Xavier Sala Martín desmenteix el PSC

L'economista confirma que Mas Colell usa el mateix criteri per calcular el dèficit fiscal que Castells, i que és "mentida" la xifra de només 791 milions
L'economista de la Universitat de Columbia i de la UPF, Xavier Sala Martín, que va ser un dels experts que va treballar en l'equip que va estudiar les balances fiscals el 2008 per encàrrec del llavors conseller d'Economia, Antoni Castells, ha desmentit avui les acusacions que ha llançat el PSC contrà les dades de l'espoli fiscal que ha aportat l'actual titular d'aquesta cartera, Andreu Mas-Colell. Segons Sala Martín, Mas-Colell ha utilitzat els mateixos criteris que Castells i és "mentida" la xifra de només 791 milions de dèficit fiscal que diuen els socialistes, en comptes dels més de 16.409 que apuntava el conseller.

"Rocío Martínez Sampere ha dit que si no es corregeix pels efectes de la crisi, el dèficit de Catalunya és de només 791 milions. I això també és mentida", ha apuntat l'economista en un article al seu blog, que insisteix que és cert que el dèficit fiscal català equival al 8% del PIB del país.

"El que Rocio assenyala i critica és la correcció que s’ha fet per “eliminar els efectes de la crisi”. I aquí em sembla que la portaveu del PSC es torna a equivocar. No s’ha fet cap correcció per eliminar els efectes de la crisi sinó per a tenir en compte els efectes del dèficit del govern central", precisa Sala Martín. I explica el per què. En principi, la suma de les balances fiscals de totes les comunitats ha de ser zero: el que surt d’una comunitat ha d’anar a parar a una altra comunitat. Quan el govern central té un dèficit, però, vol dir que gasta més que no pas ingressa. Si gasta molt més del que ingressa, podria donar-se el cas que totes les comunitats tinguessin una balança fiscal favorable. Però això seria fictici perquè el dèficit de l’administració central s’ha de pagar. Tard o d’hora, algú haurà de pagar impostos per a retornar el deute que el govern central té quan manté un dèficit.

Castells ho va fer igual

"Qui? Doncs els ciutadans? Quins ciutadans?", es pregunta l'economista. Doncs tots els que paguen impostos. És per això s’ha de dividir el dèficit del govern central entre els diferents ciutadans de l’Estat (i per tant, entre les diferents autonomies) i això és el que es corregeix. "Fixeu-vos que aquesta correcció no es fa perquè hi ha crisi sinó que es fa perquè el deute del govern central és un passiu per als ciutadans que s'ha de comptar!!!", apunta.

Segons Sala Martín, el fet que no tingui res a veure amb la crisi es demostra amb que el fet que les balances que va presentar el conseller Castells per als anys 2002-2006 (anys en què no hi havia crisi però l’Estat tenia dèficit) tots van ser corregits de la mateixa manera. De fet la metodologia de correcció va ser desenvolupada pel conseller Castells al seu famós article del 2000.

Núria Bosch, també crítica

La catedràtica d’Economia Política, Hisenda Pública i Dret de la UB, i coordinadora del grup d'experts que ha revisat les balances fiscals, Núria Bosch, ha valorat per El Singular les dades presentades pel PSC. Segons Bosch les afirmacions de la portaveu socialista en matèria econòmica, Rocío Martínez-Sampere, suposen “confondre la població” ja que les dades aportades pel Govern són “metodològicament correctes”.

Bosch ha explicat que cal tenir en compte els efectes de la crisi perquè, quan l’Estat té dèficit, aquest es finança amb el deute. Això suposa una càrrega pel ciutadà que Bosch afirma que cal tenir en compte. La catedràtica ha afegit que “el Govern no ha amagat res” respecte les balances i que les dades aportades pel PSC “són interessades”.
Comentaris
el nom fa 4 Anys
la merluzeria soberanista no tiene limites esos 15000 millones que se imputan como deficit fiscal acaban sumandose a la deuda estatal no se pagan nunca, que se acabaran pagando es posible pero de momento nada de nada
el nom fa 4 Anys
jajajajajajjaajaj pero merluzos no veis que sala martin esta diciendo que 15800 millones dels 16000 son el 18% del deficit estatal que se imputa a Catalunya pero que todavia ningun catalan aha pagado ? jajajajjajajajajaa vaya trola lo del deficit
Joan Figueres fa 4 Anys
Ami no m’han enganyat mai sempre els he considerats uns traïdors tels miris per on tels miris sempre ant anat en contra de Catalunya son uns falsos i uns mentiders. Almenys els del PP. Sals veu venir de cares.
sinceritat fa 4 Anys
Sincerament, no m'és possible d'entendre que els socialistes "catalans" qualifiquin el seu partit de PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA, ja que realment només són un APÈNDIX del PSOE. Quantes i quantes vegades han votat a Madrid en contra dels interessos de Catalunya, sense que la cara se'ls enrojoli de vergonya.Si volen ésser així hi tenen tot el dret, però, com a mínim, que ho reconeguin públicament, ja que només enganyen als que volen ésser enganyats.
Teresa fa 4 Anys
Els polítics fills d'immigrants espanyols dels anys 60 continuen estimant més la terra de naixença dels pares o avis que la terra que els va acollir i que els ha permès tirar endavant. Creuen que han d'ajudar més al "sobrino" que viu allà (molts cops cobrant el PER) que el fill en atur aquí que no cobra res. Han viscut un ambient de despreci a tot el que és català. No tots són iguals però dins del PP i PSOE n'hi ha molts. L'Ernest Lluch ja deia "ai del dia que ens governin els immigrants no integrats!
Bartomeu Fiol fa 4 Anys
Amb politics de poca catagoria com la M.Sampere el PSC queda molt malament. El seu discurs no té ni cap ni peus, per estupid.
celroig fa 4 Anys
Tenim dos partits al servei de la metropoli i a favor del expoli fiscal que patim els 7 milios de catalans que son el PP i la Federaciòn Catalana del PSOE, el PSC fa temps que esta mort i enterrat.
Albert del Poble Sec fa 4 Anys
Pep de Tona, jo si que ho veig, i tenen 3 raons: 1era, ordres de Sevilla; 2ona, justificar-se amb els seus propis votants per assegurar poltrona una temporada més; 3era, per ideologia propia i interessos volen mantenir la santa unitat d'Espanya ja que en una Catalunya independent el PSC és un partit sense futur i a aquests paios no els voldrà ningú al seu costat. Són una forma de vida paràsita: si despareix l'hoste, es moren de gana.
llorenç fa 4 Anys
pitjor que ciutadans aquests del PSC-PSOE ... quina vergonya!
Josep fa 4 Anys
Pep, jo el que no entenc es que no entengueu que el PSC sempre ha sigut tant espanyolista com el PP. Porten mes de trenta anys demostrant-ho.
Lluís fa 4 Anys
Hi ha algun votant del PSC que encara no ho tingui clar? La prioritat del PSC és el PSOE i Espanya, no Catalunya.
david, sant feliu p. fa 4 Anys
Jo sí que ho entenc: són MOLT MÉS espanyolistes que el PP.L´única diferència és el to.
Pep de Tona fa 4 Anys
No entenc aquesta mania que li ha agafat al PSC de ser més espanyolista que el PP

envia el comentari