest diari.....que jo sapiga hi ha llibertat d'expressió fa 5 mesos
és molt fort que deixeu posats comentaris catalanofòbics i els meus (que no he insultat ningú) els hagiu censurat......només perquè no em crec la versió oficial del "accident" i m'atreveixo ha exposar-ho.....ara, potser com sempre feu aquest sortirà o com un altre que només hi ha sigut una estona......els enemics els tenim també a dins!
INDEPENDÈNCIA JA !!! fa 5 mesos
El que està clar és que l'il·luminat que va tenir la "brillant" idea dels carrils dobles de bici (i d'autobús, encara més perillosos), potser ara veu el resultat de la seva "brillant" idea. Sembla mentida que a algú d'aquestes "ments" pensants que tenim se li acudís aquesta desafortunada idea. Realment és que potser de "ment" no en tenen ni una mica i de "serrin" tot el cap ple !!!
Anònim fa 5 mesos
Em costa de creure que la Muriel es passés un semàfor en vermell. En quan a la versió del ciclista, ell la pot donar, la Muriel no.
Nuria de Mexic fa 5 mesos
Moltes coses ens unien a ella sense haver-nos vist mai: filla de l`exili, d`edat similar, dona, universitària i independentista. Ho volem veure, i ho veurem, doncs es un deuta a tots els que han lluitat al llarg de les generaciones per la dignitat del nostre poble. Sempre en totes les lluites i ha dones al davant que donen l`exemple, Muriel ho es de la lluita per Catalunya.
De seca fa 5 mesos
Sempre amb tu i per tu.Ho veuras !
Pep (Berga) fa 5 mesos
Estimada Muriel, descansa en pau, això ho acabarem bé i pensant amb tu i tots els que ens heu deixat...
Marbresents fa 5 mesos
Sempre dins del nostre cor Muriel...ho aconseguirem per tu i per tots que ja ens han deixat
Josep Canyis fa 5 mesos
fins a la independència,com tu volies
Narcís ( Muriel Casals ' paradigma ' de persona catalana .. compatriota!) fa 5 mesos
Al cel sigui! PD: per què tanta bona gent se'ns va .. i els malvats continuen ací?
enricsvh fa 5 mesos
Gran dol per a una gran dona. Aconseguirem el teu somni que es el nostre. Gracies per a tot el que has fet per Catalunya. El dia de la independència , brindaré per tu.
RAMON fa 5 mesos
Pau Claris, Prat de la Riba, Muriel Casals... tres pèrdues prematures en els moments crucials per Catalunya. Eternament agraït. Que en pau descansis Muriel.
ara mateix fa 5 mesos
No deixarem morir el teu esperit, Muriel!. Amb tu sempre i amb Catalunya,
Miquel Just fa 5 mesos
Nosaltres som el somni. I per això el somni no s'esvairà mai. Lluitarem fins al final, fins assolir la nostra Catalunya somniada. Gràcies Muriel.
Joan Tornés fa 5 mesos
Ens queda el teu record i el teu testimoniatge en la lluita per ser lliures. Ferm-nos tots una Muriel.
Em sap molt de greu fa 5 mesos
No m'ho puc creure. Es molt inesperat i dolorós. Que descansi en pau.
DESCANSI EN PAU .. MURIEL CASALS EL MEU CONDOL A LA SEVA FAMILIA I ELS AMICS I AMIGAS .. CONTINUAREN LA TEVA LLUITA PER UNA CATALUNYA LLIURE CATALANA I MES SOCIAL D´ESQUERRES CON TU ERES fa 5 mesos
DESCANSI EN PAU MURIEL CASALS .. EL MEU CONDOL a la seva Familia i amics i amigas , ara nosaltres seguiren la teva LLUITA per tenir una CATALUNYA LLIURE CATALANA I MOLT MES SOCIAL Una Catalunya D´ESQUERRES con tu bas ser .. CAL DIR PROU ALS CICLISTES PROU EL ABUS DELS CICLISTES Per la culpa de un de els MORT PERDEN A MURIEL CASALS Els Ciclistes con les motos han de saber circular per una Ciutat
Condol fa 5 mesos
Amb teva mort perdem un referent de la nostre lluita.., pro segur que guanyarem tot allo que tu ens volies donar
qty fa 5 mesos
No parlaré de la Muriel, només puc afegir-me a tots els qui ho heu fet aquí mateix, jo no ho sabria expressar millor. Què deuen significar els 10 dits vermells cap avall al Miquel Àngel? Els qui fins i tot en un cas com aquest són ditaires vermells compulsius, són incapaços d'apreciar la sensibilitat d'aquest senyor?
Baleàricus fa 5 mesos
"Pessimisme? La nostra feina vol entusiasme" (tuit de Muriel el 25/1/16) L'enyorarem molt.
Lluís fa 5 mesos
Ara si que "tots" i "totes" ens tenim tots que deixar la pell.
Eric fa 5 mesos
Que vol dir ara si?? Es que no ens la hem de deixar cada dia????
Ajuntament = culpables fa 5 mesos
I ja faran alguna cosa desde l'ajuntament per arreglar tots els naps que han fet amb els carrils bici ? Tot això es vergonyós!
INDEPENDÈNCIA JA !!! fa 5 mesos
L'ajuntament és ple d'il·luminats com el que va tenir la idea dels carrils dobles de bici (i d'autobús, encara més letals), no n'espereu res més.
Marcel·lí Perelló i Valls fa 5 mesos
Terrible. El teu silenci serà curullat per milers de veus que seguirem el teu exemple, estimadíssima, irremplaçable Muriel.
Helena fa 5 mesos
Gran lluitadora i patriota, Muriel, ens cal més gent com tu!. Amb els ulls de l´esperit veuràs la Catalunya Independent. T´ho debem !!!
Muriel, gracies per la teva valentia fa 5 mesos
T'estimem Muriel. T'estarem per sempre agraïts per la teva fermesa que ens donva confiança, la claredat de pensament que ens guiava i per la teva dolçor que ens inspirava.
Iván fa 5 mesos
A pesar de mis distancias ideológicas, descanse en Paz. Una noticia inesperada.
Teresa fa 5 mesos
Iván, avui t'has dignificat. La humanitat és superior a l'odi i al despreci. Podem pensar diferent però hem de poder-ne parlar amb serenitat. Gràcies.
Bepo fa 5 mesos
Ivan, si el que dius reflexa el que penses haurem de considerar que no tot es perdut. Gràcies.
Iván fa 5 mesos
Mi distancia ideológica es abismal, pero nadie desea la muerte a nadie. Y yo tampoco se la deseo a nadie, aunque sea independentista.
tururut fa 5 mesos
Terrible notícia! Muriel, sempre seràs amb nosaltres i, nosaltres, amb tu. Agraïts per la teva lluita incansable, per la teva serenitat i veu única. Veurem un país lliure!
JO fa 5 mesos
Encara et necessitaven,em sap molt greu haver-te perdut,com gran persona i com a gran intel.lectual.Estaràs per sempre en el nostre cor.Gràcies per tot el que ens has donat,per la teva bondat ,la teva humilitat i la teva saviesa. Descansa en pau
Montsià fa 5 mesos
Muriel, gràcies, moltíssimes gracies per tot, una abraçada....
Núria fa 5 mesos
Que trist els que posen el dit avall perquè la gent expressa la seva tristesa per la pèrdua d'una gran persona. Quan mori un amic o familiar vostre, feu-nos-ho saber, que també posarem un dit avall, a veure que us sembla. No us té perquè agradar la Muriel, però el mínim que podeu fer és mostrar el mateix respecte que demananaríeu per una persona que estimeu. Muriel tots els catalans que vivim a Suècia estem molt apenats aquesta nit. Un petó des del nord d'Europa.
Al MHP fa 5 mesos
President Puigdemont, moltíssims catalans esperem que vostè disposi el que sigui convenient per acomiadar públicament la Muriel com ella es mereix. Volem poder expressar el mostre agraiment i la nostra estimació.
mia rovira fa 5 mesos
Una gran dona, una perdua molt dolorosa. El proces ha de continuar per fer possible el seu somni i el de molt catalans. sempre viuras amb nosaltres i veuras la catalunya independet que tots desitjem.
ALBERTO MORENO fa 5 mesos
A reveure Muriel... Les dones com tu fan que valgui la pena seguir fins al final... FINS A LA VICTORIA SEMPRE...!!!
El Caloret. fa 5 mesos
T'agraïm moltíssim la feina que has fet.. La teva contribució perdurarà en el record dels presents i futurs. D.E.P, benvolguda Muriel.
Jordi Romaguera fa 5 mesos
DESCANSI EN PAU. INTENTAREM SEGUIR EL SEU CAMÍ. CONDOL A LA GERMANA MONTSERRAT.
isabel fa 5 mesos
Trista noticia, molt trista. Una gran perdua
JUDAS PRIEST fa 5 mesos
Allà on estiguis, tranquila, que veuràs la independència.
JCM fa 5 mesos
Veuràs la independència Muriel, potser des d'un altre lloc, però com hi ha món que la veuràs.
Una del Pallars Jussa fa 5 mesos
Ho sento molt, descansa amb pau!!!seguirem pels qui hi son!!!!!!
Pilar fa 5 mesos
Descansa en pau estimada Muriel. Et trobarem molt a faltar
joanvg fa 5 mesos
Mai marxaras per nosaltres. Gracies , gracies, gracies, gracies gracies. El teu llegat seguira.
Miquel Espí fa 5 mesos
Orgullós que al meu país hi haguin dones com ella, fins sempre i gracies per la teva trajectòria cívica, i per tot.
Miguel angel fa 5 mesos
Soc el noi que va estar amb ella fent els primers auxilis , en aquests moments estic en xoc, dema entre les 12:30 i 13 anire a possar un ram de flors al lloc del accident i guardare un minut de silenci,si alguna persona es vol juntar amb mi sera ben rebuda. Els meus condols a la seva familia i amics
Una pregunta fa 5 mesos
Miguel Angel, es comprèn que estiguis en xoc, tu especialment. Perquè milions de catalans ens hi trobem també. Perdóna la pregunta, però és que el silenci informatiu és total: se sap alguna cosa del ciclista? D'on és? Quina edat té? A què es dedica? Convé esvaïr qualsevol dubte sobre la possible intencionalitat. Com va anar l'accident? És molt estrany que en un pas de vianants de l'Eixample un ciclista pugui topar amb tanta força i que la víctima es trenqui la pelvis.
......... fa 5 mesos
Penso exactament igual. No és normal llançar-se amb tanta violència sinó es que es vol fer mal. Quantes vegades fins i tot els cotxes es paren per deixar passar vianants que ja tenen el semàfor en vermell, un ciclista li és més fàcil parar. Tot molt estrany.
cadaqués fa 5 mesos
Jo també pensó covosaltrez Jo també pensó con vosaltres.....ella pasaba amb carbassa...se li va possar a vermell a la meitat i la bici....veient.la(perqué es veu la persona) va ganar de front.....va caure i ja saben el reste. Em de viure aquets greus accidentes pero ver una llei pero les motos....matricules ja!!! Som masses els que em tingut accidents
colocolo fa 5 mesos
es una gran perdua per catalunya, pero els catalans ara si tenim que conseguir la republica catalana dintra de una catalunya lliure, es un deute per la gran lluitadora. muriel catalunya i els catalans t'estimem i alla on siguis sempre recordarem a la muriel. descansi en pau
TONI fa 5 mesos
viva per sempre en el cor de tots els catalans que volen una republica catalana
Albert fa 5 mesos
Muriel, la teva presència aquests darrers anys tan importants per la nostra història ha estat una referència per mi. Tot Catalunya plora per tu. Mai t'oblidarem. Aconseguirem que el teu país, que tant vas estimar, sigui un país lliure. Visca Catalunya lliure! Descansa en pau, Muriel.
maxim fa 5 mesos
Fa molta ràbia aquesta pérdua sense que hagi pogut veure la llibertad que, tard o d'hora , conquerirem. Penso que la recordarem durant molts i molts anys.
Cervera fa 5 mesos
Sempre estaràs al nostre cor, et recordarem sempre.
Teresa fa 5 mesos
Aconseguirem la independència per tu! T'ho prometo.
Manel Martí fa 5 mesos
Avui serem molts els que barregem el dolor i la ràbia per l?absurda mort d?una dona que ha fet tan per la llengua, la cultura i la Nació Catalana. Descansi en pau Muriel Casals
ESPECTADOR fa 5 mesos
QUE TRIST !!. Una part nostre se en va per sempre...................et recordarem molt.Descansi en pau.
Secundí. Tavernes de la Valldigna fa 5 mesos
El meu condol a familiars i amics. Avui és un dia de dol per a tots els que creiem en la llibertat de Catalunya. Gràcies per la teua vida, Muriel.
Les meves condolences fa 5 mesos
I aprofito aquest trist incident per fer esment de que la creació de carrils bici a Barcelona tal i com s'han fet facilita aquests accidents. No pot ser que els carrils siguin de direcció única pels cotxes i de doble direcció per les bicis. Agafa molts vianants despistats. A mi gairebé m'atropellen dues vegades. S'hauria de canviar, i limitar fortament les bicis.
INDEPENDÈNCIA JA !!! fa 5 mesos
Totalment d'acord i encara són més perillosos els carrils dobles d'autobús, cada ensurt en aquest cas és una mort !!! Com és possible que algú que té un càrrec de responsabilitat pugui tenir idees tan aberrants i tan nefastes per a la humanitat !!!!
Resmes fa 5 mesos
Muriel,estas i estaras sempre amb nosaltres,fent la Catalunya lliure
Un català fa 5 mesos
Quin greu :-( t'en vas i et necessitàvem. Descansa en pau Muriel, i si hi ha un mes enllà asseu-te, pòsa't còmoda i disposa't a contemplar com els catalans fem Catalunya Lliure!! //*//
Bloomsbury fa 5 mesos
Descansi en pau, et trobarem a faltar
La revolta dels somriures fa 5 mesos
Sempre estaràs al cor de tots els catalans. Descansa en pau ll*ll
Republicà fa 5 mesos
No tinc paraules, em sap molt greu, és una gran pèrdua. El meu condol als seus familiars i amics propers.
Muriel Casals fa 5 mesos
Atropellada com Gaudí i sense veure la independència, com Peret. Em sap molt de greu, a qui li interessi saber-ho. Però els més desgraciats som els catalans. ho hem d'aconseguir. Per nosaltres, Pels nostres avis. Pels nostres néts. I ara també per ella.
RIP fa 5 mesos
Bon viatge als guerrers que al seu poble son fidels.
quin greu fa 5 mesos
Una gran perdua! Et trobarem a faltar Muriel.
Androide fa 5 mesos
La veritat, molt trist, ho sento molt, molt.
Núria fa 5 mesos
Una notícia tristíssima. No hem d'oblidar mai que ella va ser la principal impulsora del 10-J del 2010, quan va començar tot el moviment popular que ens ha duut fins avui on estem. No li podrem estar mai prou agraïts i en la seva memòria no em de rendir-nos ni aturar-nos mai. Ha mort una gran persona i una gran patriota. Descansi en pau. No t'oblidarem!
Pep Lluís fa 5 mesos
Companya del PSUC, a on vagis, preparan's el camí.
Maria Creus fa 5 mesos
Tristíssima notícia. Molt trista! Gràcies Muriel per tot el que ens has donat, per la teva lluita constant. La Muriel es mereix un acomiadament d'estat.
Olga fa 5 mesos
Molta tristessa pet la pèrdua d'aquesta gran dona. El més sentit pèsam a la seva família i amics.
Catalunya està en deute fa 5 mesos
El més sentit dolor. Catalunya està en deute. D'una altra banda cal acabar d'una vegada per totes amb l'incivisme criminal d'alguns ciclistes. Hem de dir prou!
Anna fa 5 mesos
Muy triste, se tendria que cambiar el carril bici he visto mas de un susto. Descanse en paz.
INDEPENDÈNCIA JA !!!! fa 5 mesos
Com ja he dit el problema no és del ciclista, el problema és de l'il·luminat que va tenir la idea dels carrils dobles !!! Aquest és el que hauria d'ésser inhabilitat de per vida !!! Ara, segur que ell està ben tranquil a casa seva i potser encara es pensa que va fer una "gran obra" !!!
crispat catalá fa 5 mesos
Descansi en pau una gran persona i una gran patriota.
Fedor fa 5 mesos
Descansi en pau la nostra estimada Muriel.
Jaume fa 5 mesos
Ha morit lluitant per Catalunya, tot un exemple a seguir, que descansi en pau.

envia el comentari