“Hem de diferenciar el lideratge orgànic del lideratge social”

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha decidit presentar-se com a secretari general del PSC, considera que els anys de militància i els bons resultats al capdavant del consistori de la capital de ponent l’avalen. Precisament aquest vespre explicarà el seu projecte pel futur de la formació a la Universitat de Barcelona. Ara bé, Ros més enllà d’aquest congrés, que per cert considera poc participatiu, té un objectiu clar: d’aquí tres anys ser el candidat a la presidència de la Generalitat pels socialistes catalans.
Per què vol ser secretari general del PSC?
Crec amb la política com a projecte de ciutat, de país i també de partit. I també penso que el meu partit des de fa temps ha de reorientar la seva línia política basant-nos amb els nostres principis fundacionals i tenint en compte la realitat actual del país. I, en aquest sentit, ja fa temps que em vaig oferir al partit com a possible nou secretari general, encara que els militants tindran la darrera paraula.

A més continuarà sent alcalde de Lleida...

La meva proposta no té res a veure en haver estat revalidat a l’Ajuntament de Lleida, encara que té tot el sentit del món que un alcalde lideri un partit polític, altres alcaldes han fet el mateix plantejament.

La seva victòria a les municipals, però, són una bona carta de presentació. Quins altres avals té?
Evidentment. El meu aval més important són, a part dels trenta anys de militant en el partit, els vuit darrers dedicats de forma exclusiva i professional a la política.

En aquest congrés el PSC s’ha de reorientar, reformular, refundar...?
La paraula no és decisiva. El fet més important és que el partit, sobre la base dels principis d’un congrés d’unitat i amb el bagatge dels socialistes demòcrates d’aquests anys, ha de ser capaç d’oferir una solució i engrescar els catalans progressistes, però també a aquells que volem que el país tiri endavant millorant la situació social i econòmica de tots sense exclusions, treballant per la justícia social i la equitat i, evidentment, treballant també pel desenvolupament del nostre país i de la seva identitat, que és Catalunya.

En aquests moments què s’ha de potenciar més la “S” de socialisme o la “C” de Catalunya?
La persona té diferents dimensions: una cultural, una econòmica i una altra identitària. I aquestes tres no són dissociables.

Què ha fallat més: l’adaptació del missatge als nous temps o com s’ha explicat aquest missatge?
No hem sabut adaptar el nostre missatge a un temps en què la societat ha canviat. Ara bé, tampoc ens hem d’enganyar, hi ha una crisi general de la implantació de la socialdemocràcia, no solament al nostre país, sinó també a Europa.

I això per què?
Aquests darrers anys la demografia ha canviat amb la nova immigració i no hem trobat de manera generalitzada models d’immigració. Tampoc hem sabut discernir els valors de la nostra societat del que són aportacions culturals. És a dir, d’alguna manera ha fallat l’adaptació del missatge socialista en un segle durant el qual ha canviat el mapa del món, ha canviat la demografia i han canviat els models socioeconòmics socials i laborals.

I a Catalunya...
A més, a Catalunya, especialment, allò que era una reivindicació nacional i identitària, després de 30 anys d’autogovern, s’ha convertit en un sentiment nacional més arrelat i als partits catalans se’ns demana més coherència amb aquest sentiment.

Quan vots va perdre el PSC el 20N perquè el socialisme català no es va desmarcar prou del socialisme espanyol?
El problema no és Madrid, el problema som nosaltres mateixos. El país començarà a funcionar quan mirem tots més cap a Europa i menys cap a Madrid. Si a Catalunya alguna cosa l’interessa és reforçar Europa respecte els actuals estats nacionals i òbviament fer més forta una Europa de les regions.

Però la seva relació amb Madrid els va perjudicar...
No puc saber quants vots vam perdre per aquesta raó o per una altra. Sí puc saber, però, que la crisi explica la davallada del PSOE a nivell estatal i que aquesta, però també la no identificació del nostre projecte amb aspiracions nacionals, explica la pèrdua de vots a Catalunya.

Vostè, a diferència d’alguns dels seus companys, fa autocrítica. Alguns membres del PSC només consideren causa la crisi econòmica...
Sí, però insisteixo, la crisi explica el triomf del PP respecte el PSOE, però la pèrdua de vots del PSC a Catalunya elecció rere reelecció té altres paràmetres i no solament el nacional. Cal tenir en compte que Catalunya també és la societat més europea de les societats que formen l’Estat espanyol, també som una societat amb un pes més fort de la societat civil... I no podem explicar els resultats electorals de Catalunya amb clau estrictament econòmica. El PSC ha perdut vots cap el PP en clau de crisi econòmica, però altres cap a CiU, ERC i l’abstenció han estat per paràmetres que tenen més a veure amb la identitat catalana.

Parlava d’Europa, si tenim en compte la situació, quins poden ser els referents del PSC en el continent? El socialisme francès?
Haurem de veure si a França el socialisme és capaç de recuperar el govern. El que em sap greu és anar ara a contra peu. Segur que el socialisme, després d’aquest període neolliberal i conservador, anirà recuperant espais, molts especialment a França i Alemanya. I a Catalunya, si fem les coses bé, anirem pel mateix camí i recuperarem el govern i tornarem a ser un partit determinant a Catalunya.

Tres anys de travessia del desert seran suficients per recuperar-lo?
Si marquem la línia cap on hem d’anar sí, però si fem moltes ziga-zagues serà molt més difícil. Aquest congrés és molt important precisament per marcar l’adaptació del missatge socialista i quina és la lectura del catalanisme polític en aquest temps.

Tres dels candidats a secretari general del PSC són alcaldes. El municipalisme fa un pas endavant per fer-se amb la cúpula del partit?
Seguim el model francès. A França seria inconcebible que ningú liderés un partit o tingués un lloc de responsabilitat si abans no haver estat alcalde de la seva ciutat. Aquí darrerament també hem seguit aquests paràmetres europeus: tan el president Maragall com el president Montilla, com a mínim pel que fa als socialistes, abans van ser alcaldes.

Quin paper han de jugar en el futur PSC les persones que fins ara han estat a la direcció del partit? Per exemple, Miquel Iceta si finalment no és secretari general.
Tradicionalment en el PSC mai s’han fet trencadisses. Els socialistes de l’Estat espanyol i d’Europa tenen aquesta cultura, però nosaltres no. En el PSC hi ha lloc per a tots, però no exactament en els llocs de responsabilitat que han desenvolupat abans.

Quan diuen que Pere Navarro és l’home del partit, li molesta?
No em molesta, de fet, no deixa de ser una constatació. Ell és una persona que respecto, un bon alcalde de Terrassa i un bon company, però està proposat per l’actual direcció del partit. I això no em molesta, és una constatació dels fets.

Poden sorgir candidatures conjuntes o acords previs al congrés?
No, no podem anar al congrés amb preacords. Hem d’arribar al congrés amb el debat obert i formular allà totes les discrepàncies i opinions que hi hagin. Del congrés n’ha de sortir una línia prioritària cap on cal anar. Potser després un grup de persones són capaces de posar-se d’acord i fer un procés d’unitat. Què hi ha més democràtic que una votació després d’un procés de debat?

És un procés suficientment obert?
Francament no. Hem d’evolucionar clarament cap un congrés obert al conjunt dels militants, al conjunt de la societat... Em preocupa especialment que fins i tot s’hagi reduït el nombre de delegats en aquest procés congressuals. Va contra la tendència social actual.

I només els delegats tenen vot.
Sí. Penso que haurien de poder votar tots els militants i no solament els delegats. De fet, fins fa quatre dies a les assemblees dels clubs de futbol escollien les seves direccions a través de els compromissaris, però ara tots, excepte el Madrid, han evolucionat perquè tots els socis votin.

Vostè és un defensor de les primàries.
Sí. Crec que per escollir el candidat a la presidència de la Generalitat i a les alcaldies de municipis de més de 50.000 habitants s’haurien de fer sempre processos de primàries oberts a militants, simpatitzants i electors, model americà i francès de les darreres eleccions.

El secretari general del partit ha de ser el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat?
No sé si ha de ser o no la mateixa persona però s’ha de diferenciar el lideratge orgànic, és adir, el secretari general del partit, del lideratge social, que seria el candidat a la presidència de la Generalitat. Sigui qui sigui, però, el líder social s’ha d’escollir a través d’un procés de primàries. I, a demés, unes primàries obertes.

Per tant, si vostè no fos escollit secretari general es presentaria després com a candidat a la presidència de la Generalitat?
Preguntat ara us contesto que sí. Però en el moment que es formulin les primàries analitzaré la situació i si crec que puc aportar alguna cosa al partit la resposta també serà sí.

Quina ha de ser la relació del PSC amb el PSOE?
Si la relació de Catalunya amb Espanya ha de ser federal, la relació del PSC amb el PSOE també. Per tant, clarament hem de tenir la nostra identitat però formant part d’un projecte socialista i institucional global. I aquesta s’ha de remarcar formant un grup parlamentari propi tant al Congrés com al Senat però després d’un procés de negociació amb el PSOE. Mai he estat radical ni partidari de ruptures. I en aquest sentit el document que vam negociar amb l’alcalde Sabadell, Manuel Bustos, crec que pot ser un bon punt de partida.

Des del partit havíem informat que s’havia començat a negociar aquest document amb el PSOE. Ara que estaran a l’oposició, serà més fàcil?
Desconec si es van fer negociacions perquè no hi vaig participar, el que sé segur és que s’hauran de fer. Estiguem a l’oposició o al govern haurem de tenir grup parlamentari propi. Potser és més fàcil arribar-hi estant a l’oposició però no podem caure a la trampa de si un dia recuperem el govern perdre el grup parlamentari altra vegada.

Hauria de ser un camí de no retorn...
A més, en clau estrictament socialista, em nego que la única veu catalana que hi hagi a Madrid siguin veus nacionalistes i puntualment independentistes. Jo vull que hi hagi una veu que respongui al catalanisme polític. Hem de ser capaços de transmetre als companys socialistes de l’estat que volem ser una veu catalana no independentista.

Malgrat no tenir un grup propi aquesta legislatura ja podrien haver fet sentir la seva veu catalana votant diferent...
Tot es podia haver fet i no es va fer i això és una de les causes d’haver perdut la primera posició en aquestes darreres eleccions.

Què li sembla que el president Montilla hagi estat designat senador?
Sempre respectaré el dret i la voluntat del president Montilla de ser senador. Sempre he tingut el més profund respecte pels presidents Terradelles, Pujol, Maragall, Montilla... Per tant, el meu absolut respecte pel president Montilla.

Però desmereix la figura d’expresident, és a dir, perd categoria, quan el president Montilla decideix ser senador?
Tinc tant respecte per la figura d’expresident de la Generalitat que no vull jutjar aquest terme de categoria. La categoria del president Montilla la té tota. I si ell vol ser senador té tot el meu respecte abans i després.
Comentaris
El Marraco Pelut fa 5 Anys
A tots els que pensen que el Sr. Ros seria un bon candidat per Secretari General se'ls hi podria dir que les paraules se les emporta el vent. Lleida, malgrat tenir prop de 130.000 habitants és poruga i "clientelista". I això ho sap el Sr. Ros, i en treu profit i rendiments electorals. Part de la societat lleidatana només veu la façana del Sr. Ros, però darrera de la façana molts cops únicament hi ha fum!!!
Josep Maria fa 5 Anys
Integrisme religiós? ja ja, això ho diries de qualsevol que manifestés unes creences per superficials que fossin i et quedaries ben ample. Les seves idees poden agradar o no però cal una mica de seriositat.
Quimet fa 5 Anys
Aquest home és la prova vivent que el PSC, eufemisme de PSOE, és un partit en caiguda lliure. Oportunisme en estat pur, catalanisme de calçotada, ideologia de pa sucat amb oli i integrisme religiós, tot junt, endavant!
Quimet fa 5 Anys
Aquest home és la prova vivent que el PSC, eufemisme de PSOE, és un partit en caiguda lliure. Oportunisme en estat pur, catalanisme de calçotada, ideologia de pa sucat amb oli i integrisme religiós, tot junt, endavant!
atlasac fa 5 Anys
UNS ALTRES QUE.....8 anys al poder i.....vosté ni IDEA de que és el SOCIALISME pertant NO LA VOLGUT! !. EL QUE DIU EL VOT El que diu el VOT en blanc, aixís com el que NO VOTA es, feu el que us rote a mi plim!!!, per MAJORIA ABSOLUTA han VOTAT que VOLEN MES del que tenim ells a FAVOR dels GADAFIS de torn 4-400 mil-lions i encara en reclamen més, DONEULILS CONY!!! VOS amb un rosegó que trobes a les escombreies i una manta per taparte baix del pont ja NI HA PROU!!...i pensar que a aquestes altures ja quasi TOTS estarien TREBALLANT ---- APA QUE US BOMBIN A UNS I ALS ALTRES!!! (men vaig a fer la partideta....)
Lleida-dura fa 5 Anys
Si a Epaña no volen la xacon per catalana, aqui no volen al Ros per lleidatà o sigui l'extremadura de Catalunya; Ros amb el califat de Lleida no en tens prou?
Indigeta fa 5 Anys
El Sr. Ros ja te suficients anys i experiencia per saber que al c/ Nicaragua no es mou ni una fulla sense el consentiment del fileso Josep Mª Sala, "capo di capi" d'aquella "cosa seua" anomenada P$C i que en realitat és el P$OE del NE. Sr. Ros, ara no ens vulgui aixecar la camisa vosté. Ah!...i continui denigrant la figura de la Presidencia de la Generalitat de Catalunya presentant de candidat al senat a l'expresident per la gràcia d'ERC en José Montilla, alias "el guerrillero" d'infausta memòria en el mon empresarial del Baix Llobregat.
Mira!, un amb llums! fa 5 Anys
El primer socialista que llegeixo en molts anys que diu algo coherent, amb sentit i que s'enten... no slogans i tòpics baratos. Llàstima que se'l treuràn del mig ben aviat, no poden tolerar a ningú amb talent entre les seves files.
Catalunya NETA fa 5 Anys
I en el cas del PSOE-c tambe fora bo posar cadascun en el contenidor que toca.

envia el comentari