Quin rotllo d'eleccions!

“Quan el PP ens tanqui la porta els nassos, com a mínim redoblaran els tambors”
Si se'm permet la frivolitat, les eleccions de diumenge no tenen emoció. Com a mínim per a mi i per a les meves prioritats. Ben mirat no hi ha en joc res que m'interessi gaire. Potser només el canvi de mans en la gestió de la crisi, però les enquestes ja garanteixen aquest canvi sense deixar marge a la sorpresa. A banda d'això, què m'importa a mi si el PP té majoria absoluta o no? Què m'importa si el PSC és el partit que treu més vots a Catalunya o si CiU i Esquerra sumen uns diputats més o uns diputats menys? Tots aquestes variables no canviaran la constant: que el PP, tingui o no tingui majoria absoluta, s'espolsarà la proposta fiscal com qui s'espolsa el borrissol de la jaqueta. Tampoc no canviarà res el nombre de diputats que tinguin els partits catalans que avalin la proposta. Si realment estan disposats a arribar fins el final, n'haurien de tenir prou amb la legitimitat que els donen els escons al Parlament.

Aquestes eleccions ni tan sols em serviran d'indicatiu per conèixer la posició dels catalans, perquè això ja ho vaig veure a les autonòmiques. Ja sabem amb quins criteris es vota a Catalunya en les eleccions estatals i no són els criteris que em serveixen per fer-me una idea d'allò que m'interessa. Amb tot, jo voldria prémer el botó del forward i plantar-me a l'escena en què el PP ens envia cap a casa. Tot el que passi fins llavors és palla, em sobra. Espanya no m'ha donat mai cap motiu per creure que la podem fer canviar. Però Catalunya sí, Catalunya ha canviat molt en els últims anys. Fa 10 anys jo somniava en la independència com qui somnia en fer-se milionari. Ara fins i tot el meu avi pensa que és possible. El tripartit s'ha ensorrat, sobretot, per sotmetre's a Madrid, i CiU ha pujat, sobretot, perquè ha centrat el seu discurs en l'eix nacional. Carretero va esquerdar Esquerra, que s'ha vist obligada a reformular-se, ha aparegut SI, hi han hagut les consultes, a La Vanguardia no li ha quedat més remei que treure una edició en català i Pujol ja diu que o marxem o desapareixem. Fins i tot el context europeu ens afavoreix. La crisi fa que Espanya encara sigui més insuportable i a Escòcia hi haurà un referèndum amb el consentiment dels anglesos.

Amb tot això vull dir que, quan el PP ens tanqui la porta els nassos, com a mínim redoblaran els tambors. Tinc amics escèptics que diuen que a Mas li tremolaran les cames. Potser sí, però potser no. El preu del peix al cove ha pujat molt des de la foto Mas-Duran-Zapatero. Esquerra ja l'ha pagat després d'empassar-se el finançament de Castells i la sentència del Tribunal Constitucional. Ha arribat un punt en què la resignació té molt poc rèdit polític i les opcions són cada cop més tancades. Mas i Junqueras hauran de triar entre el camí del desprestigi o el de l'honestedat. I hauran de triar si volen que l'independentisme creixi gràcies a ells o si volen que creixi en contra d'ells. Què acabaran fent jo no ho sé, però com a mínim hi ha l'expectació que creen els interrogants. Espanya, en canvi, te la recito de memòria.
Comentaris
un català fa 5 Anys
El dia 20 es veurà la realitat del recolzament que te el sobiranisme a Catalunya. Si el sr Duran i Lleida treu un molt bon resultat voldrà dir que el suposat recolzament al sobiranisme és un bluf i un miratge. No crec que siguem un país independentista. Per això la gent vota polítics com Duran i partits com CiU o PSC.
Narcís fa 5 Anys
Aixì és: 1. Són eleccions d'estrangers invasors 2. Si, almenys, PPCC fossin federats així lliures amb partits de la terra i com són gairebè mateix nombre poblacional per a fer cara la perifèria ..! 3. Ja ni ha prou de castellans camuflats d'espanyols quan són ells els separatistes-separadors fora mida .. que no pas de nostre territori i economia! 4. No podem seguir amb aquesta gent, quan tota nostra riquesa humana i de tot ordre se la fan seva per a promocionar-se sa ètnia cultural i .. esfondrar/ esborrar la nostra! 5. Són ' pobres llàtzers ' sense més contemplacions ( vegeu tracte a Tremosa a la mateixa Europa, quan, si no podem parlar ' la nostra ', fem la de la Unió ..!)! PD: anem's-en!, si us plau!, de debò algú se n'espera res de bo pel que fa a espanya envers nosaltres, a favor nostre, que no sigui l'extermini? Nota: vegeu, solament, quin mass media català deixen arribar a ses terres castellanes o qui posa música de grups moderns o clàsica o quina fos catalana o .....! Anotació al marge: un castellà de debò o espanyol, si estima qui és, hauria de comprendre-ho d'un català, damunt, a casa pròpia i, què dir, si aquells són amb nosaltres o casats o amb fills d’ambdues cultures!
Ramon fa 5 Anys
Sí, Duran fa dies que toca la bateria per pidolar el Gobierno de Concentración Nacional Español.
no va així la cosa fa 5 Anys
No és això, sense legitimitat democràtica, quan el PPSOE arrassi a Catalunya, el catalanisme no va enlloc. Les seves reclamacions seràn considerades inoportunes i antidemocràtiques per la UE, que donarà el vist i plau a que el PPSOE ens deixi en poc més que diputació, i sense llengua.
antidretà fa 5 Anys
"El dret a decidir no inclou la independència" Duran i Lleida. El candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, en una entrevista a La Razón, nega que en la pròxima legislatura es vegi una federació més sobiranista, a més d'indicar que una hipotètica reedició del pacte del Majestic "depèn del PP ". Preguntat sobre un increment del sobiranisme de CiU, respon que "no, no, el dret a decidir significa que Catalunya pugui decidir sobre els seus impostos sense perjudici que això comport i una quota de solidaritat i una quota de retorn a l'Estat que contempli els serveis que continua fent a Catalunya". "Dret a decidir significa reivindicar la transferència dels aeroports catalans i singularment el del Prat. Això vol dir el dret a decidir, abordar les competències des de Catalunya", afegeix. Sobre reeditar el pacte del Majestic, respon que "depèn del PP. Si el PP ens crida per parlar, igual que en el seu dia, i està disposat a acceptar el pacte fiscal, a prioritzar l'eix ferroviari mediterrani, a un pla de xoc contra l'atur, a tipificar els furts com a delicte, a donar suport a les pimes, a reformar l'IVA perquè no es pagui fins que no s'hagi cobrat la factura, a rebaixar l'impost de societats ... Nosaltres estem disposats a parlar, a pactar no sé. Es veurà en funció del resultat". (extret d'e-noticies)
Laura Genís fa 5 Anys
Brillant i profund article. Molt bé. Em resulta molt més suggeridor l'intel.ligent rserva de Solidaritat, que si pensa en una ruta cap a la independència, que no en la grisor d'ERC, que simplement prepara el seu lloc de comparsa polític. E 2014 és la idea que representa SI que interessarà, no la tremeda mesquinesa d'ERC. Però, per si de cas, els necessitarem conjuminats als dos a partir del 2012
antidretà fa 5 Anys
El suposat "independentisme" i "sobiranisme" de la nova CiU no te cap credibilitat des del moment en que el secretari general d'aquesta formació i candidat a les properes eleccions, el sr Duran Lleida, diu que de cap manera hi ha haurà un referèndum d'autodeterminació, ni en aquesta legislatura ni en la que ve, i que no vol en cap cas la independència. No fa altre cosa que dir en veu alta el que volen els sectors empresarials i econòmics que recolzen CIU. L'apelació retòrica al "dret a decidir" és només un recurs per captar els vitants sobiranistes que s'havien anat a ERC i res més. Dir que el que cal fer és una "declaració d'independència" és no tocar de peus a terra. Ni les èlits econòmiques que manen a Catalunya ni els partits majoritaris amb opcions de govern com CiU o PSC estan per la independència. ERC i SI mai podran governar per si sols perque la composició sociològica de la societat catalana no ho permet. El que sí que veurem és una propera entesa CiU-PP perque així ho vol l'empresariat, malgrat que ara toqui fer comèdia i "plantar cara".
Anna fa 5 Anys
Ja, ja,ja...patètic Astrid, molt fluix...és autoajuda total el teu article. Si la realitat no m’agrada, m’invento una paral·la.
antidretà fa 5 Anys
El que vindrà després del 20-n:ENTESA CIU-PP i LA SANITAT PUBLICA COM A VICTIMA: ALFONS QUINTÀ Ja està decidida l'entesa legislativa i segurament de govern entre CiU i PP, després que aquest guanyi les eleccions del 20-N, segons ha manifestat a aquest diari una alta font financera espanyola, que té una relació continuada amb la cúpula central del PP. "Encara que el PP aconsegueixi, com és gairebé segur, la majoria absoluta -ha dit la font- vol una entesa legislativa i fins i tot de govern amb CiU, formació que també hi està d'acord.A més, CiU no té cap altra solució. Ells ho necessiten més que el PP, mentre que Duran Lleida està entusiasmat amb la idea de ser ministre". Res del que diu la font és de collita pròpia. Cita, demanant no esmentar-les, les seves fonts, totes elles de la direcció suprema espanyola del PP. En preguntar-li com s'explica que CDC tingui un discurs sobiranista, inexistent quan Pujol va pactar amb Aznar, la font diu rient: "La política és una cosa complicada. Sovint hi ha algun radicalisme i algun folklore. Però finalment el realisme s'imposa". La font ha amanit la informació amb dades concretes, com són ?reunions de Rajoy amb destacats empresaris espanyols i també catalans. "Hi ha molta més coincidència en la necessitat d'una entesa formal entre PP i CiU que no pas sembla si llegeixes alguns diaris. Cap de les dues forces polítiques preveu un altre camí". La font explica que la clau serà una lleu reforma fiscal que Mas podrà presentar com un pacte fiscal. Afegeix: "A les poques setmanes que el PP arribi al poder, es veurà com la situació espanyola és encara pitjor que el desastre que ara coneixem, mentre que en les Comunitats Autònomes s'aniran trobant més 'cadàvers a l'armari'. Contra aquestes evidències CiU haurà de callar. Ja hi ha hagut enteses importants entre CiU i el PP (Ajuntament i Diputació de Barcelona, Ajuntament de Badalona, reforma de la llei audiovisual, etcètera) i les bases reals d'ambdós partits no han dit res en contra". La font va ser contactada per aquest diari per saber com votaria avui el PP, en el Parlament, en relació amb la moció del PSC, contra les retallades en matèria de sanitat pública. El resultat va ser de major amplitud i ben clar. No hi dubtes que el PP donarà suport a CiU, si bé el PP pot presentar algunes esmenes declaratives, gens útils. Això no obstant, la posició de Boi Ruiz es veia ahir molt debilitada. Òbviament, ho està en relació amb els metges i al personal sanitari, que avui a dos quarts de sis està convocat, per les cinc organitzacions sindicals presents en el sector, davant la Conselleria de Salut, a Barcelona. Li presentaran un escrit col·lectiu on s'afirma que "en primer terme, defensem l'interès públic, malgrat tenir pitjors sous que en cap altra comunitat autònoma, així com patir unes condicions de treball i un marc organitzatiu concebuts amb criteris d'apriorisme polític i econòmic sectaris, no pas tècnics ni científics". Aquesta visió dels metges fou reforçada ahir, en publicar el diari El País un document intern de la Conselleria de Salut. Acredita que la Generalitat vol desfer a trossos la sanitat publica catalana i obrir-la al capital privat. Les pitjors presumpcions queden confirmades. Hi ha frases que permeten valorar la qualitat moral -o la seva mancança- de Boi Ruiz i de tota la Generalitat. En efecte, s'hi reconeix implícitament que la reforma és danyosa i que no està acceptada per la ciutadania. El document de la Generalitat afirma que s'ha de dur a terme "un pla de comunicació per controlar (sic) el missatge", trobar "els millors portaveus" i, molt textualment, "reclutar líders d'opinió". En qualsevol altre país un descarament d'aquest tipus, qualificable d'autèntica apologia de la corrupció, causaria cessaments immediats. Arreu els "reclutats" (inclosos els soldats forçosos, on n'hi ha) cobren un sou. Als "líders d'opinió", un cop "reclutats", se'ls pagaria? Seria amb un sobre en blanc? O bé amb accions d'un nou o vell muntatge sanitari privat, polititzat i farcit d'amics, que a la vegada pot ser, diguem "comprensiu" amb les necessitats de finançament dels partits? Anit, una font de CDC va manifestar a aquest diari que "Ruiz no durarà a la conselleria. Lluís Recorder (a Territori) i Irene Rigau (a Ensenyament) també han efectuat grans retallades, però abans varen estudiar els temes i han negociat tant com han pogut. En canvi, Ruiz ha estat un destraler brutal". També anit una font del PSC va dir que Ruiz intentava negociar amb els sindicats, però que aquests exigien conèixer abans el pressupost de la conselleria pel 2012, per estar segurs de que no hi hauria més retallades. S'entén que, per a ells, ni per a un nombre creixent de ciutadans, la paraula de Ruiz no valgui gaire, o no res.
Reagrupat fa 5 Anys
Fa temps que l'entesa està decidida. Potser immediatament després de la manifestacio el 10 J QUE FEIA PERILLAR l'establert. Després algú ha promogut indignats i pactes secrets. Com s'explica si no després d'un triomf tan clar l'elecció de determinats consellers i el protagonisme de Duran un polític espanyolista molt considerat dins l'imperi ?. No es un clar intent de desactivar l'independentisme deslprés d'una campanya mediàtica per fer-lo barallar ? Indigneu-vos de veritat i voteu en conseqüència !
Enric (Tarragona) fa 5 Anys
Molt ben dit i ben parit!
antidretà fa 5 Anys
Després del 20-N hi haurà un govern del PP i CiU, encara que ara dissimulin ser adversaris. Alfons Quintà ho documenta perfectament en un article aparegut recentment al diari de Girona: ENTESA CIU-PP i LA SANITAT PUBLICA COM A VICTIMA: ALFONS QUINTÀ" Ja està decidida l'entesa legislativa i segurament de govern entre CiU i PP, després que aquest guanyi les eleccions del 20-N, segons ha manifestat a aquest diari una alta font financera espanyola, que té una relació continuada amb la cúpula central del PP. "Encara que el PP aconsegueixi, com és gairebé segur, la majoria absoluta -ha dit la font- vol una entesa legislativa i fins i tot de govern amb CiU, formació que també hi està d'acord.A més, CiU no té cap altra solució. Ells ho necessiten més que el PP, mentre que Duran Lleida està entusiasmat amb la idea de ser ministre". Res del que diu la font és de collita pròpia. Cita, demanant no esmentar-les, les seves fonts, totes elles de la direcció suprema espanyola del PP. En preguntar-li com s'explica que CDC tingui un discurs sobiranista, inexistent quan Pujol va pactar amb Aznar, la font diu rient: "La política és una cosa complicada. Sovint hi ha algun radicalisme i algun folklore. Però finalment el realisme s'imposa". La font ha amanit la informació amb dades concretes, com són ?reunions de Rajoy amb destacats empresaris espanyols i també catalans. "Hi ha molta més coincidència en la necessitat d'una entesa formal entre PP i CiU que no pas sembla si llegeixes alguns diaris. Cap de les dues forces polítiques preveu un altre camí". La font explica que la clau serà una lleu reforma fiscal que Mas podrà presentar com un pacte fiscal. Afegeix: "A les poques setmanes que el PP arribi al poder, es veurà com la situació espanyola és encara pitjor que el desastre que ara coneixem, mentre que en les Comunitats Autònomes s'aniran trobant més 'cadàvers a l'armari'. Contra aquestes evidències CiU haurà de callar. Ja hi ha hagut enteses importants entre CiU i el PP (Ajuntament i Diputació de Barcelona, Ajuntament de Badalona, reforma de la llei audiovisual, etcètera) i les bases reals d'ambdós partits no han dit res en contra". La principal "víctima" d'aquest govern serà l'Estat del Benestar i la sanitat pública, que experimentarà un important retrocés i processos encoberts de privatització com els que ara s'estan duent a Catalunya. Però és clar, tot això convé que no se sàpiga, perque ara convé dissimular i votar "pels que defensaran Catalunya".

envia el comentari