Les armes al punt de mira

El ministeri de l'Interior prepara una normativa d'armes que, segons els caçadors, armers, tiradors olímpics i fins i tot jugadors de paintball; amenaça la viabilitat dels seus negocis i aficions. Mentrestant els delictes amb armes de foc augmenten a Catalunya. Una llei més restrictiva és la solució o cal centrar-se en atacar la delinqüència organitzada?
Salvador Giner Manifest IEC
Salvador Giner Manifest IEC
El 15 de gener de l'any passat Olot va ser protagonista de la crònica negra del país. El motiu: un quàdruple crim fet per un caçador que tenia els permisos d’armes en regla. A quatre hores d'autopista d'Olot, a la ciutat de Marsella, el comerç de Kalashnikovs ja és més rendible que el de la droga. La setmana passada 17 persones relacionades amb el mercat negre d'armes van ser detingudes a la demarcació de Girona. Els sindicats policials afirmen que a Catalunya el nombre de successos amb armes de foc va a l'alça - la majoria robatoris on s'ensenya l'arma per intimidar-. N'hi ha cinc cada dia, bona part tenen lloc a Barcelona.

La integració a la Unió Europea (UE) de països on el mercat negre de l'arma és notable, sobretot a la zona dels Balcans, ha esperonat aquest comerç al nostre país. El lliure moviment de persones a la UE també facilita l’entrada a Catalunya de la delinqüència organitzada.

Norma i delinqüència


Per posar-hi fre la UE va acordar un text que cada Estat membre havia de transposar. Aquí, però, l’adequació que el govern espanyol n'ha fet ha indignat armers, caçadors, tiradors esportius, i els empresaris i usuaris del paintball (un esport on cal marcar l'adversari amb bales de pintura biodegradable). Tots creuen que paguen un plat que no han trencat, que la proposta del Ministeri de l'Interior és una amenaça i que, si s'aprova sense fer cas a les seves al•legacions, suposarà la mort dels seus negocis i aficions.

La intenció del ministeri és restringir el nombre d'armes per usuari, limitar la capacitat dels carregadors d'armes majors i canviar la norma referent als permisos, entre altres mesures de caràcter tècnic i de seguretat.

Té a veure, tanmateix, la normativa vigent -considerada pels experts com a molt restrictiva- amb l'ascens dels crims amb armes de foc? Segons Toni Castejón, portaveu del sindicat SME-COOO, no. “La majoria de delictes on hi ha armes de foc són amb peces robades a particulars o provinents del mercat negre”, assegura el portaveu dels sindicat dels Mossos. A més, la policia catalana tampoc està d’acord amb la proposta ministerial, ja que creu que discrimina els Mossos respecte altres cossos de seguretat. El text permet que puguin tenir una arma curta- a part de la que tenen per treballar- mentre que els Guàrdies Civils i Policies Nacionals en poden tenir tres.

Conseqüències del text

Des del Gremi d’Armers de Catalunya les crítiques són unànimes. Víctor Fabregat, secretari del Gremi d’Armeries de Catalunya, és contundent: “La mentalitat d’aquesta normativa és de l’època de Primo de Rivera o Franco, de quan Espanya era un país on la gent s’engegava trets”. Segons Fabregat, si no s’accepten les al•legacions del sector, la majoria d’armeries tancaran. Fabregat assegura que les mesures de seguretat que se’ls demanen no són assumibles ni necessàries.

Antoni Moltó, president de la Federació Catalana de Tir Olímpic, demana que si la proposta s’aprova “passin a recollir les claus i s’encarreguin de tancar-nos les instal•lacions”. Moltó descriu el text com una proposta plena de “contradiccions i elements sense sentit”. Segons el president de l’entitat, la transposició de la normativa s’ha fet barrejant criteris esportius amb militars. Malgrat el descontentament, Moltó destaca que hi ha elements positius com que els menors d’edat puguin competir.

En el cas dels caçadors si la mesura es retroactiva, bona part dels 100.000 membres que té el col•lectiu a Catalunya incomplirien la llei. Això implicaria, depenent del cas, haver de desfer-se d’armes per haver-ne excedit el límit, modificar la capacitat dels seus carregadors, inutilitzar-les o examinar-se per altres categories. El sector acusa l’Estat de tenir una visió negativa de les armes, i recorda el seu paper per evitar la superpoblació d’espècies com el porc senglar, que amenacen la pagesia i fins i tot la seguretat dels ciutadans (ja se n’han trobat per carrers de Barcelona).

Armes de foc al paintball

Un dels articles més sorpenents de la normativa és el referent al paintball. Aquest esport, que fa més de 20 anys que es practica al Principat, no té norma que el reguli. Ara l’Estat classifica les marcadores- les pistoles que disparen les boles de pintura- com “armes lúdiques” i sol•licita que els jugadors tinguin targeta d’armes, un permís que expedeix la Guàrdia Civil.

Fonts del sector esperen que el ministeri de l’Interior es faci enrere i asseguren que l’article serà modificat. Sinó, segons Mario Vives, bicampió de Catalunya i monitor de paintball, el negoci no ho podria assumir. “Cada dia atenem entre 300 i 400 persones. Si se’ls demanés un permís perdríem la majoria de clients”, assegura.

El període per presentar al•legacions a la proposta de llei va acabar el disset de desembre passat. Abans de l’estiu la transposició del text serà definitiva.
Comentaris
Joan fa 5 Anys
Un altre CANONADA contra Catalunya!!! INDEPENDÈNCIA !!!!
Juridic fa 5 Anys
El que cal es una reforma del sistema juridic i penal per que no pot ser que els criminals sortin al carrer el mateix dia que son enxampats. Pot-ser llavors s'ho pensarian dues vegades, si val la pena cometra un crim.
Arnau T.F. fa 5 Anys
La mentida mes gran de tot aixo es que el ministeri alega que el nou reglament s'ha escrit per adequarse a la normativa europea, com molt be diuen al principi de la noticia, pero es que si algu es prengues la molestia de llegir la normativa europea i l'espanyola veuria que la espanyola (ni la nova ni l'antiga) hi te res en comu. La europea restringeix de manera mes efectiva (no vol dir que mes prohibitiva) i logica l'us, la compra i la propietat d'armes.
J.M Valls fa 5 Anys
Potser van veure Bambi de petits, aquests legisladors. Es fa saber a la internacional ximpleria que les monjetes també son éssers vius.
Jordi 1er. fa 5 Anys
Policia català: una pistoleta. Policia espanyol: tres pistoles. No hasse falta dessir nada mas! Em pregunto si per tenir una pistola d'aigua per jugar a la pissina demanaran també que tinguem targeta d'armes...
Llibertat fa 5 Anys
O sigui, el fet que els delinqüents facin servir armes de foc per a cometre els seus crims contra ciutadans indefensos és... ¿un argument en contra de la llibertat de posseir armes? Més aviat seria al revés: les armes desincentiven el crim, ja que els ciutadans armats poden exercir el seu dret a l'autodefensa amb eficàcia i això apuja els costos del crim. Estudis exhaustius als EUA ("More guns, less crime", John R. Lott, 1998, 2000, 2010) demostren que als estats on hi ha llibertat d'armes disminueix la criminalitat i viceversa, allà on està fortament regulat o prohibit, el crim es dispara. Recordem que un criminal SEMPRE té accés a les armes de foc en el mercat il·legal (de fet, sempre compren armes il·legals, fins i tot allà on és legal posseir armes de foc), mentre que el ciutadà respectuós de la llei roman indefens i impotent davant les seves agressions. Culpabilitzar una pistola o una escopeta és tan irracional com culpabilitzar una pedra o un ganivet. Prohibir una eina per a la defensa de la vida és una imposició estatal demencial, que limita greument el dret a la legítima defensa. Les armes de foc tenen sobretot una funció disuasòria, salven moltes vides sense disparar ni un sol tret (el mateix estudi de Lott ho certifica). Una de les primeres mesures que varen prendre els nazis en assolir el poder va ser requisar totes les armes i prohibir-ne la possessió als civils. ¿Endevineu per què? Poble armat, poble respectat. Qualsevol persona adulta, sense antecedents penals i amb capacitats mentals plenes hauria de tenir l'oportunitat d'adquirir un arma de foc per a la protecció de la seva vida, la seva família i la seva propietat. Ara bé, això ha d'anar acompanyat d'una reforma molt profunda del codi penal, que castigui severament la criminalitat... el sistema actualment no castiga prou contundència els agressors, ni de bon tros, ni compensa com cal les víctimes dels crims.
ramon fa 5 Anys
el que es diu aquí de la normativa sobre el paintball és de manicomi. Marxem d'Espanya, si us plau, amb aquesta gent no fem més que prendre mal.

envia el comentari