NO HABLO CATALÁN

"Mai com ara han calgut les polítiques de discriminació positiva envers la llengua catalana"
Mentre, en matèria lingüística, la premsa espanyola es dedica a difondre insídies i calúmnies contra les polítiques de la Generalitat, una visita a Barcelona és suficient per esvair qualsevol dels malentesos escampats pels virtuosos, “no-nacionalistes”, cosmopolites i, sovint, monolingües prohoms madrilenys. Mai com ara han calgut les polítiques de discriminació positiva envers la llengua catalana.

Malauradament, durant la meva darrera visita a Barcelona, vaig experimentar el lamentable estat de la llengua catalana a la capital del País. Més enllà dels resultats idíl·lics obtinguts en les enquestes d’usos lingüístics de la població catalana, la veritat és que el català és ignorat per una part significativa de la població barcelonina. Més encara, amb totes les honroses excepcions que vulguin, el català parlat per molts barcelonins suposadament “bilingües” –producte, en part, de la precària immersió lingüística– està esdevenint un catanyol horrorós, mancat de qualsevol genuïnitat. Tanmateix, és en l’àmbit turístic en què, sovint, és impossible ser atès, fins i tot, en el malastruc catanyol. Els en donaré tres exemples, mostra del surrealisme patètic patit pels visitants catalanoparlants a BCN:

1) Registre a l’hotel Murmuri, al bell mig de l’Eixample. Mentre esperava el meu torn, vaig sentir com el viatger precedent finalitzava els tràmits d’ingrés tot comunicant-se en francès amb el recepcionista. En arribar el moment d’adreçar-me a l’empleat, vaig observar com la fesomia se li transformà en una ganyota irreverent, accentuada per les seves gruixudes ulleres de disseny. “No hablo catalán” és la resposta que vaig rebre, pronunciada amb una condescendència insultant, pròpia de qui sent una demanda en arameu arcaic. Malgrat haver demanat l’assistència d’un recepcionista alternatiu capaç d’entendre el català, vaig decidir completar el registre en francès.

2) Restaurant Tragaluz, entre el Passeig de Gràcia i la Rambla Catalunya. Després d’haver fet la comanda dels plats principals en un català ben vocalitzat (rebent la resposta del servei en castellà), vaig demanar un “cafè amb llet” per acompanyar les postres, ja que prefereixo la combinació igualitària entre ambdós components. Després d’un retard de 20 minuts, em portaren un cafè amb gel. Davant l’evident confusió del cambrer, vaig haver d’aclarir la meva particular preferència pel “cafè amb llet” després dels àpats. Com a resposta inesperada, el cambrer –incapaç fins llavors d’articular un mot en català– pretengué alliçonar-me tot dient que “cafè amb yèt” (sic) sonava igual que “cafè amb yel” (sic) i que, si pretenia fer servir “el catalán”, li havia d’haver demanat “un tayat” (sic). Malgrat sentir-me emprenyat com una mona, vaig contenir-me, donant el cas per perdut tot evitant explicar-li que els tallats contenen menys llet que cafè i són servits en un got petit. Certament, caldria copiar el sistema de propines per bon servei existent a Nord-Amèrica.

3) Vestíbul de l’hotel W, al costat de la Barceloneta. Mentre esperava l’hora de sopar, se’m va acudir sortir a la terrassa de l’hotel per fer un cop d’ull al mutant paisatge litoral. De sobte, un empleat de l’establiment Starwood se m’acostà per demanar-me, en castellà, que li fes mostra de la clau de l’habitació per poder accedir al recinte. En respondre-li que “tot plegat estava passant l’estona abans de fer l’àpat”, l’empleat em va obsequiar amb una llambregada confusa, pròpia de qui acaba de sentir la recitació d’un haiku en japonès. Veient la seva confusió després de reiterar la frase catalana amb precisió logopèdica, li vaig haver de repetir el missatge en anglès, tot rebent una càlida demostració d’aprovació.

La llengua catalana no és presa seriosament i encara no s’ha recuperat de les dècades de prohibició i posterior marginació imposades per la dictadura “no-nacionalista” del General Franco. Malgrat l’exigència teòrica de proveir els serveis, com a mínim, en català, hi ha massa situacions quotidianes que impedeixen aquesta pràctica. Així doncs, donat l’activisme de la jerarquia judicial ultra-espanyolista i la passivitat d’una part de l’empresariat català, el foment real del multilingüisme i la possibilitat de viure plenament en català només seran possibles quan l’única llengua oficial sigui la catalana; òbviament, en un estat propi.
Comentaris
victòria mh fa 4 Anys
Escriu elara fa un parell d'anys que vaig decidir parlar exclusivament en català al munt de trucades que t'assalten a casa. tan m'és que truqui des-de Ceuta o San Carlos de Bariloche..........aquí "es parla català" o tal vegada "English spoken" però cap més (ai! jo que vaig néixer a la província de Toledo i la meva família es i viu majoritàriament a "Madriz"!!!!). s'acabat! prou de bilingüisme de "boquilla"........ parlo lentament, vocalitzant de manera exagerada i oferint un grapat de sinònims per a un mateix significat de mot........i si et poses impertinent.....oohh! ho lamento moltíssim, quin greu escolti.....no parlo castellà. el meu marit diu que vaig massa lluny però sincerament crec que tots hauríem de mirar de mantenir el català, en les converses quotidianes, tan lluny com sigui possible. no seria la primera vegada que algú acaba parlant-me en català després de mantenir una llarga conversa (ell/a en castellà i jo en català). macasum tot! si parles català perquè dimonis no ho fas si l'altre persona així ho fa? tants anys de pedagogia i mandangues! PS: ep! si m'adono que efectivament la persona no entén el català, aleshores i per cortesia i educació, parlo en castellà o anglès. una cosa es defensar la meva llengua i un altre ser estúpida i maleducada. teu comentari
lluís fa 4 Anys
Tot i que, jo no he fet pas l'escola en català, el poc que ser escriure es de lleguir, fa 6 setmanes em vaig plantejar no parlar més el castella, m'ho he impossat i ho mantinc. De moment qui cap problema i qui em diu que no m'enten li par-lo més lent i si continua es el seu problema, però si li parles de diners sempre que t'entenen. Doncs bon vent i si no li agrada la frontera serà molt gran.
Josep fa 4 Anys
si a Catalunya concretament a Barcelona està molt mal el català dons al País Valencià ni parlar-ne
El teu nom fa 4 Anys
Escriu el teu comentari Qui contracta aquest personal i amb quins criteris? Aquest és el tema de base, agafen qui cobri menys encara que sigui un mal professional i un mal educat.
Catalana a l'exili fa 4 Anys
Un altre exemple: passo les festes de Nadal a Barcelona amb la famìlia i el dia de la tornada a Roma, on visc, arribo d'hora a l'aeroport. Mostrador de facturaciò: parles català i et responen en castellà. Control d'accés a la zona de sortides: no comment. Botigues (aleatòries) del recinte: idem de idem. Bar (només hi vaig provar en un): inùtil esperar rebre una resposta en català. Aquest és l'estat de la NOSTRA llengua a casa NOSTRA.
Pereel Digne fa 5 Anys
Doncs jo, company Bordas, quan em diuen que no parlen català els demano que vingui el gerent i si no ve o dóna allargues demano el llibre de reclamacions. També es pot fer una denúncia a La Secretaria de normalització lingüística de la Generalitat per violació del meus drets lingüístics. No podem acceptar que a Catalunya no se'ns entengui en català. Tant clar com això.
el nom fa 5 Anys
Nomes podrem defensar la nostre parla si tenim estat propi. Aquet ha de esser el nostre objectiu i per consegir-lo ....TOTS A UNA¡¡¡
el nom fa 5 Anys
Jo me'n hagués marxat del primer hotel. Si ho fessin uns quants, potser la cosa canviari.
atlasac fa 5 Anys
Després d´aquesta DENUNCIA NO ES DE POCA VERGONYES els PARTITS POLITICS QUE PATIM??? I ELS SEUS VOTANTS QUE!!! PERQUE VOLEN TOTS AQUETS TERRORISTES EL NOSTRE CENOCIDI I....VESW PER ON NO SON TERRORISTES!!!!.
Narcís fa 5 Anys
Xavier: - ma intenció no n'era pas ofendre't .. em basà o interpretà un comentari! - de segur, l'autor no parla pas de ' deixar de banda ningú ' .. tan sols de política global pel que fa a Catalunya! - servidor, sóc el primer en dir de no tenir-hi res contra ningú, car com proïsmes també necessiten menjar, vestir, sostre i despesa quina fos, ço és, la culpa n'és de tant ' rebaixador/ baixista potiner ' que no empresari, tenint-hi un atur de por a ca nostra, els cotracten ( això sí!, després se'ls omplirà la boca d'ésser ' espanyolíssims ' àdhuc catalaníssims, mentre que llurs compatriotes la passen magra!) .. - és cert, que no n'estaria gens ni mica sobrer per part d'en Bordas, comentar de responsables de tant fixatge estranger i, òbviament, de polítics que ho faciliten ..! PD: una cosa no desfà l'altra, així que no hi entenc la raó de sentir-te de res pel modus vivendi de ningú .. avui, ara i ací, el tema n'era un d'altre! Nota: excusa'm per no saber explica'm millor! Anotació al marge: tanmateix, no n'oblidis d'ésser a Catalunya, així doncs, els catalans hem de ser sempre qui ' girem cua ' davant d'improperis de tota mena sinó d'injúries àdhuc violència ( no n'hi ha prou amb el tracte que ens hi fan a ses terres?)?
Moragues fa 5 Anys
Jo aplico la mateixa discriminació positiva vers el castellà i a mes em serveix per que si mes no, les trucades telefòniques oferint serveis i tota la enderga , cessin una bona temporada. Que faig en sentir 'señor xxx le llamo de ...' tallo a l'operador/a i li dic 'HO SENTO NO PARLO ESPANYOL' i senyors... FUNCIONA DE CONYA.
Ciutadà fa 5 Anys
Conciutadans meus: com voleu que properi una idea tan al·lucinada com és que la llengüa més fort, universalment parlant, l'espanyol, desaparegui d'Espanya -Catalunya-, i sigui suplantada pel català? L'únic pràctic, l¡únic reial i autèntic que poguem fer els catalans que no tenim al·lucinacions, envejas i una gran quantitat de ignorat supèrbia és MILLORAR, ESTUDIAR, ESCRIURE I PARLAR CORRECTAMENT LA LLENGUA QUE TANT ESTIMEM.Deixeu que els demés parlin la llengua que volen, la llengua que estimen, majoritariamente, la de l'estat on viuen, la espanyola.
Xavier fa 5 Anys
Narcís, en Bordas, té el meu permís per anar a aquests TRES llocs quan li roti. TRES llocs que alguns gosen interpretar com la gran realitat, l'status oooohhh!!! del català en un pretès àmbit nacional a escala planetària que diria la ministra :-) TRES llocs 'catalanyolíssims', per on els catalanoparlants deuen ser d'allò més freqüents, com els passatgers de l'AVE a Albacete. I els empresaris, que seran catalans o canadencs però segur que idiotes no, saben que no necessiten que el seus empleats parlin català mentre sàpiguen preparar un bon sandwich o parlar finlandès de puta mare i també saben que la llei els empara i que sense el 'català' la bossa de treballadors és més gran i més barata i saben que la 'pela és la pela', com vostè també ho sap, per això jo fumo olor a enveja de baixa qualitat i si no entén la missa que canto és perquè apunto més amunt que vostè i en Bordas, vostès no tenen ambició, o és, vegi quines coses, de baixa qualitat. La missa que jo canto Narcís, és que en lloc d'apuntar als de sempre, (m'inhibeixo d'opinar sobre les seves consciències, ja n'arribarà el moment com diu vostè) hem d'apuntar més amunt, als qui ja els convé que la contractació de no-catalanoparlants sigui fàcil, còmoda i barata. Fer el contrari pot ser dues coses: o una actitud infantil o pur racisme. PD: Narcís, et diré quelcom íntim, personalment no em resultes molt antipàtic, però no tinc enveja d'en Bordas, només em repateja fins el fons de l'ànima que un tio fet i dret pugui tenir la cara tan dura de fer un article com aquest i refregar-lo d'aquesta manera i amb aquesta naturalitat. Ho trobo propi de la revista quinzenal d'un club de golf d'Atlanta, d'un magazine d'homes i cotxes..., però es clar, això que dic és totalment personal i impropi de ser publicat en el foro d'un diari digital modern i democràtic. Ara, també et dic una cosa, m'ho passo d'allò més bé, és el fenomen "Fedeguico": 'Llegir-vos, m'alegra el dia'. I ja posats a estimar-nos, i que no et puc dir que et put l'alè, deixa que et digui que fums ferum a ranci, a paper amarat a la foscor.
Narcís fa 5 Anys
el nom, amb Estat deixaria de passar el que dius .. pregunta-ho als emigrants de defora! PD: ara, rai!, som plens de mass media, cinema, premsa, BOE, gobierno, etc., etc., etc. ..... Nota: amb el món que hi teniu .. i veniu a fúme'ns ací? Anotació al marge: d'acors que a espanya no voleu saber-ne res .. però també a ca nostra amb revenxinament ( que sou exterminadors de baixa estofa?)?
Niubo43 fa 5 Anys
Som una colònia espanyola disfressada de demagògia cosmopolita. Hi ha molts espanyols nascuts a Catalunya que defensen legítimament els interessos del seu país: Espanya. Els interessos espanyols van en contra de Catalunya sempre. Jo sóc catalana i defenso el que és meu. Cap agressió sense resposta (educadament però rotunda) perquè vull parlar i que em contestin en català. No permetré que la meva llengua sigui una entrada a l'enciclopèdia. Tinc tot el dret a existir en català i per això lluito per la inde pendència. I Toni Strubell és un gran exemple de coherència i integritat i als llestos que ens diuen discos ratllats els augmentaria deu vegades els peatges a l'autopista per ignorants i covards
el nom fa 5 Anys
El que passa, Sr. Bordas, no és que el català sigui ignorat" per una part significativa de la població barcelonina", com vosté diu, sino que una part significativa,-majoritària-, de la població barcelonina té com a llengua materna, -es a dir, com llengua pròpia-, el castellà, (més conegut al mon sençer com "espanyol" o "llengua espanyola"). I també és possible que passi que a molts inbividus d'aquesta part significativa i majoritària de la població barcelonina i catalana, els agradi el seu idioma matern. els agradi parlar.lo i escoltar.lo, tant al menys, com ens agrada parlar i escoltar català als qu'el tenen com a llengua materna. D'altre banda, Sr. Bordas, aixó de que si Catalunya fossi independent ui amb estat propi, es podria viure plenament en català, és una fal.làcia. Llegeixi vosté, si us plau, el que diu al respecte una personalitat tant poc sospitossa d'anticatalanisme com el professor Albert Branchadell.
Xavier Marí fa 5 Anys
Agustí, això només passa a la ciutat de Barcelona?
disc ratllat fa 5 Anys
Strubell és un monotemàtic que només sap parlar de la independència.
BoicotAls Espanyols fa 5 Anys
Catalans: si us parlen espanyol contesteu: NO PARLO ESPANYOL, I DON'T SPEAK SPANISH, JE PARLE PAS FRANçAIS,... I que els bombin !
el nom fa 5 Anys
L'altra nit vaig tenir un somni arran dels sismes a Canàries. Vaig somniar que hi havia un gran terratrèmol a Madrid i que el sòl s'enfonsava com al film 2012. Espanya i els Espanyols desapareixen al magma terrestre. I Bascos i Catalans ens ho miràvem astorats. Era la destrucció - a l'estil de l'Atlàntida - de l'imperi de pa sucat amb oli més esperpèntic i miserable que ha conegut la Humanitat. Caldrà potser que siguin anorreats per tal que poguem viure i respirar millor ? Espanya i els Espanyols són Sodoma i Gomorra per utilitzar una comparació bíblica: són el Mal Absolut. Us imagineu els Catalans sense els Borbons, sense Senat i Congrés, sense CESID ni Audiència NaSSional perquè Gaia els ha destruït ? Jo en diria que Gaia ha fet neteja.
el nom fa 5 Anys
Queda claro: antes se utiliza el frances o el ingles como idioma alternativo. En ningun caso el odiado idioma Español. Y luego se extraña de lo que se opiba de ellos. Pues simplemente la verdad. Y por muco que les moleste, de momento Barcelona (y Cataluña) es España, y el Español es el idioma de todos los españoles.
David fa 5 Anys
Agustí, això et passa per anar a llocs poc recomanables. La pròxima vegada ves a hotels de veritat i restaurants de veritat i deixa't estar de bofillades.
Per un millor tracte fa 5 Anys
Al restaurant del hotel Murmuri, ens va passar tres quarts de mateix, una Srta. amb aires de reina tambè ens va dir , com si se sentis ofesa que no parlava català. Tampoc ens van voler cambiar unes cervesses calentes. No hi tornarè mai mès. Si no volen clients calatans que posin un rètol a la porta que ho digui, que llocs per anar n'hi ha un munt. El que no acabo d'entendre es pequè els empresaris d'aquests establiments consenteixen que els seus empleats tractin d'aquesta manera als clients. Potser com diu el Sr. Bordas,un sistema de propines com el Nord-Americà, faria que aquesta gents fesin un esforç per atendre millor als clients.
agustina fa 5 Anys
El problema no és a la llengua sinó a la dinàmica de polarització amic-enemic que s'ha creat els últims temps. Molta gent que està de cara al públic gairebé vomita i no et vol atendre si t'adreces en català i de vegades m'hi he trobat i tot amb personal que no és espanyol que també fa això. Et fan la gitza però entenen perfectament el català.
aiiiii, mi quechúaaa fa 5 Anys
narci's, "quina missa cantes"?.
Narcís fa 5 Anys
Xavieeeeer!, per això mateix! Ser a espanya ens ha omplert de merda (convivèncialment i cultural)! Llavors què nassos dius de n'Agustí? Què compon moure's per llocs ' macos ' amb el que exposes, o, per ventura, hi ha d'anar per pensions del carrer ' Conde de Asalto ' ( actual Nou de la Rambla)? Fums olor a enveja de baixa qualitat/ gelosia d'allò més! PD: dius d'acollir-se a la llei? .. sí!, per això tots són del ' madrí ' i espanyolíssims ( serà de tant que deuen a sa espanya!)! Nota: primer catalans àdhuc si no el parlen ( però procuren de fer-ho ) .. després, parlem-hi de polítiques, començant per la sobirania, sinó de què, què? Anotació al marge: molt sovint no hi coincideixo amb l'autor, però que som blasmats/ marginats fins l'agressió si els hi dóna la gana .. no hi ha cap dubte i de sempre ( llavors quina missa cantes?)!
el nom fa 5 Anys
Quin erroor!!! Mai aneu a restaurants de grup Tragaluz. Fa anys vaig demanar una carta en català al Mordisco (ja inexistent) i em van dir que era política de l'empresa , no tenir-ne. La Esteve (empresària) és una socialista espanyolista 100%
el nom fa 5 Anys
Farà uns 5 anys aproximadament vaig entrar en un bar de Portbou, camino cap a la barra i demano en català; una Coca-Cola sisplau. i em respon una senyora; No me hables en catalán que no lo entiendo, li vaig repetir exactament igual i em va servir el refresc amb certa mala cara, li vaig donar les gràcies i li vaig dir; veieu? ara ja no podeu dir que no sabeu el significat de la paraula Coca-Cola... A Viella em va passar una cosa semblant, però la cambrera (molt espanyola) era bastant més maleducada, vaig girar cua i vaig demanar a la meva familia que cambiessim de local. Vàrem seure a la terrassa del costat que era bastant plena...l'espanyola només tenia una taula.
el nom fa 5 Anys
Home, es que anar al Tragaluz, es com entrar a la taverna de l'espanyolisme més tronat!!! pijos i Arriba España, es el tragaluz, i el menjar, deplorable!
JoMateix fa 5 Anys
Joan C: És cert això que dius, en pots ampliar la informació? Aquestes coses són les que haurien d'investigar els mitjans. Els catalans som enganyats com xais pels nostres polítics que s'omplen la boca amb collonades com les enganxines a la màtricula (i després s'amaguen) mentre realitzen maniobres com aquesta que comentes en un tema tant important (recordem també la baixada de pantalons en la llei del cinema).
antoni fa 5 Anys
No us hi poseu pedres al fetge. Penseu que el Castellano es l'idioma del servicio (la policia, els cambrers, els recepcionistes dels hotels, els acomodadors dels cinemes, la judicatura, i altres espècims de la fauna ibèrica). Amb la gent jo sempre em dirigeixo en Castellano... Amb les persones en Català. Es que quan parlo amb la gent només es per preguntar (o en tot cas garlar). En canvi quan parlo amb les persones es per... parlar (llargament), dialogar, tenir una bona conversació. D'altra banda qui diu que "hable en ejpanyó" s'equivoca. Per que hi han 4 idiomes ejpanyoles: El Castellà, El Català, El Galec, i L'Euskera. Per no parlar de dialectes com: el Valencià, l'Aranès, el Mallorquí, l'Andalusí (l'Aljamía), el Bable (parlat a Astúries), etc...
Xavier fa 5 Anys
Realitat, Sr. Strubell? creu vostè que en sap gaire aquest senyoret que freqüenta hotels de cinc estrelles del que és la realitat? creu que sap el que passa als barris realment desfavorits, a les escoles on hi ha classes que tots els nens són immigrants, als llocs d'on surten aquests cambrers que no saben el que és un tallat, (lloat sigui Déu, d'on surten aquests marcianus? oig! què deuen beure al seu país?) i que el miren tan malament, pobret. Creu que vostè que té la més mínima idea del què passa a la perifèria de Vic, Manlleu, Terrassa o Palamós? Perdonin vostès, però les anècdotes d'aquest senyor em semblen d'una irrellevància tan arrogant i tan classista que sento molta tristesa veient que tot i així li surten tants enamorats, cosa que no m'estranya dels lectors d'aquest diari, però si de vostè. Perquè no ataquem el que hem d'atacar senyors Strubell i Bordas? Perquè no apuntem més amunt i deixem en pau aquestes persones que al cap i a la fi s'acullen al que diu la llei, una llei que mentre que no es canviï, els empara, la resta són cabòries i racisme disfressat del que vostès vulguin.
Toni Strubell i True fa 5 Anys
M'encanta aquest article. És la realitat que sovint només saben veure els de fora. Hem de passar a l'ofensiva davant la inoperància política general.
ramon vicenç fa 5 Anys
A un Starbuks de la Diagonal prop de l'hotel Hilton avui a les 14:30 la noia que anava abans de mi ha estat atesa en anglès per l'empleada del cafè quan m'ha tocat a mi m'atès en castellà, malgrat que jo li demanava en català, i amb desgana i perdonant-me la vida. Jo no baixo del burro i sempre parlo en català. La culpa és dels catalanoparlants per canviar de llengua i de no ser d'una vegada independents de les espanyes
Joan Creus fa 5 Anys
En un restaurant de Lloret de Mar, ens servia a taula un cambrér que al dirigir-se a nosaltres ho feia amb certes dificultats amb català, al preguntar-li de on era amb va dir que era marroquí, jo li vaig dir que si volia podia parlar amb castellà, i ell em respongué “ no gràcies, jo vull aprendre a parlar amb català ja que som a Catalunya. (sense comentaris)
Gabriel Bulbena fa 5 Anys
Tant a Barcelona com en el seu gran cinturó de ciutats importants, la gran majoria de persones saben parlar el català però no els dona la gana de parlar-lo. Els culpables som els catalans que estem a la nostre terra i per educació els parlem en castellà. “De fora vingueren i de casa ens tragueren”
R. Aragó fa 5 Anys
Aquest tema em fa sortir de polleguera, n’estic fins el cap de munt de situacions, dramàticament diàries, en que em trobo amb persones semblants a les que es fa esment en aquest article. Jo sempre procuro parlar amb català, sigui on sigui i amb qui sigui.
Narcís fa 5 Anys
Totalment d'acord, car tot el que diu l'autor n'és obvi, i què dir del darrer punt! PD: tanmateix, hi hem d'anar amb cura, atès que no podem pas permetre'ns el luxe d'ésser injustos ( molts ens hi donen llur suport, malgrat que, per raons que no n'estic d'ànim d'explicar, no el parlin, àdhuc no tan sols amb sentiment català sinó amb sang catalana!)! Nota: d'altres, fins i tot, són paradigma del primitivisme, ço és, els hi pot saber greu i ser violents pel sol fet d'adrecà'ns en català i no canviar a llengua exterminadora o, si no és possible, maltractà'ns sinó fer-s'hi el longuis! Anotació al marge: mentre hi siguem amb cadena i argolla o, simplement, espanya .. només n'estaran suspesos de donà'ns el ' cop de gràcia '!
Ja en parlarem fa 5 Anys
Morales, no fotis que ets fill del Javier Trias?.
ORIOL MORAGAS fa 5 Anys
A mi me parece bien que se hable español. Por ejemplo, mi apellido ews de origen arabe y aunque solo sea por eso debemos seguir hablando español.
el nom fa 5 Anys
Recordo als anys 70-80 la campanya "En Català si us plau !". Ara no la fan perquè tenen por que hi hagi baralles i agressions. Els Colons Espanyols no tenen la mateixa actitud d'aquella època.
JOan C. fa 5 Anys
Des de la Direcció general de Turisme, fa 2 anys es van fer inspeccions a 500 establiments pel tema del català, i gremis i empresaris se'ns van tirar a sobre dient que els volíem enfonsar en plena crisi. I recordem que l'actual Govern de la Generalitat ha acabat amb el programa PROFIT que ensenyava el català a cambrers i treballadors d'aquests establiments.
Elisenda fa 5 Anys
A olicate Politics 116: Ho podies dir mes alt però no més clar, tens tota la raó, jo ja fa bastants anys, que només parlo català i amb tothom, iv li alguna vegada me he trobat amb la tipica persona que et diu "como?" li repeteixo el mateix poc a poc, i si segueix amb la mateixa actitut li dic:"que ets sorda?" i llavors ja canvia la seva actitut. De CAP politic no podem esperar res, i nosaltres sols encara que rtinguem tota la bona voluntat del món no podem fer-ho tot.Quantes vegadesmoltes persones per parlar catalá a casa nostra se'n trobat amb un funcionari prepotent i intolerant sense cap mena d'educació que ha insultat i casi humiliat a aquestes persones? i tots els que tenen a mitjans per a defensar aquestes persones i posa al funcionari al seu lloc no han bellugat ni un dit?. aquesta actitut mesella nomes serveix per donar mes alas a tots aquests anticatalansi persones indesitjables al meu parer. Us imagineu que fóra al reves, que fosim nosaltres els que no respectesim? Hi hauria una "Cruzada Nazional" en tots els mitjans de comunicació iens dirien de tot i més. Doncs a veure si al que li pertoqui que prengui exemple i obri amb conseqüe4ncia.
Adéu, Espanya i CiU fa 5 Anys
exacte, CiUtadà, quan ens independitzem dels espanyols, i de vosaltres, a Catalunya parlarem... alemany. Oi que sí, tros de ruc?.
joan fa 5 Anys
Doncs sí, els catalans serem els responsables de la desaparició de la nostra llengua si no fem us del nostre dret, i el de qualsevol poble, a la independència. No més inadaptats a casa nostra, com que la pedagogia no funciona, aillem-los i que se'n tornin a la seva bonica terra.
tornaaescola fa 5 Anys
Ciudadano, no saps llegir. No està dient q no parlin castellà, diu q haurien de poder utilitzar el català, q és l'idioma d'aquesta terra, per ara, tant si t'agrada com si no
Ciutadà fa 5 Anys
Mai he llegit una opinió més poc reial i raonable envers la llengua de un país. A Barcelona -Espànya-, treballen i viuen ciutadans espanyols, tots els que porten el DNI amb aquesta nacionalitat i parlan la llengua del "seu" país, on están treballant. A més a més, treballen d'altres, ciutadans d'altres països. El que seria difícil de comprendre és, precisament, que no parlessin la llengua espanyola. No hi ha una CCAA espanyola on es parli més i millor "per càpita" la llengua de la CCAA -que no país- que com es parla a Catalunya. Tot el demés està dirigit al fracàs més rotund, excepte que Catalunya s'independitze i això tampoc garantitzarà que no es parli espanyol.
pasbort fa 5 Anys
ELLS els RICS no trobarien bé que deixessim la seva c/c a cero, jo la meva fortuna és el català, i ELLS els......troben bé deixar-me-la a 0 és correcte això?
Torsimany fa 5 Anys
La llengua és l'únic aliment que sustenta la nostra catalanitat perquè, a la pràctica, ja no tenim ni territori propi i els altres referents són francament folclòrics.
curaçoa wslobi fa 5 Anys
Estic molt fart de comentaris com "els catalans som els únics responsables" de l'estat de la llengua. No és veritat. Franco no era català, tampoc ho era el Conde-Duque de Olivares ni Felip V. També estic molt fart d'un govern de la Generalitat que fa campanyes pel català però no te els collons de sancionar els negocis que no el fan servir, que es baixa els pantalons davant les majors, que permet que a TV3 hi facin publicitat en català, que subvenciona grups de comunicació hostils a Catalunya, que permet que al Parlament s'hi parli en castellà i que permet que a la judicatura el català sigui testimonial. Amb la bona voluntat del poble no s'arriba enlloc. Fan falta lleis. I per promulgar lleis en favor del català (i per tant, en contra del castellà) fan falta uns pebrots que la classe política catalana no te.
olicate Politics 116 fa 5 Anys
Estic molt fart de comentaris com "els catalans som els únics responsables" de l'estat de la llengua. No és veritat. Franco no era català, tampoc ho era el Conde-Duque de Olivares ni Felip V. També estic molt fart d'un govern de la Generalitat que fa campanyes pel català però no te els collons de sancionar els negocis que no el fan servir, que es baixa els pantalons davant les majors, que permet que a TV3 hi facin publicitat en català, que subvenciona grups de comunicació hostils a Catalunya, que permet que al Parlament s'hi parli en castellà i que permet que a la judicatura el català sigui testimonial. Amb la bona voluntat del poble no s'arriba enlloc. Fan falta lleis. I per promulgar lleis en favor del català (i per tant, en contra del castellà) fan falta uns pebrots que la classe política catalana no te.
Llull Bedoll fa 5 Anys
Totalment d'acord amb lo de l'estat propi, és l'única sortida per mantenir el català (entre altres coses). Mentre tant, per exercir plenament de catalans, recomano vivament el llibre "Sortir de l'armari lingüístic" de Ferran Suay i Gemma Sanginés. Com resa el mateix llibre, és una guia de conducta per viure en català, des d'una òptica psicològica. De gran ajuda inclús pels que, com jo, ja tenim clar de fa temps que no hem de renunciar a parlar en català mai.
Robert fa 5 Anys
En àmbits com la restauració o el comerç, molt visibles perquè parlem de feines de cara al públic, hem retrocedit en els darrers anys. Frases com "si no me habla en español no le voy a entender" no se sentien a Barcelona des dels anys 70. El drama és que la societat catalana autòctona no hagi transmès als nouvinguts que al damunt de la llengua catalana no s'hi poden pixar. El drama són els milers de catalans que cada dia no ja canvien d'idioma a la primera, no, no, és que parlen directament en castellà als desconeguts, "per si de cas"!!! És aquesta mena d'estupidesa profunda, de provincianisme alienat, a més d'oblit dels nostres drets lingüístics, que els tenim però els ignorem. És el darrer gran triomf del franquisme. Tota aquesta gent que fa això no s'adona que el General els donaria l'aprovació ben emocionat. No sé si l'estat propi ho resoldria, però sí sé que sense l'estat propi segur que no ho resoldrem.
Oriol (Montreux) fa 5 Anys
Aquest vespre a TV3 Banda Ampla un xicot jove ha rebutjat de parlar català. Després de la insistència de la periodista ha tingut la barra de dir que "s'expressava millor en castellà". I TV3 conviden a aquesta gent. ************************************ De l'altre costat, del català, tenim ahir vespre a TV3 en Ferran Adrià parlant un repugnant català que fins i tot semplava espanyol. I després a Singulars, una dona, la Maria Reig, va passar-se tota l'entrevista parlant un català tan ple de mots espanyols que vaig acabar veient la BBC World ! ********************************** Hi ha dos elements claus en la situació lingüística de Catalunya: 1-El menyspreu total per la pròpia llengua d'una gran part de la gent catalana. Només així s'explica QUE NO ELS FACI VERGONYA PARLAR UN CATALÀ repugnant a la TV. 2- El rebuig generalitzat entre els Colons Espanyols (siguin de 1a, 2a o 3a generació) a parlar català. I el més bèstia és que molts d'ells han nascut a Catalunya i han fet escola catalana. ********************************** Totes les estadístiques falses sobre l'ús de la nostra única llengua nacional, cauen quan travesses la frontera catalano-catalana a La Jonquera o arribes al Prat. I no cal anar a Barcelona ciutat. Totes les rodalies és una immersió lingüística en país espanyol. L'any passat a un hotel dels voltants de Barcelona: començo en català i el recepcionista en espanyol malgrat que havia parlat en anglès a un altre client. Vaig haver de dir 4 o 5 frases per tal que el paio passés al català. *********************************** Els Catalans som responsables - els únics - d'aquesta catàstrofe. I ho és perquè sentir-se estranger al teu propi país d'origen és molt bèstia.

envia el comentari