El risc prussià

"L'economia de l'Estat espanyol, també la catalana, està en risc d'intervenció, i no és moment per fer demagògia amb les retallades"
L'economia de l'Estat espanyol, també la catalana, està en risc d'intervenció. El ministre Cristóbal Montoro admetia ahir a un polític català que la situació és molt pitjor que abans de Setmana Santa. El problema és una desconfiança internacional en l'economia espanyola, que fa que només se li atorgui crèdit a preus molt elevats. Fer política en aquest escenari és molt complicat, perquè es va estrenyent el marge de presa de decisions. Cada cop estan més condicionades per les exigències de Brussel.les. I ja hem vist com, portat a l'extrem, des de l'àmbit europeu el país queda intervingut i es col·loca un primer ministre tecnòcrata per executar el pla antidèficit. És el problema de qui no té prou diners per arribar a final de mes i ha de demanar préstec. Qui paga mana i qui té el cul llogat no seu quan vol. Aquestes són les regles del joc de la UE, i davant d'elles només existeix l'alternativa real d'abandonar l'euro. Però tinguem en compte que en aquest cas no ens pagarien 166 pessetes per cada euro, al fer el canvi de moneda, sinó una xifra molt inferior, i per tant la patacada econòmica seria descomunal. Amb aquest panorama, que per a Catalunya és del tot injust perquè a sobre pateix l'espoli fiscal, fer demagògia amb les retallades a aquestes alçades no és acceptable i per això els ciutadans no ho entenen. Es pot criticar una o altra mesura concreta que prenen els governs, no cal dir. Però refugiar-se en el pensament màgic de les solucions naïf és il·lús. És una drecera que acabar amb el país intervingut per la UE. I això no seria tampoc cap bona notícia. Les mesures d'estalvi s'aplicarien llavors amb estil prussià. Ara tenim aquest risc.
Comentaris
antoni fa 4 Anys
Ja m'está bé que ens intervinguin. No crec que per Catalunya fos dolent que manés un alemay en lloc d'un espanyol
Xavier fa 4 Anys
D'acord però aleshores es produeix un dèficit democràtic. Si la decisió és Alemanya, jo vull intervenir en el seu procés electoral.

envia el comentari