Lior Haiat: "Els prejudicis contra Israel formen part del substrat cultural d'Espanya"

"Les dues imatges que es venen a la opinió pública de l'israelià mig són o bé l'ultraortodox o bé la del soldat"
El portaveu de l'ambaixada israeliana, Lior Haiat. Foto: Rubén Novoa
El portaveu de l'ambaixada israeliana, Lior Haiat. Foto: Rubén Novoa
El portaveu de l’ambaixada israeliana, Lior Haiat, va lamentar ahir en una conferència pronunciada a la Universitat de Barcelona, que “els prejudicis contra Israel formen part del substrat cultural d’Espanya”. L’afirmació de Haiat anava emmarcada en l’argumentari relacionat amb el títol de la seva xerrada: ‘La imatge d’Israel a la premsa espanyola’.

En el seu anàlisi respecte la imatge que els mitjans de comunicació espanyols, i també catalans, projecten dels israelians, Haiat va afirmar que normalment es tracta de l’ultraortodox, amb l’objectiu de crear un gran distanciament cultural amb el poble jueu, o bé la del soldat israelià, per tal d’aconseguir un posicionament hostil contra Israel. Segons el diplomàtic israelià aquesta visió es deu a un fals pacifisme europeu, que té un punt de vista on qui té més poder té menys raó, i als estereotips estesos entre la gent.

El portaveu de l'ambaixada israeliana va alertar del desconeixement que hi ha a la societat espanyola en relació a Israel: “Amb només el 2% de la població que coneix personalment a algun jueu o que hagi visitat Israel, la societat espanyola es creu amb suficient informació com per formar-se i emetre una opinió sobre el nostre país”, va lamentar. Tot seguit va apuntar que “la majoria d’opinions sobre Israel es formen mitjançant una aparició sobredimensionada d’Israel als mitjans de comunicació”.

Per acabar, va posar al damunt la taula la contribució del seu país al progrés de la humanitat amb el següent exemple: “Les tecnologies que Israel crea i que formen part de la nostra vida per millorar-la”. Una labor que li va servir per recordar que “som el país amb més premis Nobel per càpita del món”.
Comentaris
Txomin fa 3 Anys
"Amb només el 2% de la població que coneix personalment a algun jueu o que hagi visitat Israel..." Tots el jueus son israelians? !!!!!
Godot fa 3 Anys
Per molt bé que soni la paraula substrat, a Catalunya el substrat antijueu és zero. I m'agradaria dir el mateix als àrabs, però no puc.
Godot fa 3 Anys
És innegable que parlem d'Israel sense coneixe'ho gens. La imatge que ens en porten els mitjans són l'antítesi dels jueus que coneixem del món cultural o científic.
cati fa 3 Anys
Durant la setmana santa, quan era petita, hi havia un noment, un minut, en que ens deien que féssim molt de soroll amb una “carraca” de fusta perquè era l'hora de "matar jueus" Era molt petita però encara recordo un xic aquest moment. Era divertit fer soroll i no enteníem gaire el que fèiem. Històricament son un poble enginyós, comerciant i estalviador, que sempre ha acabat provocant la enveja dels seus conciutadans...Ara crec que els israelites han tingut unes circumstàncies especials perquè son un "oasi de democràcia", superació de les dificultats, progrés en el benestar, i estan en mig d'un desert de dictadures de la edat mitjana que fins ara no donaven valor a la vida humana.. Això provoca una tal desigualtat... És cert que fa 35 anys, eren admirats pels "progres" comunistes de l'època per les seves comunitats exemplars dels Kibbutz, Ara quests mateixos se’ls han girat en contra. Tot plegat és difícil d’entendre. Però crec que el catalans no som tant “anti” com els espanyols. Jo els admiro en moltes coses.
Zum fa 3 Anys
Malgrat els tòpics de la premsa espanyola, quan els catalans comentem la realitat de l'Estat d'Israel, ho solem fer en termes polivalents. Per una banda admirem l'envejable independència del seu poder judicial, l'alt nivell de recerca, la socialització dels kibbutzim, la recuperació de la llengua,la meravella de la literatura profètica i sapiencial, i tantes altres coses. Però per una altra, coneixem els abusos de la postguerra del 67, el maltractament diari d'infants i avis palestinencs, la injusta distribució dels recursos hídrics, la intervenció financera en les guerres africanes, la dependència d'impresentables lobbies jueus nord-americans, les matances de Savra, Xatila, Latrun... I la poca predisposició a treballar per l'única via de convivència en el territori: l'Estat confederat amb Palestina. Tot plegat trist i desastrós per a milions d'éssers.
Jordi Ponts fa 3 Anys
Si és que som uns malpensats, El fet que Israel s'hagi passat pel folre dels collons les mes de 100 resolucions de la ONU en contra seu no ens ha condicionat els prejudicis contra el poble escollit directament per Deu, no , la culpa dels prejudicis contra Israel nomes és culpa del substrat cultural. si senyor portaveu de l'ambaixador, així així, amb dos collons.
David fa 3 Anys
A part, hi ha una història no tan remota. Fins el 1869 per ser militar o funcionari espanyol calia demostrar "puresa de sang", orientada quasi exclusivament contra els jueus. Si llegiu la "Historia crítica de la Inquisición" de Juan Antonio Llorente, veureu que per ser eclesiàstic teòricament calia demostrar que fins 4000 avantpassats no havien estat jueus, i a més els jueus convertits van ser l'objectiu obsessiu de tots els turments infligits durant diversos segles contra la gent. Un castellà vell i orgullós era un que tenia aquesta puresa de sang, a Catalunya la Inquisició actuava en castellà i mitjançant intèrprets. Espanya en això va ser tan cruel i eficaç que va arribar a la modernitat havent "netejat" completament el país.
Jordi Cortacans fa 3 Anys
Israel no és un poble bel·licista,l'han fet bel·licista les circumstancies i el fet d'estar rodejat per més de 100 milions d'àrabs que els hi son hostils i no els volen reconèixer com a poble sobirà.Les guerres de 1948,1967,1973 van ser vitals per la seva supervivència i van reeixir contra l'extermini que planava sobre seu.Només demanaria al poble d'Israel que no ens confonguin amb Espanya ni amb els espanyols.Nosaltres només som catalans.Shalom
La Kahena fa 3 Anys
Jordi Romaguera : ya lo sabemos y no confundimos Catalunya con España. De hecho es sorprendente la similitud que existe entre el racismo anti catalán y el racismo anti judío.
Joe fa 3 Anys
Ultrareligiosos i bel.licistes. Acàs no és això el que trobem en el govern actual israelià? De la mateixa manera que Eapanya apareix als mitjans europeus com a un país d'autèntics "catetos" que va de cap a caiguda gràcies als líders polítics del país, el mateix ocorre amb Israel. Òbviament, cap de les dues representacions és verídica, Israel és més que guerra i religió i Espanya més que corrupció i festa, però no és tasca dels mitjans de comunicació estrangers, sinó ciutadans canviar aquells que els representen internacionalment.
Carles Viñals Casado fa 3 Anys
Faig meu el comentari de Jordi Romaguera i demanaría sl Sr. Lior Haiat que, en honor a la seva indubtable honestedat i intel.ligència no ens fiqués als catalans al mateix sac que els espanyols. Sí, ja sé que entre nosaltres hi ha antisemites que res no tenen a envejar als del país veí, però fixi's que, si fa o no fa, són els mateixos que s'arrengleren amb Espanya, en contra de la nostra llibertat. Significatiu, oi?
Jordi Romaguera fa 3 Anys
Per això, Sr. Haiat els catalans no som espanyols. Mentre que a Espanya sempre han tirat majoritàriament a favor dels àrabs, Catalunya ho ha fet sempre per Israel. Vol més diferència encara que aquesta?. Espanya i Catalunya tenim interessos diferents. Espero Sr. Haiat que no ens confonguin amb Espanya. Ells són una altra cosa. Fins ens van insultar com a jueus, en sentir pejoratiu. Però sort que nosaltres ho vam agafar com un elogi. Miri els nobels jueus, i els nobels espanyols. Científics els primers, vividors els segons. Gràcies, doncs. Espero que ho expliqui al seu poble. Aquí sempre serà ben rebut. Com digué Pau Casals a Jerusalem sóc a casa. Doncs els jueus a Catalunya, també són a casa. Jordi Romaguera L´Hospitalet de Llobregat
Reagrupat fa 3 Anys
Es picar ferro fred ?, amic Lior. I algun partit "multiculti" defensarà aquells que no ens volen reconèixer ni donar un cop de ma en el Procés, d'entre els palestins
Josep Bruch i M. fa 3 Anys
Bé. El problema que teniu us l'ha creat l'església católica, que sempre us ha preentat com el poble que va sacrificar a Déu. Ara bé, els vostres ultraortodoxes tampoc no benenficien en res la vostra imatge.
Fredo fa 3 Anys
Això és el que es coneix com atacar al missatger i no el missatge. Com sempre.
el seu nom fa 3 Anys
Aquest senyor parla del que no sap. Si hagues vingut fa 30 anys es trobaria que tothom admirava els kibbutz. El que passa es que aleshores els ultraortodoxos no pintaven res i els que manaven eren els socialistes i no com ara.

envia el comentari

Aficionats del Barça comencen a refugiar-se en búnquers davant el pànic que els provoca la Undécima
Un truc per augmentar el plaer durant el sexe
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades