Terres embolades

"El primer estiu sense toros a Catalunya i a les Terres de l’Ebre es fan més bous que mai"
És mitjanit en un poble del Massís dels Ports, a les Terres de l’Ebre. Amb unes quantes taules de fusta i uns quants carros i tractors, el parking dels autocars ha quedat convertit en tota una senyora plaça de bous. Aquest nit l’expectació és màxima perquè s’hi fa un bou embolat.

El camió que transporta el bou, que el temps que ha estat allà tancat no ha parat de fer-hi batzagades, ja ha obert les portes i un petit grup de milhomes s’encarreguen d’arrossegar la bèstia lligada pel terra. Ara toca colocar sobre l’animal l’estructura que subjecta les boles de gas. No és gens fàcil i de fet, és una tècnica de la qual fins i tot es fan concursos, a veure qui és el millor i més ràpid embolador.

Els que tenen més pràctica són els d’Amposta, Deltebre i l’Aldea. Aquesta setmana les tres poblacions sumades han celebrat setanta actes taurins. Setanta! Embolats, capllaçats, correbous, bous per dones, sessions dobles de capllaçats... I el cas és que són els mateixos animals que van de poble en poble ja que, per exemple, els bous per embolar han de tenir les banyes d’una determinada manera (que es modifica de manera artificial mentre se’ls cria) i no n’hi ha tants exemplars per a tanta festa.

Així doncs aquest mateix bou que jo ara veig com se li encen ara la bengala de la dreta, ara la bengala de l’esquerra, potser ja és el tercer o quart cop que passa per aquest tràngol aquesta setmana. Segurament per aquest raó el manso gairebé no es mou, malgrat les constants provocacions dels milhomes. -Què no li fa mal això! em diuen els autòctons davant la meva cara de pomes agres. No li fa mal però curiosament algú m’explica que més d’un bou llest ja après a apagar les bengales fregant-les contra el terra. Per què serà?

Els 15 minuts que com a màxim poden estar enceses les boles de gas segons la llei se’m fan eterns i em proposo donar conversa. Una senyora m’explica que en realitat allò que és tradició al poble són els correbous no el bou embolat, que de bou embolat no se’n feia des de fa 30 anys. I aleshores, perquè l’han fet aquest any? Molt simple. Per fer rabiar als antitaurins i per demostrar que allà, els bous es seguiran fent tota la vida, peti qui peti, agradi o no a la gent de Barcelona. I com que l’embolat és el més espectacular i polèmic, doncs vinga, a fer l’embolat.

I és així com som. El primer estiu sense toros a Catalunya i a les Terres de l’Ebre es fan més bous que mai. És la reacció que provoca una llei que hauria pogut ser un exemple i que al final es va quedar a mitges. Quina manca de valentia per part dels polítics. Què hipòcrita parlar dels drets dels animals en un cas i ignorar els altres. Però com va passar amb la llei antitabac, hi ha coses que cauen pel seu propi pes. I lligar les banyes, posar-li foc en unes boles o senzillament provocar, donar cops de peu i mofar-se d’un animal desconcertat és una d’elles.
Comentaris
Jordi fa 5 Anys
Enguany és fan més bous que mai i efectivament sembla als programes de festa que només es faci això. Recorda a lo del "panem et circensis" dels romans. Però lo pitjor no és això, el pitjor és la imatge de territori "garrulo" que podem donar vers les societats occidentals més avançades com Alemanya, Canadà o Escandinàvia. Per no parlar del que pensaran a un país emergeng com la Índia. Això s'ha de tenir en compte a l'era de la globalització en la que vivim. Una pena tot plegat.
senyor pirotècnic fa 5 Anys
Ara ens vindreu a ensenyar com es defensa la cultura popular!!! Preocupeu-vos de lo que queda de cultura tradicional catalana a L´Hospitalet, El Prat de Llobregat, Badalona, Santa Coloma, Horta..., continuo? Defenseu la cultura on més falta fa. Suposo que és més fàcil criticar a les Terres de l´Ebre, però no os heu preocupat del vostre barri.
Joan fa 5 Anys
En això de les tradicions hi ha molta martingala. Moltes passen com a tals però són invencions d'última hora que es treuen de la butxaca a conveniència. I no em refereixo específicament als bous, és més general.
Joanot fa 5 Anys
el nom 19/08/2011 11:07 Em podria dir quins són els estudis científics que recolzen la seva afirmació? Sap que els braus tenen nervis a les banyes? Com pot afirmar bajanades sense que li caigui la cara de vergonya? Els animals no s'han de torturar.
tino Costa La Ràpita fa 5 Anys
a mi , m´agraden els bous, però també haig de dir q això del bou ambolat és la cosa més aborrida que he vist mai, i a les Terres de l´ebre és una tradició de com amàxim 30 anys importada de València. I ara resulta que és catalna. Aquest any el ampostins fan el concurs nacional d´amboladors. maldita la gracia el tercer mòn està molt a prop
Carmel fa 5 Anys
No puc llegir més bajanades, que ja no em trobo bé. Per favor. Prou! Prou!
Narcís fa 5 Anys
A) Per què no deixem els animals en pau, ço és, són per servir-nos que no pas per fúme'ns d'ells. damunt, amb mal pel mig, si no físic (!), sí d'altre ordre ..! B) A més, no som al segle XXI amb tota mena d'eines per al temps vagarós, a banda d'intel·lecte superior a temps ha o .. ens han encomanat nostres invasors/ violadors llur endarreriment o neandertalisme ben representat pels ' clares batudes d'ou '? PD: què dignifica l'animal i l'ésser humà és el servei que ens hi fan que no pas l'esbargiment, l'esplai d'aquest sota patiment de franc, absurd i ridícul d'aquell! Nota: hi hem de fer net d'una punyetera vegada de tant ' primitivisme ', de segur, de procedència veïnal o espanyola! Anotació al marge: els catalans no som així, ni de bon tros!, si ho fóssim, a hores d'ara, els catalans no seriem esclaus .. d'espanyols!
impossible fa 5 Anys
A algú li agradaria portar el cap encès enmig de crits i provocacions? Si la resposta és sí feu-vos-ho mirar...
Josep fa 5 Anys
Aquest any Amposta gastarà 85.000 euros en correbous. En temps de crisi, menys bous i més cultura!
el nom fa 5 Anys
Però si l'animal no pateix! Senyora Cases, el bou no és maltractat. El bou passa una bona estona enmig del xivarri, en certa manera gaudeix de la festa com moltes de les persones de l'Ebre. No faci demagògia, per favor, que sinó haurem de tancar tots els escorxadors. Està comprovat científicament que l'embolat ni el capllaçat fan cap mal a l'animal. Per favor!!!
Ferran fa 5 Anys
A l'Aldea mai havien fet bou embolat i aquest any han rebut permís. I també cal dir que els protaurins demanen que l'animal estigui 25 minuts amb les boles enceses, es veu que 15 minuts els sembla poc.

envia el comentari

Aficionats del Barça comencen a refugiar-se en búnquers davant el pànic que els provoca la Undécima
Un truc per augmentar el plaer durant el sexe
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades