Monago, a Barcelona: “L’independentisme és el veritable culpable de les retallades”

Amb un discurs provocador, el president d’Extremadura critica Mas sense citar-lo i diu que el govern català “no està a l’altura de les circumstàncies”
José Antonio Monago a Barcelona.
José Antonio Monago a Barcelona.
El president d’Extremadura, José Antonio Monago, ha afirmat aquest matí a Barcelona que el gir independentista del govern català “és el veritable culpable de les retallades” en polítiques de cooperació. Amb un discurs provocador, el dirigent del PP ha criticat durament Artur Mas sense citar-lo i ha assegurat que l’executiu de la Generalitat “no està a l’altura de les circumstàncies”. “Abans Catalunya estava millor governada. Si determinada classe política catalana tingués més amplitud de mires, més perspectiva en aquest espai global que vivim, els problemes es resoldrien. Si el nou full de ruta [referint-se al sobiranisme] se substituís per polítiques que ajudessin a llarg termini, els catalans se n’alegrarien. El context no està per a relats ni aventures”, ha indicat Monago al Fòrum Europa.

Sense la presència de cap dirigent del PP català a la conferència, Monago ha sostingut que Mas confon el projecte del seu partit amb el de la totalitat del catalans. “Catalunya ha expressat sempre un desig d’autogovern. Fins aquí ho respecto. Ara, somiar que la Generalitat són els catalans és somiar. Després arriba la nit electoral per despertar del somni. Els catalans no és mereixen més retallades en sanitat i educació”, ha incidit. No obstant això, el president extremeny ha admès la contribució de Catalunya al desenvolupament d’Extremadura i de la resta d’Espanya, però ha negat que sigui la comunitat autònoma que aporti més recursos. “No hi ha una balança objectiva per dir qui aporta més i qui aporta menys. Nosaltres només consumim el 3% de l’energia que produïm. Imaginin si féssim una apagada...”, ha exemplificat.

“Dèficit igual per tothom”

Sobre el compliment del dèficit, Monago s’ha vantat d’haver aconseguit que la Junta d’Extremadura passés en menys d’un any del 6,8% al 0,7% establert per govern central. Això, ha dit Monago, els permetrà baixar els impostos i combinar polítiques de creixement amb les d’austeritat. “Ningú donava un duro per nosaltres i en canvi hem estabilitat els comptes”, ha destacat, i s’ha mostrat contrari que l’objectiu de dèficit per aquest 2013 sigui asimètric segons les autonomies, tal com ha demanat la Generalitat: “No entenc aquests canvis de rumb i això em sembla un autèntic engany a les autonomies que han complert. Si complir o no complir té el mateix efecte, la pregunta és clara: per què complir? I no només parlo de Catalunya”.

Igualment, Monago ha anunciat que el seu govern presentarà un decret la setmana que ve per baixar l’IVA cultural del 21 al 13% a la seva comunitat, reptant així el president del seu partit i del govern espanyol, Mariano Rajoy. No és la primera vegada que tots dos mandataris topen. De fet, en el comitè de dilluns de l’executiva nacional del PP Monago no hi va anar perquè tenia un acte amb Felipe González, cosa que no va agradar gens al carrer Gènova.

Des de la vessant més personal, Monago ha assegurat que Catalunya “també és la meva terra”, i ha desvelat que té més familiars aquí que a Extremadura. “Part de la meva família va venir fa més de 50 anys a buscar oportunitats i els van acollir amb els braços oberts”, ha comentat amb un cert agraïment, i ha defensat que no és “l’anticatalà furibund” com el volen pintar, tot i els atacs constants al govern del país que diu que també és el seu.
Comentaris
antoni fa 3 Anys
Desconec la dada exacte, pero l'altre dia algu en una tertulia que l'atur a Extremadura rondaba el 40%, i els empleats dins del regimen de funcionaris era apror del 37%. Jo em pregunto si la activitat economica de la dita Autonomia de Extremadura dona per tan o be cal que "algu" i posi cales
Elisenda fa 3 Anys
LA VERITABLE CULPABLE DE LES RETALLADES SON LES SUBVENCIONS QUE HAS REBUT I REPS DELS NOSTRES DINERS PER LA "SOLIDARIDAD",DONCS JA QUE TENS SUPERÀVIT, SIGUIS "SOLIDARI" I DTORNAN'S UNS QUANS DINERS,COM TENS EL CINISME DE VENIR A CASA NOSTRA A INSULTAR-NOS,DIUU QUE TE FAMILIARS QUE VIUEN AQUI IQUE ELS VAM ACOLLIR MOLT BE, COM A LA MAJORIA DE PERSONES QUE HAN VINGUT I HAN MANTINGUT UNA ACTITUD DE RESPECTE ENVERS LA TERRA QUE L'ACULL,DIU EL mONAGO QUE cATALUNYA ES TAMBE LA SEVA TERRA? mAI DE LA VIDA, NOVOLEM INDIVIDUS QUE MENYSPREAN, INSULTEN ..ETC CASA NOSTRA,DIU QUE NO ES ANTICATALÀ? EL QUE ES ,ES UN PARÀSIT MALPARIT QUEMEREIXERIA QUE L'APEDREGUESSIN, NO HO FEM PERQUE LLAVORS ENCARA DIRIA QUE SOM UN SALVATJES I ES FARIA LA VICTIMA
Chantal fa 3 Anys
ha hahah aha ahahaha... A aquest home li donaran el proper Nobel de política...
Toni fa 3 Anys
Qui l'ha convidat! hòstia nens ! Ja és Suficient! Que santa Llucia us conservi la vista , per convidar aquest "pajarito" xerraire, no diu una veritat per moltes hores que parli . és cansat
Irene fa 3 Anys
Potser no está a l'altura de les seves expectatives, pero ha de recordar el sr. Monago que els catalans hem votat el que hem votat i es quedará sense els diners catalans per a extremadura properament, el que es no estar a l'altura es que afavoreixin els interessos d'altres comunitats, perque son polítics a Catalunya, ppc i cd's hauríen d'anar a presentarse a Espanya com a polítics, perque es a qui representen.
Jordi fa 3 Anys
Quan venen personatges així, s'hauria d'anunciar el dia, l'hora i el lloc, m'he quedat amb les ganes d'anar a rebre'l com es mereix.
MonaNO fa 3 Anys
Sr. Monago: Explíqueme con números cuánto recibe en subvenciones y cuánto gasta por habitante, cuánto paga cada uno de ellos en impuestos,cuánto le cuesta a una persona vivir normalmente en Extremadura y luego, comparando, podrá hablar con propiedad. Su bla,bla,bla ya lo conocemos y encima quiere darnos lecciones? Sus familiares catalanes no deben estar muy cómodos con sus declaraciones, si hace tantos años que están aquí són catalanes y saben cómo vivmos aquí y lo que cuesta vivir sin tener acceso subvenciones varias.
Josep Pages CARDEDEU fa 3 Anys
PENJEU ESTELADES Cuantes més millor seria la millor resposta hi el Diumenge aneu a MONTMELO al Circuito de LA FORMULA--1 a mirar la carrera amb Moltes ESTALADES . Alla teniu tots INDEPENDENTISTES QUE POGUEU disfruteu del dia hi de pas demostreu que CATALUNYA VOL KLA INDEPENDENCIA Sortireu per totes les TELEVICIONS DEL MÓN Alla tindria que ANAR TOTS ELS DE .. E.R.C. HI C.I.U. HI I.C.V. Tots els que volem la INDEPENDENCIA
Jaume de Prades fa 3 Anys
Els paiasos al circ, qui le portat a aquest nonot?
Josep Pages CARDEDEU fa 3 Anys
LA MARCA ESPAÑA ... Dic de unaltra manera EL ESPANYOLISME Es culpable de les Fortes Retallades Socials que fa el Govern Espanyol de RAJOY Cal recordar quels NACIONALISTES ESPANYOLS Son culpables de RETALLA LA LLEI DE LA DEPENDENCIA Aixo hufa el ESPANYOLISME DE RAJOY No crec falti dir res més veritat
Des del Nord del nord fa 3 Anys
Calleu tots siusplau !!!! q quan un tonto parla per respecte se l'ha d'escoltar...Doncs heus ací en Santxu Panxa ha parlat i ben retratat ha quedat...DUI JA COLLONS !!!!
segador fa 3 Anys
A que ha vingut aquest paio a Catalunya? A tocar els pebrots refregant-nos per la cara que ell es gasta els nostres diners? Tinc pressa, molta pressa !!!!
jordi fa 3 Anys
Ostia!!, Aquest tio és un crack. Com es poden tenir els collons d'anar presumint del que no es te, si quasi el 20% del PIB extremeny te'l donen? Fora d'aquesta dada, aquest tio no te una mica cara border?
G. Ginesta fa 3 Anys
Cal que algú catalá li pari els peus al Sr. Monago. Aixó de criticar al nostre President als nostres nasos es massa cara dura. Per cert qui el vá convidar ?. Será un botifler disfresat de democrata ?. Au vinga, més fermesa i amor propi per part nostre.
Català emprenyat fa 3 Anys
Monago no t'enganyis... Catalunya no és la teva terra, mai una persona és comporta tan malament amb la seva terra. Tu és hereditaria dels 'Grans Conquistadors Espnayols (extremenys més bé) que vareua nara a robar i expoliar amb Catalunya us comporteu com a tals. Només us preocupa el què podeu treure. No t'enganyis ni tactis d'enganyarnos. Si vols deficit igual per a tothom... doncs treballeu i poseu iguals que els altres... i si no expropieu als vostres i no robeu als altres. Teniu massa finques de rics allà a la teva terra que no treballen per al poble sino per al senyor feudal que vosaltres manteniu. Segueixes sent un miserable però això no té solució marxar d'aquesta colla de llabres que en dieu patria si i és el que farem.
Daniel LLafranc fa 3 Anys
Els catalans a vegadas som una mica innocents. Com deixem parlar en public gent tant ofensiva com el Monago ?. Potser que tenim la quintacolumna a casa nostre i no fem res per aturar-ho. I després encare se las donan de llests.... Una mica més de responsabilitat i decencia si volem aconseguir l´independencia. No tot si val.
Teresa fa 3 Anys
Sr. Monago, com s'ho ha fet per passar del 6,3 al 0,7 sense retallar rer? sols presumint de pagar la paga extra o de rebaixar els impostos ja baixa el dèficit? Voleu dir que no ens enganyeu amb números falsos? O bé és que més diners de Catalunya han anat a parar a les vostres arques? Entre funcionaris PERS i aturats, hi ha algú que treballi per a pagar tant diner públic? No ens enganyeu que tot se sabrà. Com a mínim vostè no aporta res a les arques espanyoles i rep un 17 per cent d'aquestes. Quina barra!

envia el comentari