Més d'una quarta part de les llistes del PSC i el PP són un bluf

Populars i socialistes han presentat en gairebé 150 municipis candidatures d'una sola persona, que en molts casos ni tan sols coneix el poble, per tal de dissimular la pèrdua d'implantació territorial
Miquel Iceta i Alícia Sánchez-Camacho
Miquel Iceta i Alícia Sánchez-Camacho
El PSC i el PP han tornat a recórrer a les 'llistes fantasma' per inflar el nombre de candidatures presentades a les eleccions municipals del proper 24 de maig i dissimular així la pèrdua d'implantació territorial. El Singular ha repassat les candidatures de cadascun dels 947 municipis catalans i ha comptabilitzat fins a 145 'llistes fantasma' del PSC i 140 del PP, un 27,5% i un 27% respectivament del total anunciat. Es tracta de llistes en municipis que tenen entre 100 i 250 habitants, on els consistoris estan formats per 5 membres electes. Tant el PP com el PSC, davant de la impossibilitat de configurar una llista completa perquè les seves sigles no tenen implantació en aquests municipis, han optat per formalitzar igualment una candidatura, tot i ser conscients que el seu alcaldable no podrà presidir l'ajuntament perquè es presenta tot sol. Aquestes llistes-trampa -els partits reben subvencions en funció de la seva implantació i del nombre de vots obtinguts-, en el cas del PP estan encapçalades en més del 90% dels casos per persones totalment desconegudes pels veïns que l'haurien de votar, fins el punt que n'hi ha que no viuen a Catalunya o que s'han presentat en d'altres eleccions en poblacions diferents. Pel que fa al PSC, el percentatge de candidats desconeguts pels mateixos veïns és més baix, però també rellevant. L'estratègia dels socialistes ha estat exportar militants d'altres municipis per omplir llistes. Ara bé, no es tracta de cap il·legalitat, perquè aquestes maniobres, si bé políticament reprovables, estan emparades per la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG).

A tall d'exemple, al municipi d'Estamariu (Alt Urgell), qui vulgui votar el PSC s'hi trobarà una noia de 23 anys, militant de les Joventuts Socialistes de Catalunya de l'Hospitalet de Llobregat, Elixabete Benito Arratibel. I si el vot és per al PP a Gósol (Berguedà), el recollirà Jorge Agustín Porqueras, resident a Fraga i repetidor com a candidat del PP en aquest municipi el 2011, on va obtenir 4 vots. A aquests 150 municipis en què PSC i PP només presenten un candidat, cal sumar-hi desenes de pobles més en els quals els dos partits unionistes han recorregut a militants d'altres pobles i de fora de Catalunya per acabar d'omplir les llistes. Per exemple, el PP de Cornellà de Terri té a la seva llista 6 forans dels 11 que la integren.

Cada vot compta als consells comarcals

La raó per utilitzar aquesta martingala legal és doble. Per una banda, fer creure als electors que el partit té una implantació territorial molt superior a la real. El PSC ha presentat 528 llistes, 200 menys que el 2011, de manera que afegint-hi les 145 fantasma dissimula la patacada. El PP, en canvi, ha optat per engreixar la xifra anterior i n'ha presentat 525 incloent-hi les 140 fantasma. En total, 51 més que fa quatre anys. Si l'elector creu en aquesta implantació i poder de les sigles, arrossegaran més vots. Sumar vots i regidors és clau per al repartiment del poder en un consell comarcal perquè la composició d’aquesta institució es fa a partir del nombre de vots i del nombre de regidors obtinguts al conjunt de la comarca. A partir del percentatge de vots de cada partit es defineixen dos terços dels consellers i, l’altre terç es reparteix en funció del percentatge de regidors. Per altra banda, per ser conseller cal ser regidor. Per tot plegat és molt important esgarrapar vots d'on sigui, perquè encara que no s'obtingui cap regidor en un poble algunes paperetes poden ser decisives en un consell comarcal.

I, com sol passar, també hi ha la raó econòmica. Els partits obtenen subvencions en funció del nombre de vots obtinguts. Per això esgarrapar vots de qualsevol lloc, tinguin o no la intenció de fer política, reporta ingressos al partit. Per candidatures fantasma en pobles d'entre 100 i 250 habitants, un partit pot arribar a ingressar 250 euros.
Comentaris
Ismael Rangel fa 1 Any
A Granyena de les Garrigues la cap de llista del PSC (Teresa comino Haro) es de Sant Vicenç dels Horts, i germana del alcaldable per Sant Vicenç dels Horts (Miquel Comino Haro). Y actual secretaria del partido de Sant Vicenç. Quina barra
Lluís fa 1 Any
Al Catllar passa el mateix, es indignant, i patètic.
Marc fa 1 Any
Molt de morro aquestes candidatures fantasma.És una falta de moral inescrupulosa. ¿Tot sigui pels diners, oi?
Fart de corruptes fa 1 Any
Que els costa als partits cadascuna d'aquestes candidatures? Diuen que paguen 3.000€ per candidatura!!!!!
CCC fa 1 Any
Que las anulin
Miquel fa 1 Any
finançament il·legal encubert
Albert fa 1 Any
I això no és corrupció? Per molt legal que sigui, fa pudor.
La España de sempre fa 1 Any
A la zona de les comarques de Lleida hi ha quantitat de pobles que la majoria o fins i tot la totalitat de les persones inscrites en llistes del PP no els coneix ningú ... bé ... encara hi ha gent que no vol aprofitar l'oportunitat de canviar tot això i fer un país nou i millor entre tots.
Ramon Milany fa 1 Any
Estem en un territori trist, trist de debò. No importa la gent que s'ha d'administrar, només importa un nombre (de desconeguts que no mereixen cap atenció) suficient que voti, i els grups "polítics"· es reparteixen el botí. Senyor, senyor...
manupicas fa 1 Any
quina barra
Nouenc fa 1 Any
El Baix Gaia esta ple de llistes fantasmes del P.P.. El meu poble - La Nou de Gaia_ ningú coneix cap dels que figuren a la llista. Als pobles del costat el mateix.
A TREBALLAR fa 1 Any
Els que teniu facebook, seguiu el que diu Josep Maria Tegido un tros més avall: Feu córrer i denuncieu les "Llistes de llestos". SEMPRE S´HA DE PASSAR A L´ACCIÓ. LA INDIGNACIÓ SOLA NO SERVEIX DE RES.
Peronel.la fa 1 Any
S'ha de publicitar, que en parlin a la TV3, Catalunya radio etc. no es pot consentir, deu ser legal, pero al meu parer, es totalment il.lícit, la gent que ha de representar a un municipi ha de ser d'allà ho estar arrelat al mateix, per un altra banda em pregunto qui els vota?, al meu poble si es presenta algun foraster no el votaria ningú, be potser una Sra. que es franquista de tota la vida , que per cert no es del poble.
Liber Maiolichinus fa 1 Any
O sigui el 25% de les llistes són falses.. espero que els ciutadans no votin als partits tramposos.
Cartanya fa 1 Any
Una prova mes de que ha Espanya les lleis estan fetes per que els polítics puguin fer jocs de mans, però es clar, això es per els que estan mol a prop del poder. Ves que les facin els independentistes!!!
Tomppa fa 1 Any
Quan un partit polítics es una empresa, això passa ... les llistes obertes, ja.
Salvi fa 1 Any
Ventalló en tenim una del PP. De 7 només el tercer és del poble i la resta totalment desconeguts. Algun surt en oposicions a Galícia!!!
rafel fa 1 Any
A Sant Just Desvern deu fer com 12 anys que el PP no presenta un candidat del poble, al no tenir estructura. I això malgrat que es en plena Area Metropolitana !!! I malgrat això hi ha molta gent que els vota. A un candidat que ni hi viu ni sap res del poble ni tampoc se n'ocuparà durant el mandat
Teresa fa 1 Any
Al Bruc no es coneix ningu de la llista del PP.'i
Gongylus fa 1 Any
No solament volen dissimular la pèrdua d'implantació territorial, sinó cobrar els 250€ que ha de donar l'Estat per candidatura.
aaaa fa 1 Any
A Riudoms, poble de més de 6000 habitants, el PP hi fa una llista. Dels 14 que hi van, només el cap de llista és del poble, tot i que no tinc clar si ara mateix viu a Riudoms o a Reus (de fet és un xiquet de 20 anys que no coneix ningú al poble i que li diuen el petit Nicolàs de Reus per la seva prepotència i ganes de protagonisme)
Emma B. fa 1 Any
Per les seves trampes els coneixereu.
Luis fa 1 Any
A Llimiana de 162 hab. Pallars Jussà candidatura de progrés
August fa 1 Any
Fan fastic ,El bergueda tots els pobles petits tenen llista del pp i amb gent que no la coneix ningu ,
Enric fa 1 Any
Miserables
Pep fa 1 Any
La Pobla de Claramunt (Anoia). 2200 habitants. Llista del PP totalment fantasma, amb gent de fora.
Fart fa 1 Any
Aixó es espanya! una estafa!!
vuit fa 1 Any
Serà divertet veure la misèria de vots que tenen, els regidors que treuen...i els alcaldes que perden...Será la pera patatera. Això si, ja deuen tenir els discursos de triomf a punt. perquè Madrid els continui mantenint en elcs càrrecs.
Laura fa 1 Any
Felicitats a elSingular.cat per aquest treball d´investigació. Els encoratjo a ampliar l´estudi a d´altres partits dependentistes. C, s i Podemos. Moltes gràcies
jvilmar fa 1 Any
Aquests vots també sumen per l'elecció dels diputats de les diputacions provincials. Algú hauria d’explicar la martingala de les marques blanques dels partits.
Charlie fa 1 Any
Fan bona parellla.
Joan fa 1 Any
La semàntica és molt important. No hauríem de denominar partits 'unionistes' a tota aquesta penya (es un terme massa amable, la unió sempre serà ben vista). Els hem de dir directament DEPENDENTISTES, perquè són partit que no volen la unió (de fet, una confederació seria una forma d'unió), sinó que volen una unió basada en la dependència.
Elisabet R. fa 1 Any
Al meu poble, que té prop de 5.000 habitants i pertany al Baix Llobregat, el PSC ha passat de tenir majoria absoluta a no poder presentar-se per manca de candidats. El poble castiga durament els qui han donat l'esquena al país. Aquesta és la realitat.
Josep Maria Tegido fa 1 Any
Hem obert un Grup Obert a Facebook "Llistes de Llestos" per denunciar l'existència d'aquestes llistes fantasmes i penjar articles com aquests per explicar el fenomen. Convidem a tothom a penjar la informació que tingueu. Els hem de deixar ben retratats! Ja n'hi ha prou de maniobres que l'únic que busquen són els interessos de partit davant la feina de la gent dels pobles que treballen per tirar endavant els seus projectes.
Jo fa 1 Any
....i perquè no ho denuncien CiU, ERC, CUP etc... D'això s'ha de fer publicitat, que tothtom ho sàpiga. Perquè la premsa no digital no ho comenta en portada?, perque no se li pregunta això a l'Iceta, o la Camacho???. On són els periodistes????.
Lluís Robres fa 1 Any
Qui voti alguna d'aquestes llistes no podrà queixar-se que se l'hagi manipulat. D'informació n'hi ha. Alegar ignòràcia no converteix qui la utilitza en víctima, sinó en còmplice...
Gualbenc fa 1 Any
Ni un vot cap a aquests partits! Fem-los desaparéixer del nostre territori!
Bacoreta fa 1 Any
Marca Espanya. una enganyifa.
Plim fa 1 Any
Aquests encara creuen allò de que som espanyols i se'ns pot entabanar com per allà.
Ramon fa 1 Any
M'agrada l'article, m'agrada la denúncia, m'encanta que es posi en un mateix sac PSC i PPC: ja era hora! I també està bé referir-s'hi com 'els partits unionistes', per bé que penso que seria millor dir-ne espanyols en lloc d'unionistes i sucursals en lloc de partits. No són catalans unionistes: són espanyols. I no són partits: són sucursals, com les que tenen a Múrcia o Extremadura.
lau fa 1 Any
Nireu-los, Peret i Mandinga!!!
Quico fa 1 Any
VOLEM EL LLISTAT DELS POBLES Això s'ha de denunciar amb noms.
Llorenç Montcau fa 1 Any
Vella política. PSC i PP sou uns aprofitats. Quin fàstic! Que les urnes us condemnin!

envia el comentari