Quan el cognom fa la cosa

"Si fem distincions entre uns acusats de tràfic d’influències i els acusats de terrorisme estarem fent un flac favor a l’estat de dret"
Ahir van detenir a València a un presumpte membre d’Al-Qaida. En la seva nota de premsa, la Guàrdia Civil no detallava la identitat del detingut. Es limitava a fer-ne constar les inicials de noms i cognoms – M. H. A.- i en una nota posterior s’afegia que era de nacionalitat saudita, nascut a Jordània, i que se l’acusava d’encoratjar, a través d’Internet, a cometre atemptats.

Dilluns, a Barcelona, van detenir cinc persones per la, també presumpta, trama de concessions d’ITV a Catalunya. Aquesta operació també la va fer la Guàrdia Civil (en cooperació amb l’Agència Tributària). Però aquí no hi ha sigles de noms i cognoms. Això sí, al cap de pocs minuts tothom ja sabia que els detinguts són Josep Tous, coordinador general de la Diputació, Isidre Masalles, subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat i els empresaris Ricard Puignou, Sergi Alsina i Sergi Pastor. A més, també es va dir que estava imputada per aquest cas la directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Margarida Gil. I no és així. No ho està.

Però aquí res de sigles. Noms, cognoms i càrrecs complets. Però és que per no haver ni tan sols hi va haver ni nota de premsa. Qui ho va filtrar? A qui ho va filtrar? Amb quina intenció? És més, la Generalitat i la Diputació de Barcelona encara desconeixen l’abast de l’operació així com la relació amb la trama dels seus alts càrrecs detinguts. Potser sí que han fet alguna cosa, però... i si no han fet res? El mal ja està fet: el nom de Tous i Masalles ja han quedat tacats. En canvi, i si el presumpte terrorista de València no ha fet res? En aquest cas té l’honorabilitat intacta perquè ningú, llevat de la policia, el jutge i l’advocat defensor, saben el seu nom. A ulls de la societat és M.H.A.

Perquè s’han filtrat els nom d’uns i no el de l’altre? Vagi per endavant que sóc un fervent defensor de la transparència informativa i per tant prefereixo saber la identitat del suposat terrorista abans que amagar la dels alts càrrecs del cas ITV. Però encara sóc més defensor de la igualtat de tracte. Per tant, o tots moros o... (perdó, l’expressió no s’hi escau), o es fa pública la identitat de tots o l’amaguem per ajudar a preservar la presumpció d’innocència. Tothom hi té dret, sigui un jihaidista o el número 2 de la Diputació de Barcelona. Però si comencem a fer distincions entre uns acusats de tràfic d’influències (legalment penat i moralment reprovable) i els acusats de terrorisme (legalment molt més penat, moralment molt més reprovable, però a més, més socialment alarmant) estarem fent un flac favor a l’estat de dret. Aquesta conclusió és si es reflexiona des de la bona fe. Si s’és una mica mal pensat, es podria sospitar que a la Guàrdia Civil li interessa obrir el ventilador en una direcció determinada.
Comentaris
Narcís fa 4 Anys
Què s'hi pot esperar d'espanya? PD: n'és com quan diuen allò de no dir la nacionalitat del delinqüent perquè crea racisme/ xenofòbia .. seran estúpids! Nota: això sí!, si és català .. qui és, on viu, amb qui hi viu, de què treballa, quants anys té, a quin carrer/ número/ pis/ porta àdhuc vida anterior! Anotació al marge: tanmateix, em fa gràcia ho digui un comunicador o informador, atès que són aquests i/ o ses empreses els primers voltors, llops o hienes a l'hora de fúmer l'honor, la imatgr i la intimitat personal i familiar de molt ciutadà innocent fora mida víctima de denúncies falses àdhuc de les més pecaminoses!
JS fa 4 Anys
el gnom sense nom: no discutim si hi havia un altra font, sinó si era lícit divulgar noms de persones ni tan sols implicades en el tema, només per pretendre tenir una merda d'esxlussiva (els putos 5 minuts d'emífera i merdosa glòria)
el nom fa 4 Anys
Sanz quina tonteria. Es que ETA té oficina de premsa? Va home, va. A veure si ara descobrirem la sopa d'all.
Jaume Sanz fa 4 Anys
Recordo que la periodista Mireia Rourera de l'Avui (es poden posar noms de periodistes també, oi?) va posar noms i cognoms de pressumptes col.laboradors d'ETA a Barcelona que mai van ser ni detinguts ni inculpats. TV3 també els va recitar (l'off no puc saber de qui era). Per més inri els ciotava amb bnoms compostos que mai utilitzen i que només podien saber per filtració de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado
el nom fa 4 Anys
!quina por: la guardia civil! Ja ho deia la Trinca en el seu disc de 23 de febrer. No els interessa ser discrets, perquè la finalitat és la mateixa que amb els dos convergents que varen enviar a Madrid, emmanillats, amb les pertinences dins bosses d'escombraries, uns enormes blaus als canells i els pantalons que li queien al Sr. Prenafeta. I ha resultat que era una acusació falsa, doncs no hi varen trobar CAP DELICTE... Ara pel que diuen, es tractaria que algú va intentar sobornar-los A AQUESTS ALTS CÀRRECS, per telèfon, però no ho varen aconseguir... !VERGONYA! iNDEPENDÈNCIA !JA! //*//
D. fa 4 Anys
El tema, a més, és el tractament. La foto d'en Masalles ha sortit per tot arreu com si fos el capo de la camorra, en els fòrums se l'ha escarnit. Si resulta que finalment no és ni imputat (no és alt càrrec, com s'ha dit i no té prou poder de decisió), qui el compensa? qui es disculparà?. Una societat autènticament democràtica ha de respectar la presumpció d'innocència.
Jaume fa 4 Anys
Jofre, t'ho diu un jurídic, vas molt bé. Però apliqueu-ho també a la ràdio, si us plau
Jordi fa 4 Anys
L'aparell judicial és una eina més d'Espana contra el catalanisme polític. No hi deu haver ni un sol català significatiu que no tingui el seu dossier prest a filtrar-se a la fiscalia i a la premsa tan bon punt li convingui a Espanya. Si demà l'Isidre Fainé es posicionés favorable al pacte fiscal, no trigaríem gaire a tenir notícia d'alguna iniciativa judicial contra la Caixa per vés a saber què, qualsevol cosa.
anna fa 4 Anys
Jo penso que han de dir el nom de tothom, del terrorista també.

envia el comentari