En defensa dels polítics

“La crítica destructiva contra la classe política només ens condueix cap a un carreró sense sortida”
Criticar als polítics està de moda. Tothom s'hi atreveix. Són carn de canyó. Dir que s'han apuntat a la menjadora i, que en el fons, tots acaben fent el mateix s'ha convertit en una etiqueta recorrent. Sempre és més fàcil quedar-te amb el titular que submergir-te en el dia a dia i destriar el gra de la palla. Afirmar, sense vacil•lacions, que tots els polítics són uns lladres i uns mentiders és la via més fàcil. No és gaire complexa, no has a matisar, ni t'obliga a reflexionar. Fer-los passar a tots per un mateix sedàs no requereix investigacions ni un gran entrenament.

La realitat, però, dista molt d'aquests rebregats clixés. Encara que alguns polítics hagin robat i mentit, cometem una generalització espúria englobar-los a tot sota una mateixa etiqueta. Hi ha molts polítics –sobretot en el món local- que es parteixen la cara cada dia per assolir tots els seus compromisos. Hi ha polítics vocacionals que s’han endinsat en aquest escabrós món perquè tenen un fort compromís social. Creuen que tenen un deure amb els seus veïns i amb el seu país.

Que en l’esfera política hi ha injustícies no és cap novetat. Les mateixes que podem trobar en el camp empresarial o el del funcionariat. Amb una diferència, però. Els polítics –ens agradi o no- són imprescindibles a l’hora d’estructurar una societat. Per tant, la crítica destructiva contra la classe política només ens condueix cap a un carreró sense sortida. És estèril i tan sols desprestigia.
Que alguns polítics menteixen, roben i actuen hipòcritament és una realitat. Com també ho és que moltes persones menteixen, roben i són hipòcrites. Al capdavall els nostres dirigents no són res més que un reflex de la nostra societat, de nosaltres mateixos.

Tots aquells que critiquen a tort i a dret i van donant lliçons de moralitat tenen la possibilitat de canviar tot allò que els desagrada. Només han de presentar-se en unes eleccions o entrar a militar en un partit polític. Possiblement els serà força complicat canviar tot allò que no els complau. La societat és complexa i la política encara ho és més. Ara bé, la resignació no serveix de res. És completament improductiva. Per més que els critiquin un o altra acabarà ocupant el poder.
Comentaris
Carles fa 5 Anys
És cert que no es pot generalitzar però l'experiencia em diu que sovint qui ha tingut el poder, encara que sigui en un poble petit com Santa Fe i a més se n'ha aprofitat, és dificil que se'n deslliure facilment i democraticament. i això és el que passa al meu poble. Salvador Romeu, exalcalde convergent ha empadronat entre casa seva i altres familiars a un nombre important de persones que no viuen ni viuran mai al poble, i tot perquè votin a les eleccions municipals i donin la victoria a convergencia. Això és democràcia? això és joc net? Tu mateix
Reforma total fa 5 Anys
Per acabar amb la corrupció generalitzada que impera ara entre la nostra classe política no n´hi ha prou de fer esmena de bones intencions. Quan la poma està podrida cal llençar tot el cabàs. Cal: 1) la dimissió de tots els polítics en actiu 2) un nou sistema de partits 3) un sistema electoral amb llistes obertes i circumscripcions petites on els polítics siguin directament responsables davant dels ciutadans i no de qui els col.loca a la llista 4) prohibir fer campanya electoral amb diner que no sigui públic, i restringir la campanya a 3 setmanes on tots tinguessin les mateixes condicions 5) No permetre donacions d´empreses 6) Treure la capacitat de decidir l´urbanisme als ajuntaments i centralitzar-ho tot a la Generalitat.
Ni un de bo fa 5 Anys
Un fet indiscutible és que els partits necessiten finançar-se il.legalment (robant o deixant-se comprar) per poder presentar-se a les eleccions. Un altra fet indiscutible és que als municipis és on s´ha robat més i amb menys vergonya. I per no fer-me pesat acabo amb que també és indiscutible que aquesta casta que són els polítics professionals actua amb total impunitat: encara que els enganxin amb les mans a la massa mai no els fan res. Encara no sabem com s´acabarà el cas Palau de la Música, però possiblement quedant tothom en llibertat. Segur que deu haver-hi algun polític honrat, però deu ser més l´excepció que la regla perque el sistema en sí és corrupte i corruptor.
Poca credibilitat fa 5 Anys
Com si fos tan fàcil presentar-se a les eleccions. Prou que se´n cuiden els polítics de que apareguin partits nous i se´ls hi acabi el xollo. Per cert, que treballant d´assessor de partits, institucions i fundacions associades a partits es té molt poca credibilitat per defensar els polítics. Hi ha dos estaments absolutament corruptes i sense escrúpols: els polítics i els periodistes.
Núria fa 5 Anys
Una assemblea popular constituent no és pas un carreró sense sortida, és un exemple històric d´una altra manera de fer les coses
ferran fa 5 Anys
Penso que vostè peca d'ingenu quan parla del mon local...Llevat de les naturals excepcions, son els departaments d'urbanisme de la majoria d'ajuntaments del nostre país des d'on s'han perpetrat els desastres que patim avui... Aquests departaments han tingut una obediència tan canina cap el complex mafiós i financer que controla el totxo/trafic d'il·legals/turisme de masses, que hages fet avergonyir al mateix Al Capone.
Jesus fa 5 Anys
Generalizar es siempre errar, pero la verdad es que es "espectáculo" que están dando la mayoría de ellos, causa vergüenza ajena.
Lluís Mariner fa 5 Anys
Els teus amos se t'han menjat l'enteniment amb cullereta de plata, criatureta...
Pau fa 5 Anys
El que és fàcil per un professional de la comunicació potser és canviar la realitat percebuda i constada com ara la creixent corrupció, economies sumergides, financiacions irregulars de partits, per una reinterpretació de signe contrari per no còrrer riscos de cap mena sempre actuant en favor del poder establert que dona de menjar. Es clar, la crisi ho pot justificar tot. Això, és a dir la opinió reflexada en aquest article d'opinió, tambè és un judici moral no reconegut i deliveradament amagat pel autor al qual felicito per la seva valentia al expressar lliurament el que vol. Però compte perquè hi han moltes empresses i molta gent que ho han perdut tot per la crisi a on hem caigut tots, però amb difierents graus de resposabilitat. I els polítics en tenen molta per la seva manca de moralitat i escrúpols i en lloc de legislar amb sentit de servei al ciutadà fer-lo milimetradament perquè hi puguin haver"burbujas"i "millets" "pelotazos" possibilitats permanents d'eludir l'acció de la justícia, i qualsevol altre forma de corrupció. Situacions com aquesta és la que pateixen tots menys aquells als que els polítics dediquen la seva activitat que no és precissament del tot a la gent com els hi van prometre. Per això segueixo creient que avui a qualsevol que es vulgui dedicar a la política, en principi i gràcies als mateixos polítics, son moral i èticament i per suposat deontològicamnet sospitossos. En quan al que haig de fer per canviar les coses, ja ho faig,com tots els ciutadans que votem i exercim aquest dret. Una altre cosa i si els polítics als quals vostè defensa tant son capaços de complir els seus compromisos i no enganyar a ningú. No tenim perquè fer el que no volem fer. Estem a una democràcia. Per cert vostè si un dia no li agrada la carn deixarà el periodime i es fara carnicer per arreglar el problema?.

envia el comentari