“No hem de fixar una edat de jubilació, però sí un període mínim de cotització”

La reforma laboral, les noves fusions de caixes catalanes o la recuperació de Catalunya davant la crisi. Aquests són alguns dels temes que tractem amb l'economista Guillem López Casasnovas, catedràtic de la UPF, conseller del Banc d’Espanya i President de l'Associació Mundial d'Economia de la Salut. Casasnovas diu que amb la propera vaga general “no solucionarem els problemes” i es mostra partidari de fixar “un període mínim de cotització” i no una edat de jubilació.
Aquests dies s’estan enllestint les darrers fusions de caixes catalanes. Creu que aquesta reestructuració del mercat financer català serà positiu?
Sense cap mena de dubte. El comissari Joaquín Almunia insinuava que podia ser insuficient però això dependrà de la capacitat que tinguin aquestes fusions, les substantives i les fredes. En la mesura que el full de ruta tiri endavant, no hi ha cap dubte que és una millora respecte la situació anterior.

La UE vol aprovar una taxa financera per evitar que es repeteixin les conseqüències de possibles noves caigudes financeres. Fainé i Botín diuen que aquesta no evitarà que els contribuents paguin els costos. Creu que és necessària?
Els comentaris que hi ha a alguns països per reforçar que els costos de la crisi no els suportin els contribuents, sinó els propis gestors i promotors financers, no passen a Espanya. A l’Estat espanyol estan poc justificats aquests comentaris perquè no hi ha ajudes públiques que vinguin de la butxaca dels contribuent i que garanteixin la sortirà de la crisi. Aquí no tenim aquesta pressió que sí que tenen altres països com Bèlgica, Alemanya, Holanda... I també és important saber quina incidència té establir aquesta taxa, com es trasllada.

Per tant l’Estat espanyol no ha d’estar preocupat?
No, perquè jo no veig a Espanya pressions justificables per la instauració d’aquesta taxa.

Aquest tipus de taxa per evitar noves crisi obstaculitzen la recuperació econòmica?
En la mesura que la taxa es trasllada a un major cost financer per part de la gent que està endeutada, seria una dificultat. Però quest anàlisi també el podríem fer amb l’augment de l’IVA....

Espanya serà l’única de les set grans economies europees que tancarà l’any en recessió. Què s’ha fet malament?
Espanya ho tenia més complicat que els altres. El pes de la bombolla immobiliària a Espanya només era comparable al Regne Unit i Irlanda. I Irlanda ho està fent o pitjor que Espanya. I El Regne Unitat té “la city” que ajuda i Alemanya per exemple no havia tingut el boom immobiliari. I la tardança en reconèixer la crisi complica la solucions de sortida.

Dimarts passat José Manuel Campa deia que “L’economia espanyola és molt millor que la seva imatge”. Ens podem refiar d’aquests brots verds que anuncia el govern? Quina previsió fa vostè de recuperació?

La recuperació de la crisi serà molt lenta i té moltes incerteses. Però no hi ha res a l’horitzó que faci pensar que Espanya no té les mateixes possibilitat de sortir-ne que altres països de la UE com Irlanda o el Regne Unit.

La imatge internacional de Catalunya és millor. Ara, per exemple, el president Montilla busca inversions del sector automobilístic a la Xina. Creu que realment tenim alguna oportunitat?

Sí, la recuperació de la crisi a Catalunya serà millor que a la resta de l’Estat, no en tinc cap dubte. Perquè la sortida de la crisi requereix una recuperació dels sectors industrials i això ho té molt més difícil Espanya que Catalunya.

Estem a les portes d’una vaga general. Vostè ha dit que el problema no és la reducció dels salaris dels funcionaris sinó la baixa productivitat. Això té solució?

No sé la repercussió de la vaga. El nivell de dislèxia entre els sindicats i el Govern central és molt gran. Si la vaga serveix per donar un toc d’atenció perfecte, però amb vagues no solucionarem els problemes del país.

I ho solucionarà la reforma laboral aprovada?

La reforma laboral és una condició necessària però no suficient per sortir de la crisi. Perquè fins ara la situació legislativa laboral ha estat un pretext bastant argumentat de la gent que podria tenir interès per arriscar els seus a favor del país per frenar-se. Vista de la complicació del règim existent, el que moltes situacions acabaven en mans de jutges, això ha estat un fre perquè l’inversor arrisqui els seus diners.

El parlament francès ja ha aprovat retardar l’edat de la jubilació. Aquí el govern va posar la mateixa proposta sobre la taula. Quina valoració en fa?
Penso que no hauríem de fixar una edat de jubilació, hauríem de fixar un període mínim de cotització. Si aquest període fos de 45 anys, per exemple, una persona que comença a treballar amb 16 anys, amb 61 anys ja es podria jubilar. I els que entren més tard, amb 24 anys perquè s’han format, s’haurien de jubilar amb 70.

Vostè que forma part de l'Associació Mundial de l'Economia de la Salut. Creu que s'hauria d'aplicar el copagament sanitari com proposa la consellera Geli?
Des del punt de vista tècnic no hi ha arguments en contra del copagament. La necessitat de reestructurar l’estat del benestar no és només reformar la sanitat. No és pot deixar de subvencionar la sanitat quan el transport està triplement subvencionat. A més cal clarificar si es vol un copagament per reduir despeses o per augmentar ingressos. Per reduir s’aconseguiria fent pagar un euro per recepta, perquè la gent ho comprarà igual. Però, en canvi, fer pagar més pels medicament de marca no aportarà cap benefici perquè la gent seguiria comprant de genèrics.
Comentaris

envia el comentari

Una prova de maternitat confirma que la Paciència és la mare de la Ciència
Has estat mai al Museu de l'eròtica?
Nanos Blanc del Coster 2015: Perfum de les muntanyes de Prades