Doctor Joserra

"A saber a Salamanca! I a Salamanca, tothom ho sap, es parla salmantí, llengua dels avis i dels rebesavis..."
Un bon dia, el farmacèutic José Ramon, alcalde de Marratxí, va decidir de fer el salt a la política autonòmica. I va avisar: si arribava a presidir el govern balear empastillaria la llei de normalització lingüística vigent, promouria el castellà i les modalitats lingüístiques de les illes –el mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterer. El senyor José Ramon va obtenir el favor de la direcció de Madrid, li van muntar una bona campanya, va guanyar... i promeses són fets.

És una autèntica dissort que el bon José Ramon no es plantegés amb idèntica fal•lera fer el salt a la política “nacional” –tal com entenen la nació al laboratori des d’on es patenten els candidats autonòmics. Doctor Joserra, candidat a ministre de cultura. Amb una sensibilitat fonètica tan acusada, costa poc d’imaginar-se’l decidit a negar i carregar-se el castellà amb un noble objectiu: potenciar l’estudi de les modalitats lingüístiques de la península –entesa com un arxipèlag inconnex. A saber: andalús, murcià, extremeny, manxec, castís, xava, etcètera. Costa poc de creure que en un exercici de coherència intel•lectual el ministre mallorquí encapçalaria una encesa batalla contra la reial i acadèmica imposició de la llengua espanyola. A saber a Salamanca! I a Salamanca, tothom ho sap, es parla salmantí, llengua dels avis i dels rebesavis que, segons el catedràtic Joserra, s’hauria de desentendre del castellà.

Però la cosa no acabaria aquí. Ara imagina’t que aquest Rafa Nadal de la filologia un dia tingués pretensions internacionals, que Ibèria li quedés petita, vaja, i aspirés, posem per cas, a la presidència de la Unesco. Fàcil: imposició de l’anglès com a única llengua vehicular i, això sí, protecció de les modalitats lingüístiques argentina, xilena, uruguaiana... I a la ben travada –i estimada– llengua de Cela i Vargas Llosa, que li abaixessin els fums imperials.
Comentaris
Narcís fa 4 Anys
És ' genocidi ' pur i dur sense sang .. car l'ànima no n'hi té!, ço és, que és la llengua/ idioma/ llenguatge sinó conseqüència de nostre pensament? PD: la llengua és l'essència ( allò que n'és característic i permanent) de nostre existir! Nota: la llengua és el llaç que ens hi uneix/ agafa amb nostra memòria, nostres estimats i, per extensió, a nostre Poble .. ! Anotació al marge: què podem esperar-ne d'un estat que fins i tot diu ' reusí ', ' tortosí ', tarragoní .. idioma valencià i tantes bajanades cavalcades fins l'infinit ( com bé diu l'amic ferran)?
ferran fa 4 Anys
Els sicaris i lacais al servei del feixisme espanyol estan practicant la solució final del Català a les Illes Balears, i cap tribunal espanyol ho impedirà llevat de que sigui el mateix poble qui ho faci..L'estat te a la bast una panòplia de mètodes per aconseguir la mort del Català a les Illes. A més d'arraconar el Català de les institucions publiques, un dels seus mètodes preferits és aprofundir en la divisió de la llengua en modalitats dialectals fins l'infinit..La hipocresia i cara dura que demostren és monumental, al obligar a prendre una medicina que mai s'han aplicat a ells mateixos amb les seves varietats dialectals del castellà a la península..En realitat no és hipocresia, és un genocidi cultural absolutament planificat.

envia el comentari

Colau respon a la vaga del metro iniciant ella mateixa una vaga com a alcaldessa
Un truc per augmentar el plaer durant el sexe
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades