Els progres de les "festes d'hivern"

"Desitjar-nos 'bones festes d'hivern' no ens fa més progressistes sinó una mica més burros"
Cada any passa el mateix. La cantarella caduca de sempre. Quan arriben aquestes festes nadalenques, carregades de simbologia cristiana, apareixen els integristes ateus, aquells que enlloc d'acomiadar-se amb un "bon Nadal" decideixen desitjar-te unes "bones festes d'hivern". Es creuen progressistes, moderns i avançats. Són així. Estan en contra de tot allò que desprengui una mínima essència cristiana. La tradició els horroritza. Ho titllen de vell, caspós i troglodita. No destrien, els hi és tot igual. Viuen en la ignorància dels símbols i, com a conseqüència, són incapaços d'entendre i interpretar el món que els rodeja. Els Reis Mags, la setmana santa, la festa dels diumenges, la construcció europea, les frases fetes, etc. Són integristes ateus, una nova forma de fe edificada en la ignorància.

L'integrisme ateu no destria, no analitza i no perdona. Entre l'Església jeràrquica, l'Església de Càrites o l'Església dels missioners van per la via fàcil i ho engloben tot en el mateix sac. Quan escolten Crist, calze o Jesús, reaccionen com autèntics autòmats renegant contra la religió i, al mateix temps, contra la cultura que els envolta. Mesclen el catolicisme, el cristianisme, el Vaticà i els reis Catòlics. Tot els hi dringa igual. No hi ha cap matís. Viuen a la contra, sense saber com defensar les seves posicions i, al mateix temps, fer el pessebre, celebrar els Reis o acomiadar-se amb un simple adéu.

Defensen que es pot viure sense Déu i, de fet, tenen tota la raó. Els occidentals l'hem substituït pels horòscops, les cartes i els rituals orientals. Una fe que no requereix esforços ni sacrificis. Ara bé, això no implica que haguem de viure com si Déu mai hagués existit i arribar a confondre l'Esperit Sant amb el colom de la pau. L'ateisme radical és un dogma que per construir-se necessita eliminar la religió, el seu llegat i, al capdavall, destruir-ne la cultura. Desitjar-nos "bones festes d'hivern" no ens fa més progressistes sinó una mica més burros.

Molt bon Nadal a tothom!
Comentaris
Edmon fa 3 Anys
I per què els meus fills estan obligats, a un col.legi públic, a cantar nadales amb lletres ("creo en ti señor"...) que no respecten la diversitat de creences -o falta d'aquestes- ? La inquietud me l'ha posat la meva filla de 8 anyets. La sol.lució, que dóna el col.legi, és que ella pot triar i cantar la seva nadala... sola i al marge de la classe... Sense paraules.
Narcís fa 5 Anys
-- Aleix, renoi!, justament això és el que et dic, que nosaltres sí sabem d'haver-hi una, anomena-ho, ' Realitat Suprema '! -- D'on treus primer ser una cosa i després l'altre, ço és, per què no l'inrevés àdhuc l'ordre que hi poses analitzant-ho a posteriori? -- Dius l'important és el ' perquè ' .. per ventura, qui tingui dos dits de seny no se n'adona de la raó última de cada ' ensenyament ', començant per imaginar els efectes/ conseqüències de qualsevol abús ( no per pecat sinó per no saber valorar allò que s'hi té .. arribant-hi a manca d'alicient, de salsa, de picant així de motivació per la vida, vida intel·lectualment plena així per nostre ben viure que no pas per altra cosa!)? PD: ja digué al comentari del dia 26 de l'01:46 que el mot ' religió ' ha estat molt ' potinejat ' .. només dic que l'ésser humà és el més important i el cristianisme, potser el mateix catolicisme ben entès, m'ho confirma/ reafirma i verifica fora mida! Nota: això sí!, és força fumut de seguir-la, atès que amb la gent que et perjudica quasi a mort ensems amb la que fa mal d'allò més, per acció o omissió, a estimats d'un .. n'és difícil de perdonar ( si aquest perdó n'és demanat)! Anotació al marge: de debò penses que amb la moral o ètica n'hi ha prou per viure- conviure com cal, com persones ( tu en diries animals racionals) ..?
Aleix fa 5 Anys
@Narcís, Sí, t'estic dient que si una persona comet un delicte i no el jutgen les persones no la jutjarà ningú. Per això tenim sistema judicial. No se si te n'adones però seguint la metàfora del peix que tu exposes seria impossible que tu i tots els creients us adonéssiu de l'existència de Déu. Un peix no pot saber què és l'aigua però una persona pot superar aquesta barrera cognitiva perquè és capaç de pensar. No hi ha filosofia de la religió, és com l'expressió intel·ligència militar: una paradoxa. Els manaments d'una religió et diuen el que has/no has de fer però es deixen el més important: el PERQUÈ. El problema del vostre anomenat "pensament cristià" és que 1) primer sou cristians 2) penseu. Quasevol cosa que no us encaixi al vostre esquema la rebutjareu per anticristiana. Substituïr el pensament universal pel pensament religiós és negar-se a saber per creure.
AliBay fa 5 Anys
Per cert, molt bones festes d'hivern. Fins i tot a tu.
AliBay fa 5 Anys
Cal que tinguem en compte que el sentit aquesta "càrrega de simbologia cristiana" hi és perquè uns integristes cristians fa 1.500 anys que malden per a convertir una celebració hivernal en el presumpte naixement del presumpte ideòleg de la seva religió, carregant-se la tradició anterior. Suposo que els cristians també deveu ser uns ignorants i creguts que no enteneu el món que us envolta.
Teresa fa 5 Anys
Jo no crec que l'escola pública deixes tot rastre de festa religiosa ( tió, pessebre, nadales, castenyada, carnestoltes...) pel seu respecte als musulmans o als ateus . Crec que ho feia pel seu resentiment històric a les escoles concertades, majoritàriament religioses, aquestes han conservat les festes que a més d'unsentit religiós eren tradicionalsd catalanes. A aquest factor cal afegir-hi que creien que així anavem en contra del tradicionalisme de CIU=Pujol i a favor de les esquerres i els seus funcionaris protegits. Han fet molt mal, en moltes escoles pel mateix factor s'explicava el feudalisme però mai els comtes catalans...
Narcís fa 5 Anys
Aleix: -- De segur que si a un peix li preguntes què és l'aigua, mourà la cua de peix, els ulls de peix i la boca de peix, tot dient , ' l'aigua?, no ho sé pas ' ( car ell és aigua, sa dimensió és l'aigua així sense aigua no hi ha peix!)!, ço és, el mateix passa amb l'ésser humà si és preguntat per Déu, atès que tots plegats formem/ conformem, som part de ' ser el que és ' així difícil d'albirar àdhuc de discernir amb el raciocini! PD: és clar que pot haver-hi filosofia de la religió, o per ventura els ' Deu Manaments ' o els mateixos ' Pecats Capitals ', o tan sols únicament la màxima ' Estimeu-vos els uns als altres ' .. no són un tractat de saviesa? Nota: d'altra banda, m'estàs dient que criminal d'allò més, sia de sang, sia sexual, sia d'injúria i calúmnia, sia de robatori, si no és descobert/ jutjat ací, s'ha n'anirà/ deixarà aquest món ' tan ampla ' com aquell qui res, fins i tot .. ' tenint-se a glòria '? Anotació al marge: òbviament no és tema per desglossar en l'apartat de comentaris , al marge d'ésser a la llarga quelcom personal/ privat/ propi/ particular i íntim .. el processament de cadascú un cop rebuda la informació o pensament cristià!
Carles fa 5 Anys
Aquest Guillem s'ha creat una caricatura per fotre-li garrotades dialèctiques i quedar-se content. Però no para de dir bestieses. Una: " l'ateisme radical és un dogma..." Com diferencia l'ateisme radical d'un altre mena d'ateisme? Si negues l'existència de déu, és una cosa ben simple i no hi ha graus de radicalisme en aquesta afirmació. I sobre si és un dogma, fa riure. Dogma és el sustenta qualsevol religió, l'ateisme és un exercici de la raó, no demana creure en una cosa que intel·lectualment no s'aguanta. En fi, li ha agafat un atac de fervor religiós i ràbia inquisitorial i s'ha buscat un ninot per clavar-li coces. Per cert, a Estats Units s'està imposant el Happy Holidays, en aquest cas per respecte als creients d'altres religions. Sembla que la poderosa comunitat jueva hi ha influit molt. Bon Nadal. Un ateu.
Llorenç (Matadepera) fa 5 Anys
Tu també poses tots els ateus dins el mateix sac, convertint-los en una colla d'ignorants que no saben distingir els Vedes hindús dels programes d'horòscop de la TDT. D'alguna manera relaciones catolicisme i coneixement, per una banda, i ateïsme i ignorància, per l'altra, fet que trobo força greu. I aquesta entel·lèquia anomenada "integrisme ateu" vols dir que no es refereix simplement a la manca de cultura general que té la població? La gent no coneix l'autèntic significat dels símbols cristians, és probable, però tampoc en tenen ni idea de què fou la Guerra del Cent anys, per citar un exemple. En resum, trobo que el teu discurs és molt esbiaixat i demostra que potser els que són una miqueta "integristes" i no respecteu les opinions i les decisions morals i espirituals dels altres sou els catòlics.
Aleix fa 5 Anys
@Narcís, a) Que les persones religioses hagin escollit creure en Déu lliurement no demostra que l'elecció sigui bona ni veritable. b) Religió i filosofia són antònims: la religió és l'estudi dels mites i la filosofia és l'estudi del pensament lògic. c) L'ésser humà és un animal que té una adaptació al medi natural anomenada raonament lògic. És un fet que la nostra evolució és una mutació d'un animal. Tenim el mateix valor biològic que un animal però molt més valor intel·lectual. La nostra existència no prova l'existència de cap Déu: prova la nostra existència. d) Els sentiments humans despareixen quan mor la persona que els sent. Puc sentir amor per una persona morta però aquests sentiments desapareixeran quan jo mori. e) Les persones lliurepensadores pensen el mateix a tot arreu del món i respecten els mateixos principis cosa que no es pot dir de les persones religioses. Per això les religions no són universals com ho és la filosofia. Les al·lusions al compte corrent estan fora de lloc. La humanitat només depèn d'ella mateixa: la història és la prova ja que registre aquestes accions. La voluntat de Déu és un mite creat per les religions, sense proves.
Narcís fa 5 Anys
Aleix, potser no m'he sabut explicar prou bé: a) ho diré l'inrevés, tenim ' raonament ' per saber fer bon ús de la llibertat, i ' llibertat ' per poder practicar/ materialitzar el raonament, tot plegat, ' lliure albir '! b) el mot religió ha estat molt ' potinejat ', ço és, el cristianisme me'l prend com una ' filosofia ' meta de la qual pot ser ben bé una religió, la religió! c) d'altra banda, el món n'és ple d'animals qui-sap-los quants com aranyes o escarabats o rates o incomptables .. així l'ésser humà n'és simplement un més, té el mateix valor? d) de debò si estimes i/ o ets estimat .. potser que de persona traspassada mai per mai sàpigues res més per deixar d'ésser físicament i material? e) parles de deduir-hi tu, per ventura si les circumstàncies, conjuntures i ambients fossin del tot altres ( les mateixes bestieses que s'escolten de Mèxic) .. ta conclusió seria la mateixa? PD: el millor coixí per anar a dormir és tenir la consciència tranquila .. per altres sa compte corrent! Nota: òbviament jo tampoc deixo que ningú rumiï per mi .. és/ seria contranatura! Anotació al marge: només dir que si tinguéssim que dependre de nós mateixos i de molts que ens envolten .. bona nit i tapa't!
Gerard fa 5 Anys
Doncs cap al Nord de la petita en tots els sentis Catalunya es desitja unes happy holiday season, però clar aquí som moooolt més intel·ligents. A veure si deixem de dir tonteries per l'amor de Déu.
Aleix fa 5 Anys
@Narcís. És una falta de respecte el comentari de l'alta mar: potser necessites ser-hi tu per perdre la fè. Certament teniu tota la llibertat de renunciar a saber però llavors és inútil escriure articles que no confonen a qui està informat. Els meus valors i principis no els trec d'enlloc, els dedueixo jo sol i per descomptat no provenen de cap Papa, mul·là o Rabí que decideix el que jo he de pensar sobre l'existència.
Narcís fa 5 Anys
Aleix, ras i curt, si, justament, és tot el contrari, ço és, tenim el ' raonament ' per poder ser lliures .. i la ' llibertat ' per saber raonar .. o, per ventura, no tenim ' lliure albir '? PD: potser ets dels que necessita ' ser a alta mar per a aprendre a resar '! Nota: tanmateix, cadascú fumi el que vulgui mentre no perjudiqui tercers ..! Anotació al marge: tu sabràs d'on treus principis o valors així sentiment de consciència neta!
Joan fa 5 Anys
Recordo una pintada en una paret de Roda de Berà de fa uns quants anys que amb tota senzillesa deia: Bon Nadal, Catalans! //*//
RicardG. fa 5 Anys
Jo desitjo bones festes,sigui o no cristià.Em fan gràcia els nens musulmans que canten nadales a l´església amb les escoles.No tenen cap problema,ni criden Bon Nadal ni tonteries d´aquestes.
Hipatia fa 5 Anys
Aixo, aixo. A la foguera els que desitgen bones festes d'hivern.
Aleix fa 5 Anys
@Guillem Carol, l'ateisme és l'absència de dogma religiós. La religió és equiparable a l'esoterisme de l'horòscop, es tracta d'intentar justificar l'atzar o les decisions arbitràries inventant un mite o una divinitat. Esteu dins la caverna de Plató i amb articles com aquest profunditzeu en la vostra ignorància conceptual. L'intent d'equiparar ateisme amb dogmatisme és una manipulació demagògica de la realitat.
Aleix fa 5 Anys
@Manel Xic, suposo que quan veus una monja o un capellà coberts de dalt a baix penses el mateix. Als musulmans se'ls permet el mateix que a vosaltres i que a la resta de ciutadans. Us assembleu profundament: creieu en Déu i perseguiu la gent que no hi creu. Veure musulmans us provoca crisis d'identitat perquè no sou capaços d'acceptar les persones que no pensen exactament com vosaltres.
manel xic fa 5 Anys
Són els mateixos que orgasmen quan veuen un mulhà o un muftí o una dona amb burka pels carrers. Per a ells això és el millor indici del progressisme i l'esquerranor.
Aleix fa 5 Anys
Jo tampoc m'he trobat que em celebrin el Nadal així. La idea, però, és bona. Les tradicions cristianes van néixer de l'apropiació per part de les esglésies cristianes primitives de les festes que celebraven els romans (principalment les dels solsticis). Té gràcia que un cristià acusi un ateu d'integrisme, la vella estratègia d'acusar els teus adversaris de fer el que tu fas cada dia.
ProNadal fa 5 Anys
Estic molt d'acord amb l'article, tot i que aquesta afirmació és falsa: "Els occidentals l'hem substituït pels horòscops, les cartes i els rituals orientals.". Simplement, molts occidentals han eliminat Déu de la seva vida i no han tingut la necessitat de substituir-lo. Bon nadal.
Jordi (Lleida) fa 5 Anys
Molt bé, Guillem. S'ha d'anar perdent la por a opinar tot defensant maneres cristianes d'entendre el món! Bon Nadal!
Marc3 fa 5 Anys
A mi ningú m'ha desitjat mai bones "festes d'hivern", ni tampoc no ho he vist escrit ni sentit. Això sí, aquesta gent que esmentes no tenen problema en que a l'escola pública i laica s'hi serveixi menjar islàmic. Cosa que a mi em sembla lamentable. Que li donin a casa, el menjar que vulguin i que no l'obliguin a no menjar porc, al nen.
Narcís fa 5 Anys
-- L'important, l'únic important, no n'és titllar i, no diguem-ne, estigmatitzar ningú, sinó els ' actes, accions, actituds de l'individu pel que fa a la societat que l'envolta '!, ço és, quin grau d'empatia hi té?, pateix pel proïsme?, es posa dins de ses sabates? .. n'és conseqüent amb el ' no jutgis i no seràs jutjat ' àdhuc amb el simple ' viu i deixa viure '? PD: cadascú faci el que vulgui, però respectant la llibertat d'altri! Nota: uns viuen de portes endins i altres de la fatxenderia/ fer el tifa! Anotació al marge: tanmateix, tant de bo fos Nadal tot l'any ..

envia el comentari