SENTIT DE L’HUMOR

"El més fort és que Burundanga és una comèdia d’humor blanc, inofensiu, no té res de políticament incorrecte. I tot i això va topar amb les reticències del mercat"
La vida és molt millor si te la prens amb sentit de l’humor. I l’humor segons Woody Allen és el resultat de la suma de drama més temps. Seguint aquesta fórmula pseudo-matemàtica, el dramaturg Jordi Galceran va escriure ja fa un temps Burundanga, una obra de teatre que es va estrenar la setmana passada a la sala Villaroel de Barcelona. Una comèdia amb etarres pel mig. Però es pot fer humor amb ETA? Ha passat prou temps?

ETA no és el tema central d’aquesta obra, però només el fet que hi apareguin dos personatges que fan de terroristes va fer saltar les alarmes de tot el circuit teatral. Per això es va acabar estrenant l’any passat a la Flyhart, una petita sala del barri de Sants de Barcelona, dirigida per Jordi Casanovas , amb capacitat per unes 40 persones. Ningú més s’hi va atrevir. El més fort és que Burundanga és una comèdia d’humor blanc, inofensiu, no té res de políticament incorrecte. I tot i això va topar amb les reticències del mercat.

El sentit de l’humor ens ajuda a tirar endavant i a fer front als moments difícils, desactiva possibles topades amb els altres, suavitza les relacions i ens ajuda a relativitzar els problemes. Aquesta és la tesi que defensava l’altre dia l’escriptora Imma Monsó, durant una tertúlia a l’Ateneu Barcelonès. Per cert que m’he divertit molt amb la lectura de la seva última novel•la, La dona veloç. La seva protagonista és una dona obsessionada i angoixada pel rellotge, una dona que no sap esperar . Una psiquiatra que viu amb una noció distorsionada del temps, que sempre va corrent d’un costat a l’altre i que és capaç de fer reflexions com per exemple “el diàleg fa perdre un temps preciós que el monòleg estalvia”.

S’acaba el parèntesi de Setmana Santa, durant el qual, per un instant m’ha semblat que el temps s’alentia una mica. Ha estat una sensació agradable, lliure d’angoixa. Però ara ens toca tornar a la càrrega, intentant que els dies passin al seu ritme sense precipitar-se ni planificar en excés per no entrar en una espiral imparable que fa que la vida passi tan ràpid que no podem gaudir-la com cal.
Comentaris
Xavier fa 4 Anys
"que la vida passi tan ràpid que no podem (¿gaudir-la?) GAUDIR-NE com cal."
Narcís fa 4 Anys
A) El sentit de l'humor pot ser natural/ espontani/ sa .. sense més contemplacions! B) També premeditat per gaudir de qui estimes .. riure-hi junts! C) Potser pel que diu Imma Monsó .. verament ho veig impossible ( altra cosa seria filisofant-hi)! D) de normal, massa sovint, de desconsideració/ prepotència de baixa estofa, sia per estar ben col·locat, sia per tenir bon sou o ingressos, sia per gallejar de diplomes àdhuc currículum professional (fer el tifa), sia per tenir-hi les esquenes cobertes, sia per fer-hi pinya a colla d'interès així ' bones relacions ' . . . . . tot plegat, pel que fa al proïsme! PD: deixem d'enganyà'ns-e, ço és, hi ha un munt de maneres de dialogar .. altra cosa n'és voler fer negoci! Nota: malauradament, qui més monologa no ho fa pas per guanyar temps sinó per ser sol, sentir-se en solitud! Anotació al marge: benvingut sigui per sempre l'humor, però no pas aquell on ens hi aixopluguem per a no assabentar-nos del que ens fan, del que ens fan sofrir, del que ens envolta .. com nació, com Catalunya, com catalans!

envia el comentari

Enxampen Alves comprant una perruca per fer de Raffaella Carrà en la seva presentació amb la Juventus
Has estat mai al Museu de l'eròtica?
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades