El Valle de los Caídos

"Els socialistes no tenen res més important que llegar al nou govern que aquest informe que no volen que quedi al calaix?"
Ramón Jáuregui ministre de la Presidència en funcions és la persona a qui s’ha encomanat el traspàs amb el nou govern del PP. Les instruccions que ha rebut és que sigui un traspàs modèlic per la gravetat de la situació actual i que deixi constància d’una cultura de com s’han de fer les coses.

Per aquest motiu m’esgarrifa pensar com deu estar de desballestada la casa per tal que una persona com Jáuregui, respectuosa, responsable, coherent en la seva carrera política hagi sortit amb l’exabrupte del cadàver del dictador.

Ni és casual, ni improvisat, de manera que tot apunta a una maniobra de distracció efectiva perquè minuts després de les esperpèntiques declaracions “que no lo dejen en el cajón” referint-se a l’informe sobre el futur de El Valle de los Caídos totes les tertúlies començaven a tirar-se morts pel cap i a fer elucubracions estranyíssimes.

Recapitulem: en una aparició pública en l’informatiu de màxima audiència el que ha de dir Jáuregui sobre el traspàs de govern, la darrera recomanació que ha de fer als que vénen, és que desenterrin Franco i destinin 13 milions d’euros en remenar el macabre monestir per a convertir-lo en alguna cosa semblant a un memorial?
“El valle de los Caídos” es va començar a construir després de la guerra amb presos que eren tractats com esclaus. S’hi van traslladar també morts republicans sense que mai es portés un registre seriós la qual cosa fa impossible per a les famílies saber qui és qui ni on es troba.

La història és el coneixement, però no es pot canviar. Tenim el deure d’explicar-la a les generacions futures, i fer-ho després del xoc traumàtic, és a dir, quan les víctimes ja han assumit el seu paper en virtut del reconeixement que es mereixen com a víctimes, i quan la societat sencera admet dins del seu relat històric allò que va succeir. I ho admet passat un temps perquè hi ha hagut connivència amb els botxins en alguns casos, ignorància voluntària en d’altres, sentiment de culpa també. La societat sencera s’ha de perdonar en la part de responsabilitat que té i assenyalar els culpables, cosa absolutament imprescindible per a recomposar les peces i encarar el futur.

Els egipcis destruïen els rastres de nissagues anteriors en les piràmides i altres monuments. Algú va voler tancar Auswitz no fa gaires anys, i aquest intent s’estén avui com un perill real a d’altres camps d’extermini nazi com el de Sorbibor.

Auswitz rep milions de visitants l’any i la tristesa infinita del lloc aclapara però fa reflexionar. La contundència del mal que l’home provoca al propi home és d’una força inaudita per entendre que mai més no pot passar. Hi ha altres llocs com museus on s’ha expressat el discurs de la reconciliació, però seria absurd intentar d’explicar-lo al voltant dels crematoris o en la barraca de les latrines.

“El valle de los caídos” és el monument de la represàlia després de la guerra, de la incapacitat de sentir pietat pels vençuts, de l’egolatria d’un dictador que va morir de vell tranquil•lament al llit, sense que cap dels que foren perseguits rebés ni tan sols la consideració de víctima, sense que li tremolés la mà ja a la fi dels seus dies en signar una sentència de mort per tenir unes idees que ni el Sant Pare va poder aturar.

Algú amb dos dits de seny pensa que enterrant Franco vés a saber on i invertint diners en “musealitzar” allò ho reconvertirà?

Ben al contrari, exaltarà els ànims de quatre franquistes que voldrien tornar a enrere (el mal sempre existeix) i els donarà molt més protagonisme del que es mereixen.

Tal i com està, amb el seu aspecte llòbrec és el que ha de ser: la memòria en pedra d’una rancúnia sense límits. Qui ho veu des de la carretera aprecia això perquè no és cap altra cosa, ni es mereix la dignitat que no va aconseguir ni en ser acabat als anys 50.

De debò els socialistes no tenen res més important que llegar al nou govern que aquest informe que no volen que quedi al calaix?
Comentaris
Narcís fa 4 Anys
En Jáuregui no mereix cap ni un d'aquests qualificatius .. com un basc àdhuc d'esquerres (!) pot negar la llibertat econòmica de Catalunya així com la llibertat política dels PPCC, i si m'amoïnes gaire, ensems amb l'Aragó? PD: reduint-ho a nosaltres .. som part formada-conformada d'espanya o ' sotmesos a força bota militaris ' així terrorisme d'Estat ? Nota: t'estranya sa comèdia quan se'n diu espanyol i som a sa espanya, ço és, modus actuandi in saecula saeculorum? Anotació al marge: i si us plau!, deixeu'ls-hi de dir socialistes .. o cal desglossar el munt de lleis d'allò més neoliberals capitalistes al llarg de sa trajectòria en pro del poderós (de sos poderosos)?
Conxita, Girona fa 4 Anys
Que a dia d’avui, amb la feina que tenim els vius per sobreviure, el personal s’hagi d’ocupar obsessivament, de desenterrar un difunt, es ben trist, d’aquest personatge que ni se’n parlava, ara resulta que Franco està d’actualitat. Que gastin els diners amb coses necessàries i no en desenterrar el patètic passat.
Ferran fa 4 Anys
i els autors de l'informe són historiadors, catedràdits d'universitat? així ens va
Justa i Clara fa 4 Anys
En temps de crisi, és massa car exhumar Franco. Jo ho resoldria amb una senzilla placa al costat de la tomba que digués: "Aquí yace el asesino de todos los aquí enterrados. El murió en su cama". Ens estalviaríem paraules, feina i diners.

envia el comentari

CDC estudia ara canviar les seves sigles per ERC (Estem Refundant Convergència)
Has estat mai al Museu de l'eròtica?
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades