Democràcia, cara o creu

"És un fàstic la democràcia perquè ningú no la respecta"
Cap de setmana d’eleccions. Reflexionar i votar, o no votar. La democràcia s’ha convertit en una idea mística massa grapejada. Des de les imperfectes democràcies gregues a l’actualitat, l’hem acabat assumint i acceptant com deia Churchill, com la “pitjor forma de govern, exceptuant totes les altres formes conegudes”. D’altra banda, en aquest moments, el gran emergent econòmic de territoris no democràtics, com la Xina, està posant en dubte l’eficiència del sistema democràtic que té el risc, segons els informes internacionals, de convertir-se en un valor occidental.

Actualment la qualificació d’un Estat com democràtic va lligat no només a la transparència i qualitat del procés electoral, sinó també a la protecció de les llibertats civils, el funcionament real del govern, el nivell de participació, i la cultura política. De fet aquest són els paràmetres a través dels quals The Economist elabora l’anomenat “índex de democràcia”, i que només una petita part del món assoleix i assumeix. Amb la crisi tot es qüestiona. De fet, les justificacions de la democràcia recolzades en el benestar van tenir el seu punt culminant amb els utilitaristes com John Stuart Mill. En el segle XX la visió ha estat més negativa, i la democràcia es valora més pel que evita, o com a mesura de prevenció, que per ella mateixa. Tampoc han faltat teories com la de Thomas Hobbes que entenia que la autocràcia extrema, o govern d’un dictador, monarca absolutista o tsar, és la millor fórmula per assegurar el benestar.

A mi, que voleu que us digui, no m’acaben de convèncer les alternatives. Més aviat penso com Norberto Bobbio: que és un fàstic la democràcia perquè ningú no la respecta. I també penso de nosaltres que som una democràcia molt jove, que sovint brandem la teoria del poble legitimador, però no sé si ens ho acabem de creure. Aquesta vegada ens hi va molt. Les propostes són sobre la taula. Jo aniré a votar.
Comentaris

envia el comentari