Artur Mas i Oriol Junqueras segellen el Pacte per la Llibertat

El president adverteix que el procés té "adversaris poderosos i sense escrúpols" i obre el pacte a altres formacions catalanistes
Artur Mas i Oriol Junqueras en el moment de signar l'acord al Parlament
Artur Mas i Oriol Junqueras en el moment de signar l'acord al Parlament
El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'oposició, Oriol Junqueras, han signat aquest migdia el pacte de legislatura amb el qual es comprometen a tirar endavant una consulta d’autodeterminació el 2014. El Pacte per la Llibertat, així l’han anomenat convergents i republicans, és des d’avui una realitat que comença a avançar.

Ambdós líders, en un auditori del Parlament ple a vessar, han signat un acord que tothom reconeix històric i que ha causat una alegria evident entre la bancada sobiranista del Parlament. Des dels anys vuitants no es veien nacionalistes i republicans remant en la mateixa direcció, i encara menys cap a la independència. Minuts abans de la signatura de l’acord un grup de diputats convergents comentava l’entesa entre CiU i ERC encara amb incredulitat. “Hem esperat tres-cents anys, jo ahir encara no m’ho creia”, afirmava un d’ells. Al seu costat l’exministre socialista Celestino Corbacho els observava amb cara de pocs amics.

L’arribada del president de la Generalitat ha esvalotat un ambient vibrant, propi dels dies que se saben poc habituals. Mas, enmig dels flaixos i les corredisses dels mitjans per obtenir la millor imatge, s’ha trobat amb els diputats de CiU (que l’han rebut enmig d’aplaudiments) abans de baixar a l’auditori i signar l’acord amb Junqueras. L’ovació al president i al cap dels republicans s’ha repetit després de l’encaixada definitiva, aquest cop amb diputats de CiU i ERC que s’han aixecat per celebrar un acord que els més pessimistes ja veien inabastable.

'No serà un camí fàcil'

Arribat el moment de fer les primeres valoracions, Mas i Junqueras han coincidit a subratllar el repte que encara el país a partir d’avui. Junqueras ha apel•lat a la unitat per garantir l’assoliment de la independència en un “context difícil”, demanat al conjunt de la societat que faci costat al Parlament en defensa del país.

Per la seva banda, Artur Mas ha recordat que la ciutadania ha volgut que CiU i ERC “vagin de bracet” per tirar endavant “el mandat que els han donat”, però ha advertit que per aconseguir la fita desitjada s'haurà de lluitar contra "adversaris poderosos i sense escrúpols". I ha convidat a les altres forces de la cambra a sumar-se al pacte. Avui la unitat catalanista, sovint tan demanada, però històricament difícil d’aconseguir, ha esdevingut realitat. // Manel Bosch
Comentaris
Jordi fa 4 Anys
Cal felicitar-nos per l'acord. Ara hem de treballar i molt per poder exercir el dret a decidir i vist tot allò que arriba de les espanyes ho tenim complicat. http://jordicolomines.blogspot.com.es/2012/12/acord-de-governabilitat-i-pel-dret.html Difícil? Sí. Impossible? No Aquesta opinió ampliada la trobareu a
Brauli Tamarit fa 4 Anys
Pensem globalment i actuem localment. El dia que, en el món sencer, consultes com aquesta, amb capacitat decissòria, siguin un esdeveniment natural i no traumàtic, haurem fet una gran passa endavant per tal d'eliminar les opressions d'unes nacions sobre les altres. Serà una fita trascendent per tal d'aconseguir un món sense guerres, on totes les nacions restin representades, amb els mateixos drets i deures, dins les institucions de cada continent. Fent que tots els continents, al seu torn, constitueixin la Confederació Mundial, aquesta serà, doncs, la culminació del procés polític planetari.
josep fa 4 Anys
YOU'LL NEVER WALK ALONE.WE THE PEOPLE ARE PEOPLE ARE WITH YOU.MR.PRESIDENT.Avui es un dia molt important per l'esdevenir del nostre estimat pais.Ciu i Erc junts,patirem ens faran suar,pero junts serem invencibles.La bona gent confiem que ens portareu a la plena llibertat Volem l'estat propi.Visca Catalunya lliure.
ninasori fa 4 Anys
Sr.Mas i Joqueres, facin el favor de deixar la data del 2014, de moment, i mirin al seu voltant la miseria que tenim i la que tindrem, mireu primer, per els habitants d'aquesta magnífica terra, no ens mereixem el que ens faran a partir d'ara???
El teu nom fa 4 Anys
Endavant, president! Treballarem per fer real el nostre somni. No només en parlarem: ens comprometrem a fer tot el possible, cadascú des del nostre lloc. Jo sóc de l´ANC i n´estic orgullosa. Fan molt bona feina. Construirem un país pròsper i just per a tots!
cati fa 4 Anys
Desitjaria que així fos, tal com diu el President. Després del resultat de les eleccions, jo que ja soc molt gran, vaig quedar tant decepcionada.....Semblava que quasi tocavem el cel amb els dits, només ens calia un xic de suport al lider que s'havia compromés a tirar endavant el procés. La caiguda dels vots de CIU em va deixar feta pols. No em refio de Esquerra des que varen fer els dos tripartits, i després de veure les EXIGÈNCIES que tenen amb Convergència, havent donat carta blanca a Maragall i Montilla, i ja sabem con ha acabat.... En fi, donem un vot de confiança al acord. De moment és un motiu de celebració //*//
nú d'olesa fa 4 Anys
Em trobo molt feliç en pertànyer en aquest punt de la nostra història, viure'l, mirar-me'l i com de mica en mica va conquerint el seu lloc en la llibertat perduda. Gràcies per haver viscut aquests moments tant històrics.Escriu el teu comentari
El teu nom Jo mateix fa 4 Anys
Escriu el teu comentari Un aspecte molt important del pacte és que és una esmena no a la totalitat però sí molt important de la política de CiU en aquests 2 anys. Le mesura-bandera d'eliminació de l'impost de succesions (ara rectificada) n'és un símbol. Per això estem veient la reacció de La Vanguardia, la Cambra de Comerç, Foment, Cecot,...ës a dir, els que fins ara eren els "amics" de CiU. Ara es comença a dibuixar el front unionista català. Els sobiranistes de CiU ja saben amb qui se les heuen. La pela (la pela de veritat, els grossos-grossos) vota Espanya.
Pirineus fa 4 Anys
Ja ho ha dit el MHP, que ens haurem d'enfrontar a enemics poderosos i sense escrúpols, inclosos els que des de dins de casa, això ho dic jo, i cinc hores després de la signatura del Pacte per la Llibertat, ja estan embolicant la troca i desmoralitzant, tot per fer-nos veure que tenen raó, que ja ho havien dit, que hem de desconfiar. Quina baixesa, comparant el seu comentari, senyor Indigeta, amb les paraules de dos grans estadistes com el MHP Artur Mas i el senyor Oriol Junqueras. Són temps histórics, de confiança i d'esperança, que necessiten de madurar i de moure'ns, si no és així sempre serem al mateix lloc, és a dir recularem, i mai no madurarem, és a dir sempre ens tractaran com a infants. Tots haurem de conviure en l'estat català i, ara, tots hem d'empènyer cap al mateix objectiu, sense recels, la situació s'ho mereix, sobretot pels ciutadans, els seus anhels i les seves necessitats i el seu benestar.
Català de Mallorca fa 4 Anys
Sí, adversaris poderosos i sense escrúpols... però el món ha canviat, i aquest cop... no passaran!
Indigeta fa 4 Anys
Quant de temps perdut!. Aquest pacte s'hauria d'haver signat el dessembre de 2003. D'haver estat així, ara no descomfiaria tant d'ERC i les seues intencions. Espero equivocar-me.

envia el comentari