Fi a cinc segles de misteri

Una pintura desapareguda de Leonardo podria ocultar-se rere un fresc a l'ajuntament de Florència
'La batalla d’Angarhi' ha sigut durant cinc-cents anys sinònim de misteri. La pintura, obra de Leonardo Da Vinci, va ser un encàrrec de la república de Florència per commemorar la victòria sobre les tropes milaneses a mitjans del segle XV. La constància que el treball es va fer i una reproducció posterior, feta per Peter Paul Rubens, és el poc que se’n sap: el seu parador ha sigut sempre una incògnita per resoldre.

La principal hipòtesi era que 'La batalla d’Angarhi', en tractar-se d’un fresc, havia sigut repintada. Aquesta teoria podria confirmar-se aviat gràcies a l’estudi d’un grup d’experts, que situa l’obra de Da Vinci al mateix ajuntament de Florència. En concret es trobaria al Saló dels 500 del Palazzo Vecchio.

La pintura que presumptament ha ocultat 'La batalla d’Angarhi' és una altra escena bèl•lica pintada per Giorgio Vasari: 'La batalla de Scannagallo'. Els investigadors que analitzen el fresc de Vasari sostenen que, rere la superfície, s’hi amaga el mateix negre que emprava Da Vinci a les seves obres.

El director de l’equip, Maurizio Seracini, ha advertit que encara és aviat per assegurar res. Tot indica, però, que aviat podrà cantar victòria. Seracini, bioenginyer especialitzat en el diagnòstic d’obres d’art, ha estat 36 any cercant el fresc de Leonardo.
Comentaris

envia el comentari