15 dies en vaga de fam pel català

"Cada cop que la llengua és ferida en qualsevol racó del país, som tots els que ens dessagnem. Si la llengua falla, fallarà tot"
Divendres passat, al twitter, vaig llegir un tuit que deia que un jubilat de Mallorca estava en vaga de fam.

Es diu Jaume Bonet, pertany al col•lectiu Jubilats per Mallorca, i va instal•lar-se a començaments de mes a Can Alcover. Objectiu: iniciar una vaga de fam indefinida en defensa de la llengua.

Unes setmanes abans s’havia preparat menjant cada vegada menys, fins arribar només a beure suc de pastanaga. Però des que va començar la vaga -1 de març-, només beu aigua. L’assisteix un equip de metges –que l’atén de manera desinteressada-. Les últimes hores ha declarat que se sent cansat i que és conscient del perill.

L’honorable senyor Bonet i els seus companys jubilats expliquen, al bloc: “Que a Mallorca hi hagi una llengua que hi és més obligatòria que sa llengua pròpia d’aquestes illes, és un fet clarament colonial que ja se dona ara mateix, però en es govern del Sr. Bauzà se veu que això no li basta i ara vol que a s’administració pública autonòmica, inclosos es municipals, que es castellà continüi essent obligatori però que es mallorquí no faci falta ni “entendrer-lo”. I donen dos motius per a la vaga de fam: “1.- Per moure sa gent a pensar en sos atacs a sa nostra llengua, ... que vegem que si no la defensen es polítics sa gent l’haurem de defensar des dels comportaments de cada dia” i “2.- Per mirar si encara és possible fer canviar d’actitud es govern balear perquè deixi d’atacar es nostres drets lingüístics, modificant lleis que s’havien aprovat per unanimitat”.

Ahir vaig poder parlar amb ell per telèfon. Transcric la conversa:

“Ja són 14 dies de vaga de fam, sí. Però primer voldria dir-vos que això no ho faig jo, sinó que sóc un més de l’associació de Jubilats. Jo he començat, només. Em trobo bé, però em canso més aviat. Rebo força visites i el metge va venint de tant en tant. La família està una mica preocupada. No vull que ningú passi pena per mi, però volem jugar fort”.

“Fins ara no hi ha hagut cap gest explícit del govern balear. Per aquí –a can Alcover- han passat representacions de tots els partits polítics, excepte del PP. Ara bé, no volem fotos amb cap d’ells. La nostra és una lluita centrada en la defensa dels nostres drets lingüístics. Heu llegit la Declaració Universal dels Drets Lingüístics? Feu-ho. Són precisos i clars. Només volem això per la nostra llengua”.

“Us agrairia si en podeu fer ressò, tant a través de la pàgina al facebook que tenim, com en el bloc. Ens cal arribar a més gent, no pas als convençuts d’una o altra banda, sinó als que estan al mig camí. Potser aquesta vaga de fam ajudi a fer arribar el nostre missatge”.

“Hi ha cap manera d’aturar la vaga?. Només si el PP canvia d'opinió i no aprova la modificació de la Llei de la funció pública, que converteix el català en mèrit i no en requisit, com fins ara”.

I vam acomiadar-nos, i vaig penjar el telèfon, i vaig pensar que avui que vostès llegeixen aquest article ja farà 15 dies que un jubilat de Mallorca està en vaga de fam senzillament perquè no vol veure aniquilada la llengua dels seus pares. I vaig sentir-me preocupat, i trist, i indignat, i sollevat, i van regirar-se’m els budells que en un tros de la meva pàtria la meva llengua estigui en joc i s’hagin d’alçar jubilats per enarborar la bandera de la decència i el combat i tots plegats ho veiem passar per davant, com si no anés amb nosaltres, com si no fos el nostre problema. Cada cop que la llengua és ferida en qualsevol racó del país, som tots els que ens dessagnem. Si la llengua falla, fallarà tot. Moltes gràcies, senyor Bonet i cuidi’s molt, si us plau.
Comentaris
el tio Caram fa 4 Anys
No permetes que la salut se't ressenta. Ja sabem com són els venuts, pitjor que els colons, i no paga la pena perjudicar-se un mateix. Aplaudesc el teu gest. No passaran!
Jordi Tur Arasa fa 4 Anys
Moltes gràcies Jaume, però recorda que als Paisos Catalans ens fas molta falta viu i combatiu. Una abraçada.
joan fa 4 Anys
Hosti cuan fanatic per aqui escrivint... en fi, em sembla molt be que es defensi el catala tots els meus anims per aquest senyor, pero parlar d'invasors, del enemic, colonialisme... jajaja el catala ha passat per dictadures de veritat, per epoques de moda del espanyol, i ves per on, ara es parla mes que mai... el que passa que alguns encara u utilizen per guanyar vots de quatre "fanatics". A part d'aixo, el catala ha de ser un requisit obviament.
Joanot fa 4 Anys
El PP de Catalunya és el PP i no pas un partit diferent. Cosa que vol dir que CiU (per no dir CyU), a Madrid i a Catalunya pacta amb els botxins de la llengua catalana a les Illes i al País Valencià. A canvi de què ?
Adéu espanya fa 4 Anys
I quan aquest heroi mori per innanició, els Castellans estaran contents, pensaran alegrement "un menys" (i sense cap tret ni agressió directa) el que significa que malaurdament la faga de fam no és un bon mètode... Necessitem gent valenta i ben viva i forta, amb coneixements potents per a combatre aquests impresentables colonitzadors.
ferran fa 4 Anys
Em fa angunia i fàstic, el nul o mínim ressò per part dels nostres mitjans de radio i televisió davant l'actitud heroica del senyor Bonet. Uns mitjans que estan demostrant tenir obediència canina del poder econòmic que els dona de menjar. Estan absolutament presoners de la asèpsia informativa i del políticament correcte. També és un escàndol com els nostres polítics (llevat d'alguna excepció) s'entretenen a donar cobertura mediàtica a portades de coneguts mitjans que donen doctrina feixista contra el Català per comptes d'enaltir la figura del senyor Bonet. Si no som ser capaços de crear uns mitjans no dependents de la fastigosa quota política i econòmica, mai serem lliures.
ramon - la ràpita fa 4 Anys
Tot el meu suport al sr. Bonet. Espanya ens vol aniqui-lar amb l'ajuda de traïdors
ferran fa 4 Anys
Absolutament d'acord amb l'amic Narcís i de molts comentaris de més avall.
Narcís fa 4 Anys
-- Aquests són els mitjans d'espanya: informació important/ d'interès pel ciutadà .. zero, i baboiades de continu .. cotidià! -- Tanmateix, si, damunt, n'és relacionat amb els drets dels PPCC .. menys encara!, així doncs, res de nou! -- Aquest bon senyor no hi hauria de fer això ( l'únic que pensaran nostres botxins serà ' tant de bo ho fessin tots .. ' !)! -- Sinó moure's amb pancartes/ rètols d'allò més grans així amb companyia del màxim de persones possibles, de milions de catalans o, simplement, ciutadans de bé! PD: no podem permetre hom jugui amb la salut d'aquest compatriota! Nota: si vas truca'l/ parlar amb ell, n'hauries d'haver procurat sí o sí la deixés de fer ( què podem esperar-hi de nostres anihiladors - espoliadors?)! Anotació al marge: massa ens han matat d'ençà de fa centúries .. perquè, damunt, els hi oferim més sang nostra!
October Ropyza fa 4 Anys
Si aquesta vaga de fam la fes una mare palestina obriria el telenotícies.
Ricard fa 4 Anys
Tranquil, Quim, que d'aquí a no res, quan la covardia civil i del govern "dels millors" s'hagin carregat definitivament la llengua amb la seva estultícia, ja no hauràs de patir per res perquè haurà desaparegut l'objecte de la teva angoixa. Són així de curiosament resolutius, els catalanets.
Alfred fa 4 Anys
És extraordinari, és una mostra d'una acció proactiva que porta al límit la defensa de la nostra integritat com poble, i hom es pregunta si hi haurà un mínim de sensibilitat per entendre el gest d'aquestes persones; i si hi haurà un entorn solidari que reforci aquesta acció portada a terme per les persones grans de la nostra comunitat. GRACIES PER UNA ACTITUD TAN VALENTA.
Alfred fa 4 Anys
És extraordinari, és una mostra d'una acció proactiva que porta al límit la defensa de la nostra integritat com poble, i hom es pregunta si hi haurà un mínim de sensibilitat per entendre el gest d'aquestes persones; i si hi haurà un entorn solidari que reforci aquesta acció portada a terme per les persones grans de la nostra comunitat. GRACIES PER UNA ACTITUD TAN VALENTA.
jgavaldà fa 4 Anys
Una vaga de fam provocada per l'actitud colonial del PP contra la llengua catalana... Partido Popular amb qui CyU no es cansa de pactar continuament al Parlament, Barcelona, Badalona, Diputació de Barcelona, Castelldefels, Madrid...
Lluís fa 4 Anys
Aquesta és la causes central per la qual volem l'estat català.
atlasac fa 4 Anys
Si per deixadesa, em deixat que, els TIRANS INVASORS OPRESORS AGRESSORS FATGEN EL QUE ELS ROTE, pronte vorem com fotran al "BARCO DE REJILLA" ple de Mallorquins fotrels a la MAR.....GRACIES MITJANS DE COMUNICACIO PER FOTRENS, FOTRENS, FOTRENS..... els cervells els NOSTRES a favor dels INVASORS,,, (POBRES MALLORQUINS,,,,ALACANTINS......VALENCIANS.....ARA VINDRAN PER NOSALTRES!!!!).

envia el comentari

Torrent de l'Olla guanya el Primer Premi dels Carrers Guarnits amb la decoració "Caos i Destrucció"
Has estat mai al Museu de l'eròtica?
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades