De Guindos respecte el pacte fiscal: “Ara hi ha altres prioritats”

El ministre d’Economia no confirma el pagament del fons de competitivitat i la disposició addicional tercera que l’Estat deu a la Generalitat
El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assegurat avui en declaracions a Rac1, que el govern espanyol, malgrat “està fent un esforç de solidaritat molt important”, només té un objectiu: recuperar el creixement econòmic de l’Estat. Per tant, “abans que el pacte fiscal ara hi ha altres prioritats”.

Entre aquestes prioritats, De Guindos ha citat “reduir el deute”, “trobar liquiditat per pagar els serveis públics essencials i els proveïdors” i “millorar els accessos als mercats financers”. “Si no tornem al creixement econòmic no hi haurà pacte fiscal que ajudi a ningú”, ha deixat clar el ministre.

I només s’ha mostrat disposat a parlar d’aquest tema un cop superada la crisi. “Sortir de la crisi i tornar a generar ingressos és la nostra prioritat i després ja parlarem de temes com el pacte fiscal”, ha remarcat.

Els deutes pendents no són una prioritat

Respecte els 219 milions d’euros de la disposició addicional tercera del 2009 i els 759 milions del fons de competitivitat pendents del 2008 que el Govern espanyol deu a la Generalitat, De Guindos ha assegurat que “aquest no és una tema específic d’aquest moment” i no ha volgut reconèixer que es tracta d’una injustícia per a Catalunya.

Amb aquesta resposta el ministre ha donat a entendre, sense confirmar-ho, que hi haurà en els pressupostos que el govern espanyol aprovarà aquest divendres un nou impagament d’aquests dos deutes, dels quals depèn el suport de CiU als primers comptes de Mariano Rajoy, segons va confirmar fa uns dies el portaveu de la federació al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida.

Finalment, el ministre ha explicat que "els hispabons", idea del conseller Andreu Mas-Colell, poden "ser una realitat aquest estiu", però ha advertit que aquest sistema pot "absorbir tota la capacitat d'emissió de bons de totes les administracions".
Comentaris
Locomotoro fa 4 Anys
No hi ha res a fer-hi. Ara l'excusa de la crisi i si mai la superem diran que ara que l'economia va bé perquè hem de canviar. Sempre hi ha una excusa per no negociar. No hi ha altra solució que la independència.
Jordi (de Manresa) fa 4 Anys
I ara què Mas, ja t'han dit que no, què fareu els convergentets? Fer veure que sou independentistes i esperar que la situació millori per aconseguir el pacte dle majestic 2 i vendre'l com un concert econòmic?
Jaume del Vendrell fa 4 Anys
I estat escoltant aquest home i a dit una serie de tòpics de una buidor amb un rum rum de venedor de mantes sense dir rès de profit i de una simplesa impresionant, l'unic que te clar es segui robant a Catalunya.
Jomateix fa 4 Anys
De què ens sorprenem?, Catalunya és la vaca a munyir fins a eixugar-la i matar-la d'inanició, perquè ens haurien de donar de menjar, malgrat siguin menges pendents?
Anna fa 4 Anys
Per als espanyos i per als botiflers sempre hi ha, i hi haurà, altres prioritats amb qualsevol excusa. Ja ens coneixem la cançó. Fa més de 30 anys que la canten, i ens fa mal a les orelles. Jo ja m'hi he posat uns bons taps.
Vicenç Ramoneda fa 4 Anys
Efectivament! Tota la raó! La prioritat dels Catalans, i de Catalunya, és ser un estat, aviat!

envia el comentari