Autocrítica i futur de l'independentisme

"Qui encara esperi el líder, que ho faci assegut"
Com estan? Espero que hagin passat unes bones vacances. Entretingudes, segur. Pertànyer a Espanya és una garantia certa de viure amb un estrès permanent: reformes de constitucions, llengua, etc. En els acords de separació Catalunya/Espanya caldrà incloure una clàusula de compensació per les milers d'hores perdudes indignant-nos i manifestant-nos, i una indemnització pel deteriorament físic de tants anys de fatiga crònica. Només per les malalties coronàries que evitarem un cop siguem independents, ja val la pena ser-ho. Perdonin, seguim.

L'independentisme es mou avui entre l'èxit de la seva consolidació en l'espai central ideològic del catalanisme, i el fracàs de no haver estat capaç de transformar-lo políticament de manera explícita. Si hi ha un país al món on 2+2 no és igual a 4 és el nostre. Si ets independentista semblaria lògic que votessis un partit que aspira a separar-se d'Espanya. Però això no es compleix a Catalunya. Ens agradi més, menys o gens, ideologia i vot s'han separat. Molts independentistes no senten avui cap necessitat de votar a cap dels partits independentistes -vells i nous- i ja els va bé la via de les estacions successives que planteja Convergència, els líders de la qual, no ho oblidem, van votar Sí a les consultes per a la independència, factor importantíssim.

Davant d'aquest fet, una possible resposta és seguir cridant “nosaltres tenim la raó!”, més fort encara, enroc suïcida que no sembla haver tingut massa èxit fins ara; l'altra, analitzar què falla que no s'és capaç d'aconseguir la majoria; fer una severa autocrítica d'algunes de les mancances del moviment i, sobretot, enfortir el projecte. I és que senzillament de moment les forces independentistes no han sabut guanyar la batalla d'una cosa tan intangible com la credibilitat. Potser perquè la credibilitat no depèn d'un mateix, sinó que te la concedeixin els altres.

Cal passar d'un independentisme impulsiu a un independentisme lúcid. Obsedits com estem en l'objectiu final, no ens adonem que cal seguir un camí. No es tracta només d'enlairar una bandera i una pancarta, sinó que cal que compartim un esperit, uns valors i un relat, i una xarxa consistent a la societat civil. Sobretot, cal que tinguem clar que depèn de cada un de nosaltres. Qui encara esperi el líder, que ho faci assegut. La independència depèn de la responsabilitat personal, l'audàcia, l'esforç i l'excel•lència que hi posem cada un de nosaltres.

Però si es vol realment canviar i evitar continuar en la suburbialització política, cal passar també d'un independentisme destructiu a un de constructiu. Primer, s'ha d'ampliar l'espai. Per tant, benvinguts siguin tots els que van arribant; benvingut sigui el procés de reflexió que ha encetat el president Pujol, perquè si ell s'hi suma, inclina la balança; benvingudes siguin totes les declaracions dels líders convergents sumant-se a la idea d'independència. Segon, s'han de buscar punts de coincidència i s'han de construir connectivitats, entre sobiranistes i independentistes, i entre aquests. Això a tot arreu té un nom: projecte nacional. El problema no és que hi hagi tres milions d'associacions nacionalistes, el problema és que siguin -siguem- incapaces de treballar en equip.

Si l'independentisme s'enforteix via els valors i el projecte en sí mateix, serà irresistible i tindrà un efecte fonamental: enfortirà els independentistes de CiU. La paradoxa és que avui per avui ens necessitem tots més que mai: amb un moviment independentista creïble, sòlid, excel•lent, Convergència haurà de moure's, accelerar i respondre... amb més independència. I amb una Convergència més sobiranista, no només arribarem abans, sinó que esdevindrà impossible que es puguin presentar mai més caps de llista a Barcelona adversaris a la plena llibertat de Catalunya.

Anem tots en el mateix barco. No podem prescindir ni d'un sol grumet o ens enfonsarem. Per un cop a la vida, podríem intentar evitar naufragar.
Comentaris
Carles fa 5 Anys
Aquest partit conglomerat sense ideologia anomenat CiU té una cúpula accionista de La Caixa, Gas Natural, Repsol, etcètera, com es veu tot ben patriota catalaníssim. Aquesta gent l'últim que l'interessa és cap ruptura amb Espanya. Abans permetran veure el país en la misèria que perdre ells els seus privilegis. No se'n pot esperar res de res. I per començar en Mas està agafat per allà on no sona amb un encausament per evasió fiscal, i no jugarà pas amb foc fent enfadar Espanya. Fem-los fora.
Xamacuc fa 5 Anys
Carles jo ho interpreto aixi: CiU te un public sociologic fixe molt arrelat, el gruix dels seus votants. Com que CiU no te una ideologia definida, sempre van al darrera dels seus votants, i ara s'assabenten que s'estan desplaçant cap al sobiranisme i estan canviant de discurs. Sembla mentida pero aviu la tipica iaia votant de CiU de tota la vida, el botiguer d'abaix, la tieta i el Senyor Ramón s'està desplaçant a posicions més radicals. Ara es "lo que convé", fa 20 anys convenien altres coses, perque CiU sempre ha representat "lo que convé" per aquesta gent. I "lo que convé" es basicament que no me toquin la botigueta i la jubilació. De manera increible, per influencia de la crisi, i per l'agressivitat dels espanyols, aquest població conservadora s'està tornant revolucionaria. Això CiU ho veu al carrer i es veu en l'obligació de donar-los peixet. L'avantatge d'aquest partit-conglomerat-sense ideologia i amb gent de varies tendencies, enfront d'altres més ideologics es que es pot decantar per un cantó o l'altre i mantenir el suport de molta gent.
Carles fa 5 Anys
CiU va votar "Sí" a les consultes perquè s'hi va veure obligada per no posar-se en evidència, i prova d'això és que no va moure un dit per tirar-les endavant. La qüestió li feia nosa, igual que li fa molta nosa ara i per això en Pujol es veu obligat a afegir l'ingredient "independència" al seu discurs ambigu de sempre. I ara no és temps d'ambigüitats sinó de concrecions, i urgents. Entenc la bona intenció d'en Torra amb l'article d'animar la gent Convergent cap a l'independentisme, però les coses són el que són i a la gent no se la convenç, es convenç a si mateixa segons li convé o segons li permet el gruix dels seus prejudicis, de les seves pors, resultat d'una (mala) cultura adquirida.
Narcís fa 5 Anys
Quan de temps ..! Només dir que el primer paràgraf és la pura veritat! Així mateix, òbviament, hi hem d'anar tots a l'una .. per què no començàrem votant SI i tururut viola ( majoria absoluta i ens n'anàvem d'una punyetera vegada .. som catalans que no castellans o aquests botxins, damunt, són curts d'enteniment , a banda de perversos fora mida?)! Verament no entenc .. què espera el Poble Català que no sigui la misèria, la marginalitat, la defenestració i l'extermini de nostre univers així de la memòria de nostres estimats, tot per ser dins d'un estat que mai per mai se'n sentiran compatriotes de ' catalans ' amb tot el que implica en pro de deixà'ns ser qui, què, com i on som? PD: Quim que ha estat de la ' demanda a Estrasburg ' ? Nota: mullem's-e .. triem-hi partit en pro de la pinya sobiranista sense romanços d'ideologia ( aquesta la determinarà nostres Eleccions)! Anotació al marge: si us plau!, anem's-en! .. no hi pintem res ací que no sigui perir ( per sempre?)!
Josep Pedra fa 5 Anys
L'unic líder que pot pilotar aquest procés es el Sr. Mas, però hi ha un greu problema, ¡el Sr. Durán Lleida! . El jefe d'UDC no vol ni sentir parlar d'independència i per això el nostre president no fa res més que especular amb el temps i així anar passant. Si no s'aparta del camí al Sr. Durán, envellirem a l'espera....
Ferran fa 5 Anys
CiU no es tornarà independentista fins que perdi vots per no ser-ho prou. Per tant es tracta de convencer als catalans que es fan dir independentistes però que alhora de la veritat voten CiU. Fins ara la responsabilitat de que passés això ha estat compartida: per una banda els nous partits no estaven prou definits, però per l´altra molt català (especialment gent gran) es caga les calces. Cal eliminar la primera excusa.
Jordi B fa 5 Anys
L'assignatura pendent, amic Torra, continua sent l''altra Catalunya', la metropolitana, castellanoparlant, la que potser votar PSC o ICV... Sense ella, o si més no una part, no tindrem mai la majoria suficient. Imagina't un projecte independentista amb L'Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma, Badalona o la pròpia Barcelona en contra... És practicable? Ara s'està veient que un autonomista convergent pot esdevenir independentista; cal també que un federalista socialista o ecosocialista es faci també independentista, i això és més complicat. Però cal esgarrapar per aquí, si no, mai no sumarem ni tindrem la cohesió necessària per "saltar la paret".
Albert M fa 5 Anys
Quim, tu ets un dels líders que ens calen
Sergi fa 5 Anys
Oblidar que una gran quantitat d'espanyols residents a Catalunya no volen la independencia d'Espanya, segurament es el principall problema dels politics independentistes actuals; normalitzar la situació fent que la independencia sigui una cosa normal, es la feina principal; sense cridar, sense insultar i ensenyant un tarannà obert i brillant; tot el dia cridant com va SI I ERC no es va enlloc
el nom fa 5 Anys
en efecte, somiar en el líder és cosa de pobres d´esperit, no pas de pobles madurs, valents i perfectament conscients del que volen. A la porra els il.luminats, tanmateix, que creuen que ells solets ens faran travessar el mar roig. Acció horitzontal i persistent, de totes bandes de la societat civil asfixiant qualsevol dubte o escletxa dels polítics contraris a l´emancipació....i si el parlament ens falla, la història ens ensenya que l´assemblea popular constituent pot, si cal, liderar el canvi
Unitat ja! fa 5 Anys
Sencillament excel.lent, tant en el contingut com en la forma, però en especial en el missatge final i/o propostes d'acció. El mateix q venim reclamant milers d'independentistes des de fa molt temps i q els partits no volen fer realitat política. L'Alfred Bosch ja m'ha confirmat q s'hi suma a la vella escola i q farà, com no, la guerra en solitari. No anem bé!

envia el comentari

Aficionats del Barça comencen a refugiar-se en búnquers davant el pànic que els provoca la Undécima
Un truc per augmentar el plaer durant el sexe
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades