De l’ex quillo a 'Jo sóc la Juani'

"La Catalunya Juani és la gran plaga bíblica que assola el país"
L’estiu de 2003 feia calor de gelat desfet enmig del carrer. Servidor suat feia un reportatge sobre dards electrònics. Un fenomen brutal de socialització. Un país de bars i pubs de primera hora del matí a darrera de la nit: La Catalunya Blue Velvet. Criatures, hores i hores, llençant contra la diana amb llumetes. Aquells “clacs” de plàstic. Com a tots li vaig fer unes preguntes. Es deia Javi. La vam fer petar. Fins que m’ho va dir: “jo sóc un ex quillo”. Vaig al•lucinar cogombres escabetxats amb bitxo reconsagrat. No ho hagués dit mai.

Ell havia crescut a cop de rebobinat de VHS als vuitanta. Perros Callejeros (1977) eren el Supermans de molts barris. Els Toretes eren una classe social. Herois urbans amb puny de navalla i capa de porro. El vol més alt del nostre home va ser el robatori d’unes sabatilles esportives (les nike, o reebook desembarcaven i eren objectes de desig) a un noi que passava pel barri. La detenció. Es va reformar. Tirava dards, tenia una bona feina, una dona i dos fills i anava a classes de català. Ara era un ex quillo.

Aquesta setmana he pensat amb el Javi (i en molts dels que formaran part de la meva Història del quillisme català). TV3 ha emès Jo sóc la Juani (2006). L’hauran vist? Què en pensaran? La Juani, la neoquilla: 18 anys, caixera, arracades d’anella d’ós de circ, pintallavis de llum de discoteca, un Jonah encefalograma pla de novio, una vida de tuning hi-hi-ha-ha. Però la Juani i la Vane (la súper amiga) són perpètuament infelices. Sort que tenen un somni: ser actrius. Maleta i cap a Madrid. Després a Los Ángeles. Com ha canviat el conte oi, ventafocs?

El somni del quillo català passa de robar unes sabatilles esportives a ser actriu. Això sí que és la gimcana de la droga: del porro, passant per la heroïna, la cocaïna, a les pastilletes. Un flipe, nen. Abans no et calia moure’t de Catalunya: robaves i tot. Ara has de fotre el camp. I ara qualsevol neoquilla Juani pot ser actriu o una reencarnació d’un Teràpsid amb permanent. És el retrat, com abrillantador tuning, de la societat del tot és possible. Que vostè és ruc com una sabata pudenta i forada? No s’amoïni! Fotis un tros d’arengada vitamínica i es convertirà en un físic post nuclear amb poders de plutoni enriquit. Tothom pot complir els seus somnis. Aquesta frase deu ser l’estafa més gran de la història de la humanitat i de l’animalitat.

És increïble. Mentida. Com el fet que TV3 passés la peli doblada al català. Si és fals que una zebra daltònica es pugui convertir en un castor capat també ho és que el determinat ambient quillo que plasma la peli parli català. I ep, defenso i demostro que hi ha una part dels quillos a Catalunya que parlen català: el quillisme és la nova classe mitja. Miràvem la peli i allò ens semblava ciència ficció. Droga dura. Una al•lucinació. Ningú s’ho va creure. Com el país, la societat, que vol La Juani: imaginari. De Ventafocs, de Peter Pan: creeesserrr yo jamássss!!!! On qualsevol, només amb el títol d’anís el Mono, pot ser enginyer de telecomunicacions, o nigromant. La Catalunya Juani és la gran plaga bíblica que assola el país.

Serps, llagostes, escorpins... un bufet lliure de cuques. Per triar i remenar. Malgrat les oportunitats per formar-se a la Juani se la sudara, perquè ella només vol complir el seu somni: ser actriu, o astronauta, o guineu dissecada a un menjador. Malgrat la immersió Juani no parla, ni parlarà català (només a TV3, que tampoc mirarà). Li sua. I li suara tot perquè la seva filosofia per a la vida és: la suamenta. Com aquella nit d’estiu que vaig entrevistar al Javi ara la pregunta és de brutal suor freda: Si hem recuperat, rehabilitat, per a la societat a Javi, l’ex quillo, com és que oferint totes les eines a les Juanis ens està sortint un país amb el tant per cent més elevat de la galàxia de quillos i de flipats?
Comentaris
Racisme?... fa 5 Anys
Qui ha parlat de races aquí?... i de Convergència?... he, he... i que te a veure la corrupció?... jo tant sols he llegit a gent queixant-se de la barbarie i l'analfabetisme galopant a que ens han abocat les esquerres moralment superiors. Ara, si a tu t'agrada veure't rodejat de carteristes, borratxos, violents, analfabets i traficants de drogues, doncs endavant, munta una ONG que reivindiqui l'alcohol gratuït entre la jovenalla, el reguetón, les bandes latines i l'encefalograma plà.
lector fa 5 Anys
Aquest article és d'un molt baix nivell. Subscric el que diu el Marc.
Marc fa 5 Anys
Festival de racisme i classisme convergent, d'aquells que suen corrupció i tràfic d'influències i confonen llurs interessos amb la gestió pública del país.
Narcís fa 5 Anys
Gràcies! PD: n'era d'imaginar!
El de la "RENFE"... fa 5 Anys
No Narcís... no hi viatjava cap d'aquests de l'americana de pana i el puny enlaire. De fet, tinc entes que solen anar amb cotxe oficial amunt i avall. El cas es que ja havia vist el bestiar que carreguen els trens de rodalies que van a Castellbisbal... ostres, pero em pensava que potser els de mitjà recorregut es salvaven. Tot i així, em pregunto que coi devien estar fotent els pares d'aquells niñatos a aquelles hores.
Narcís fa 5 Anys
Per curiositat femenina .. en aquest tren de les nou de la nit, viatjava l'Herrera o el Gaspar Llamaz. o el Saura o l'Oriol Amorós o tants de samaritants mentre no siguin ells els esquitxats/ perjudicats àdhuc víctimes? PD: pobra Catalunya amb tant de fals/ farsant/ fatxender ..! Nota: quan no s'hi pot, no s'hi pot!, sinó qui se'n responsabilitza/ paga els efectes de tanta manca d'educació, de formalitat, de civisme? Anotació al marge: de segur, aquests i sos fills són a bon resguard!
Escòria a RENFE... fa 5 Anys
Ahir vaig tenir l'oportunitat de fer un viatge místic desde Reus a Barcelona Sants a les nou de la nit... mai a la vida havia vist transitar a tanta escoria social junta... entre latinos borratxos, marroquins amb mirada d'odi i el "futur" de Catalufa de cap rapat i choni de monyo. Ells, ni quinze anys tenien i carregats amb ampolles de Ballantines i Fanta de taronja per veure-se les als pàrquings de superfícies comercials de torn. Quines cares xupades per la misèria alimenticia, l'alcohol i la televisió. I esclar... el tret comú que els unia a tots ells... analfabetisme, violència i CASTELLÀ... aquesta es la herencia d'Espanya i aquest es el furtur d'aquesta merda de pais. I no en soc pas de racista ni xenòfob... en un raconet, sense molestar i absolutament educats, un parell de pakistanesos s'ho miraven amb por... els hi haguessin dit algo, jo hauria estat el primer en defendrels.
Enric fa 5 Anys
T'has quedat curt.
Felip Xifré fa 5 Anys
La joventut de Barcelona, s´està axarnegant. Cal fer neteja.
Narcís fa 5 Anys
' jo ', molt sovint no estic gens ni mica d'acord amb l'autor, però els únics racistes fora mida són els espanyols, sia amb els de sota .. per sentir-los inferiors, sia amb els de sobre .. per sentir-vos ídem!, i pel que fa als catalans a terres castellanes ( excusa'm!, espanyoles) àdhuc catalanes com València i Illes per la invasió soferta .. ni en parlem! PD: el que diu en Canosa és la pura veritat, el que passa, és que no diu res de nou atès que fa dècades que passa i .. a pitjor! Nota: si tot plegat és tot molt més senzill, ço és, ens menyspreeu/ odieu .. doncs per què no deixeu de ' robar ' nostres diners ( originats/ nascuts/ treballats/ patits/ arriscats/.. creats a ca nostra), imposar vostres primitives i delinqüents lleis, i, sobretot, desaparèixer de nostre voltant, territori, nació? Anotació al marge: però si majoria dels que vingueren no n'eren res, no n'eren ningú ( ni minyons/ criats) gràcies a tos espanyols .. ejpanyols ( fonètica Bono) o espanyolers o espanyolíssims?
ramon fa 5 Anys
Qui dubti del que es diu al article que vaigi a les portes d´una escola o al bus i escolti.
jo fa 5 Anys
Quant racisme traspúa aquest pajaro, i quant d'odi i fanatisme contra tot el que olori a espanyol. Catalunya va deixar de ser catòlica i es va convertir al nazionalisme amb la intolerància tipicament espanyola.
Pere fa 5 Anys
Antidretà 21,54- crec que "s´ha passat un ou "com diuen per aquí el Barcelonès.
M.Cinta fa 5 Anys
No ho posem tot al mateix sac, peró moltes escoles públiques, estan fen perdre valors a molts alumnes.
Pere fa 5 Anys
Diguen les veritats es perden les amistats, hi ha gent que si no penses com ells et cataloguen de dretes, que equivocats estan, jo no soc politic i em va molt be aixis.
antidretà fa 5 Anys
Els atacs a l'escola pública que apareixen aqui abaix responen més aviat a reaccionaris fastigosos que voldrien que tots els alumnes anessin a l'escola de l'Opus o a qualsevol centre d'èlit qui s'ho pugui pagar. Més que les "Juanis" trobo molt més fastigosos certs catalans "de socarrel" que diuen ser "nacionalistes" i que estan fent dels pactes amb el PP, de les polítiques de dretes i de l'ambigüetat cínica antiindependentista la seva principal raó de ser. Em fan molt més fàstic els Sánchez Llibre, els Duran Lleida i tota la patueleia que els vota que no pas les "Juanis".
el nom fa 5 Anys
Per a Rosa de 12, 57.- Crec que exageres moltíssim i ets bastant injusta en atribuir els problemes que pateix l´Escola Pública "a un sol misari". Hi ha molts altres factors que hi incideixen.
Narcís fa 5 Anys
Verament no entenc res .. o vols dir, simplement i planera, que ca nostra rebé tots els desheretats/ recull-tomàquets de sa ' estimada espanya ' així deixats a sa sort per sos amos d'allò més espanyolíssims i que, damunt, som nosaltres els trepitjats, maltractats i escarnits, mentre que sos responsables paisans fàctics de tota mena, són els lloats? Si ès això, malauradament .. en som plens! PD: quants n'hi ha ara col·locats/ situats àdhuc amb altaveu a mass media que per a caure bé aquesta espanya .. reneguen de Catalunya, reneguen de qui els acollí, per raó d'audiència o lectors així negoci? Nota: quants n'hi ha que, si ací en dèiem ' xarnes ', n'era per la conjunció de cultura - misèria - educació - violència, allà se'ls coneixia gairebé com ' quinquis ' .. sinó pitjor? Anotació al marge: si som a Catalunya, el cinema ha d'ésser en català com qualsevol pel·lícula ,atès que de l'èxode arribat/ sofert/ patit per Catalunya .. massa sabem de sa pseudollengua recolzada pel seu argot ( mots usats)!
Default fa 5 Anys
Més increible que el John Waine parlant castellà i fumant Malboro?
Roger Malló fa 5 Anys
A mi també em va semblar que la traducció al català pervertia totalment la pel·lícula. No era creible per enlloc. No hi havia per on agafar-la.
ricard fa 5 Anys
Juani és una noia de barri marginat en una ciutat gran -sense traduir al català hauria quedat més definida- Ella vol sortir de la grisor i aposta pel seu cos més que per la intel·ligència perquè ho té mal parat. És una aspirant a famosa...Belen Esteban i moltes altres
Rosa Insensata fa 5 Anys
Despres de 30 anys de suar el misari de la Rosa Sensat i veus el producte que surt de les escoles públiques, si algu fos minimament responsable, tancaria immediatament totes les escoles publiques, que no son res més que una fabrica de desgraciats incults, irresponsables i ganduls; i encara hi ha pobles que posen el nom del Carrer a la culpable? quin pais, quin fàstic!!
yuyu fa 5 Anys
brutal! però aquest és el futur immediat del país: un nou estat dins la UE majoritàriament castellanoparlant
Salvador fa 5 Anys
Clavat

envia el comentari