Evitem el parany

"Amb el pacte fiscal ha de quedar clar que l'Estat no podrà ajornar més pagaments perquè la clau la tindrà la Generalitat"
En la negociació del pacte fiscal, hi ha un parany en el qual no haurien de caure els partits catalans: repetir el mateix error de sempre. Han de vigilar de no tornar a emprendre una gran batalla per aconseguir només una millora de l'actual model de finançament, que al cas de pocs mesos es confirma decebedora. I això, hores d'ara passa per dues coses: En primer lloc, ha de quedar clar que la Generalitat té la clau de la caixa, i per tant pot recaptar tots els impostos. I en segon terme, Catalunya ha d'abandonar el règim de finançament comú amb el conjunt d'autonomies. Això senzillament es pot fer modificant la llei orgànica de finançament autonòmic (LOFCA), i excloent-ne la Generalitat, de la mateixa manera que no s'hi contemplen els governs basc i navarrès. Totes les altres qüestions es poden negociar, matisar, i sotmetre a un calendari de desplegament. Però ha de quedar clar amb el pacte fiscal que el govern espanyol ja no podrà ajornar més pagaments a la Generalitat, perquè la clau la tindrà Catalunya. Si hi ha una majoria al Parlament per tirar endavant aquesta reivindicació, cal tirar-la endavant. Però seria bo que el PSC -i també el PP- s'hi sumessin, en benefici de tots els catalans.
Comentaris
Catala-neta fa 4 Anys
Al costat del seu article llegeixo que Vichy Catalan m'estima. He quedat corpresa.
De la ceba fa 4 Anys
Molt encertat. No entenc però la diferència entre un pacte fiscal i un nou model de finançament. Són excloents? El segon és un eufemisme?
Jomateix fa 4 Anys
El problema de fons no és pas 'el possible' parany que es comenta a l'article, sinó més aviat els propis partits polítics, que funcionen com tribus i se'n obliden de per qui haurien de treballar. Els capfica molt més la seva cadira que el benestar de la gent, i darrera els seus interessos privats arrasen amb tot el que se'ls posa pel davant per sortir-se'n amb la seva. I aquesta és la veritable tragèdia. Repeteixen els mateixos errors que a la guerra civil espanyola, tots lluitant amb tots per fer-se un lloc i oblidant-se que ens estem quedant sense país... i quan acabin de barallar-se s'en adonaran, això sí massa tard, que s'han quedat sense res de res...
jgavaldà fa 4 Anys
A aquestes alçades de la pel.lícula, el parany és proposar un Pacte Fiscal...
Xarlicat fa 4 Anys
Hi ha un altre parany, que el Sr. Mas ens vol fer empassar. I és el de promoure un referèndum per al pacte fiscal. I d'això res de res. El concert econòmic està dins de les promeses electorals de CiU. Això ja no es complirà, perquè ara ja es parla només de Pacte Fiscal. Si no ho aconsegueixen ara volen fer un referèndum, traslladant a la ciutadania la complicitat i responsabilitat si no l'aconsegueixen. Quan en realitat, això del P.F. només és una promesa d'un partit, de CiU, i si no ho aconsegueix, el senyor Mas hauria de dimitir i convocar eleccions anticipades.
Astemitt 30l fa 4 Anys
Faci el que faci i pacti el que pacti la Generalitat amb el govern espanyol serà paper mullat, ja que dins de l'estat espanyol les institucions catalanes no tenen cap mena de seguretat jurídica. És possible que Espanya respecti els compromisos pactats durant un temps, però en el moment que més li convingui, els deixarà de respectar. I nosaltres no podem fer res per evitar-ho: la sobirania la tenen ells. Els catalans ho hem d'entendre, això. La independència no és una qüestió d'identitat i diners, només. És, sobretot, una qüestió de poder. Més concretament d'on rau aquest poder: a Catalunya o a Madrid.

envia el comentari